normal_2010mascotsZOI VANKUVER

UBEDLJIV TRIJUMF ŠVEĐANA U ŠTAFETI 4X10KM NORDIJSKOG TRČANJA

Tri krune, četiri zlata

 

Nije imala milosti ekipa Švedske prema svojim protivnicima u štafeti 4X10 kilometara nordijskog trčanja. Fantastičnoj četvorci u sastavu Daniel Ričardson, Johan Olson, Anders Soedergren i Markus Helner, trebalo je 1:45:05,4 časova da osvoje ztlatnu medalju.

Samo prilikom prve izmene Šveđani nisu bili na prvom mestu. Kada je Johanson zamenio Ričardsona morao je da se probija sa treće pozicije i u tome je uspeo. Od tog trenutka Šveđani nisu više ispustili vođstvo.

Momcima iz države „tri krune” trijumf je još slađi jer su odmah iza njih na drugoj poziciji ostale prve komšije i ljuti sportski rivali Norvežani.

Međutim, teško da „zemlja fjordova” može biti nezadovoljna osvajanjem srebrne medalje, s obzirom da su Martin Jonsrud Sandbi, Od-Bjern Hjelmeset, Lars Berger i Peter Nortug sve do poslednje izmene bili daleko od odličija.

Povezana vest:  HOKEJ NA LEDU, Kuljaš novi rekorder u jačini udarca

Nisu Norvežani nikako uspevali da se uključe u borbu za medalju u prve tri izmene. Nalazili su se tek na šestoj poziciji, kada je Larsa Bergera zamenio sjajni Peter Nortug, pokazavši zašto je trenutno vodeći u generalnom plasmanu Svetskog kupa. Uspeo je da se probije do mesta koje garantuje medalju, pa makar i srebrnu, a Norvežani su od komšija bili sporiji skoro 16 sekundi.

Bronzana medalja otišla je u ruke Čeha koji su od pobednika bili sporiji više od 16 sekundi. „Knedličke” Martin Jaks, Lukas Bauer, Jiri Magal i Martin Kukal napravili su podvig osvajanjem medalje, jer je Jaks na prvoj izmeni bio deveti. Ipak, tada na scenu stupa najbliži pratilac Petera Nortuga u Svetskom kupu, Lukas Bauer koji je u narednih 10 kilometara došao do drugog mesta. Međutim, u sledećih dvadeset kilometara Magal je pao na treće mesto, a Kukal uspeo da sačuva bronzano odličije za Češku.

Povezana vest:  HOKEJ NA LEDU, Prvenstvo Srbije: Tri meča u tri dana, derbi u nedelju u "Pioniru"

Tragičari ove štafete bez sumnje su reprezentativci Francuske, iako su tri četvrtine trke imali medalju tako reći u džepu. Nisu uspeli Žan Mark Galjard, Vinsent Vitoz, Moris Manjifikat i Emanuel Žonijer da osvoje odličije za „galske petlove” iako su imali sjajnu priliku.

Galjard, Vitoz i Manjifikat držali su 30 kilometara srebro, bronzu i opet srebro u svom posedu, ali poslednja izmena „trikolora” Žonijer poslednjih 10 kilometara nije uspeo da odbrani treće mesto, pa su na kraju Francuzi imali više od 20 sekundi zaostatka u odnosu na Šveđane.

Povezana vest:  ŠAH VESTI, Sutra počinje šahovski sabor Dragačevo 2010.

Rezultati: 1. Švedska (Ričardson, Olson, Soedergren, Helner) 1:45:05,4 časova, 2. Norveška (Jonsrud Sndbi, Hjelmeset, Berger, Nortug) + 15,9, 3. Češka (Jaks, Bauer, Magal, Kukal) + 16,5, 4. Francuska (Galjard, Vitoz, Manjifikat, Žonijer) + 20,9, 5. Finska (Jauhojarvi, Heikinen, Katilakoski, Nusiainen) + 24,9, 6. Nemačka (Filbrih, Tajšman, Somerfelt, Angerer) + 44,0, 7. Kanada (Keršo, Harvej, Babikov, Grej) + 1:57,8, 8. Rusija (Pankratov, Sedov, Legkov,Vilegžanjin) + 1:59,3, 9. Italija (Čeči, Di Ćenta, Piler Kotrer, Žorži) + 2:11,2, 10. Švajcarska (Livers, Perl, Fišer, Kolonja) + 2:51,8…