Postolimpijska godina nije bila previše bogata međunarodnim takmičenjima za srpske strelce, posebno kad je reč o svetskim nadmetanjima.

Na programu su bila tri (umesto uobičajena četiri) turnira Svetskog kupa vazdušnim i malokalibarskom oružjem. Pritom, srpski reprezentativci su se nadmetali samo na dva SK. Kao i mnogi drugi Evropljani, propustili su prvi turnir u Nju Delhiju, održan neposredno uoči šampionata Starog kontinenta vazdušnim oružjem u Mariboru. Uz EP vazdušnim, u 2017. je održano i Evropsko prvenstvo MK oružjem u Bakuu.

U ovogodišnjem kalendaru bila su i dva šampionata planete. U isto vreme u Zulu (Nemačka) su održani Prvo svetsko juniorsko i Prvo svetsko prvenstvo u target sprintu.

Sa svih seniorskih takmičenja naši reprezentativci vazdušnim i malokalibarskim oružjem su se vratili sa medaljama, a međunarodnu sezonu završavaju finalom Svetskog kupa (Nju Delhi, 23 – 30. oktobar), na kome će Srbiju predstavljati Andrea Arsović, Milutin Stefanović, Stevan Pletikosić (svi puška), Damir Mikec i Dimitrije Grgić (pištolj).

Povezana vest:  STRELJAŠTVO, Mikecu zlato vazdušnim pištoljem na finalu Svetskog kupa!

Naredna, 2018. godina donosi mnogo bogatiju sezonu. Ponovo su u kalendaru četiri turnira Svetskog kupa, a biće održana dva juniorska Svetska kupa, kao i Olimpijske igre mladih u Buenos Ajresu. Kruna sezone je 52. svetsko prvenstvo u svim disciplinama  u Čangvonu (Južna Koreja).

Domaćini većine navedenih takmičenja  su vanevropske zemlje. Na Starom kontinentu biće održan jedan Svetski kup vazdušnim i MK oružjem (tradicionalni u Minhenu, koji je svake godine u kalendaru), jedan SK u gađanju glinenih golubova (Malta) i jedan od dva juniorska SK (Zul, Nemačka). Velika nadmetanja u kalendaru ISSF (Svetska streljačka federacija) biće održana na ukupno pet kontinenata: Evropa, Azija, Severna i Srednja Amerika, Južna Amerika i Australija. Serija svetskih takmičenja će zaobići samo Afriku.

Za takmičara vazdušnim i MK oružjem posebno je „gust“ kalendar u aprilu i maju, jer u razmaku od nešto više od mesec dana biće održana tri Svetska kupa na tri kontinenta (u južnokorejskom Čangvonu , u američkom Fort Beningu i na kraju u Minhenu), pa je pitanje koliko svetskih strelaca će se opredeliti da učestvuje na sva tri takmičenja. Po tradiciji, malo ko propušta turnir u Minhenu, a i SK u Čangvonu je značajan, jer ima karakter test takmičenja za SP. Evropljani će se u sličnoj situaciji naći i na kraju zimskog dela sezone, jer nekoliko dana posle prvenstva Starog kontinenta vazdušnim oružjem počinje prvi Svetski kup u sezoni, u Meksiku.

Povezana vest:  Galopski derbi na Beogradskom hipodromu

Na evropskom nivou srpske reprezentativce, kao i svake zime, očekuje Evropsko prvenstvo vazdušnim oružjem, čiji domaćin će biti mađarski  Đer, a u kalendaru su i Mediteranske igre u Španiji.

Velika svetska i evropska takmičenja u 2018.

16 – 26. februar: Evropsko prvenstvo, vazdušno oružje, Đer (Mađarska)

2 – 12. mart: Svetski kup u svim disciplinama, Gvadaralahara (Meksiko)

20 – 29. mart: Svetski juniorski kup u svim disciplinama, Sidnej (Australija)

20 – 30. april: Svetski kup u svim disciplinama, Čangvon (Južna Koreja)

Povezana vest:  KUGLANJE, Zavarko i Sport iz Podbrezove ponovo najbolji u Skoplju

7 – 15. maj: Svetski kup, MK i vazdušno oružje, Fort Bening (SAD)

22 – 29. maj: Svetski kup, MK i vazdušno oružje, Minhen (Nemačka)

5 – 15. jun: Svetski kup, gađanje glinenih golubova, Mosta (Malta)

  1. jun – 1. jul: Mediteranske igre, Taragona (Španija)

23 – 29. jun: Svetski juniorski kup, sve discipline, Zul (Nemačka)

  1. – 19. jul: Svetski kup, glineni golubovi, Takson (SAD)
  2. jul – 12. avgust: Evropsko prvenstvo glineni golubovi, Lebersdorf (Austrija)
  3. avgust – 14. septembar: Svetsko prvenstvo , sve discipline, Čangvon (Južna Koreja)

6 – 18. oktobar: Olimpijske igre mladih, Buenos Ajres (Argentina)

23 – 29. oktobar finale Svetskog kupa, glineni golubovi, Al Ain (Ujedinjeni Arapski Emirati)

Domaćin finala Svetskog kupa vazdušnim i MK oružjem još nije određen.

Sledeće godine biće održano i Svetsko studentsko prvenstvo u streljaštvu (Malezija, mart), Igre Komonvelta, Azijske igre, Panameričko prvenstvo u streljaštvu…