Čongor Baranj kuglaški reprezentativac Beograda, pamtiće prošlu godinu kao jednu od najuspešnijih u karijeri! Sa reprezentacijom je osvojio šampionsku titulu na Prvenstvu sveta u Detenhajmu u maju, gde je odigrao sve mečeve, izgubio samo jedan igrački poen i imao četvrti prosek u ekipi, sa klubom se u Kupu NBC federacije u Minhenu okitio bronzom, pobedio je na turniru za svetsku rang listu u Segedinu,  slavio na turniru u Skoplju povodom Dana oslobođenja, trijumfovao na “Memorijalu Đuro Štikovac” u Apatinu i 2017. godinu završio na trećem mestu (iza dvojice kuglaša iz Srbije Zavarka i Vlajkova) na svetskoj rang listi za gran pri turnire.

Trenutno je nabolji igrač Super lige Srbije, u 11 ligaških utakmica sedam puta je bio igrač kola i sa drugom iz kluba Goranom Ostojićem ima največi ovosezonski rezultat (686 čunjeva).

– Super liga Srbije je ove sezone izjednačenija i uzbudljivija, uz nas  ima još nekoliko ekipa koje konkurišu za vrh – smatra Čongor Baranj.- Možda je i ta borba za svaki igrački poen u svakom meču i bila razlog što sam  beležio tako dobre rezultate. Ušli smo  odbranu titule veoma oslabljeni, bez Vlajkova i Simijonovića,  ali smo prvih 11 kola superligaške trke završili bez poraza. Međutim,  nije sve gotovo  i nema opuštanja.

Povezana vest:  Finale Kupa Srbije: „Foto finiš“ u nadmetanju juniorki puškom

U Minhenu na Kupu NBC federacije u oktobru, bronza Beograda ima zlatan sjaj, ali Baranj smatra da je moglo i bolje:

– Otišli smo dobro pripremljeni, bilo je, doduše, i pritiska da moramo da postignemo visok rezultat. Odlično  smo odigrali kvalifikacije, ali smo u polufinalu protiv Štafelštajna imali zaista slab dan, kao da se sve urotilo protiv nas  i  otišli smo u meč za bronzu, gde smo savladali Beč i postigli  sa 3.865 čunjeva najbolji ekipni rezultat na celom turniru,  70 čunjeva bolji nego u polufinalu.

Beograd se trećim mestom u Kupu NBC federacije plasirao i u Ligu šampiona.  Početak u prvom kolu je bio sjajan, pobeda u gostima protiv “srpskog Nojkirhena” gde ove sezone igraju  reprezentativci Radovan Vlajkov i Miloš Simijonović, u sezoni 2016-2017. prvotimci Beograda. Baranj je sa 690 čunjeva oborio i rekord kuglane:

Povezana vest:  KUGLANJE, Dve bronze u sprintu za Srbiju na Šampionatu sveta u Sarajevu

– Pobedili smo sa 6:2, ali  smo na Banjici u revanšu izgubili sa 6:2 i Nojkirhen je, zbog boljeg odnosa set poena, otišao dalje. U zaista sjajnoj godini,  najviše mi je žao ispadanja u ovom takmičenju…

U ovoj godni,  sve je podređeno prinovi u porodici?

– Supruga i ja čekamo bebu  tako da je sve usmereno ka tom srećnom trenutku. Termin je u maju u vreme pojedinačnog Šampionata sveta u Klužu u Rumuniji i za sada je neizvesno da li ću moći da učestvujem.  Sa Jasminom Anđelković u miksu imam bronzu sa SP u Brnu 2014. i to mi je jedina svetska pojedinačna medalja u karijeri, tako da će mi, naravno,  biti žao ako propustim šamionat u Rumuniji. Teši me što će ih biti još… Beba je, ipak,  najvažnija…

Čongor Baranj je učestvovao u osvajanju  tri ekipna zlata (2011, 2015. i 2017) i bronze (2013) na poslednjih pet Šampionata sveta. O poslednja dva prvenstva kaže:

–  U Špajherzdorfu 2015,  kao da nisam “sto posto” učestvovao u osvajanju titule, za razliku od Detenhajma 2017. kada sam odigrao sve utakmice i moram da kažem da sam uživao, reprezentacija Srbije je bila mnogo jaka, apsolutno najbolja. Savladali smo u finalu na dva uzastopna Šamionata sveta u Nemačkoj, na domaćem terenu,  dva puta Nemce  što je dokaz snage ove generacije. Mislim da  možemo još dugo da budemo u svetskom vrhu…

Povezana vest:  VELESALOM, Svindal pobednik superveleslaloma u Val Gardeni

Baranj je u lane odigrao  19 zvaničnih mečeva. Najbolji rezultat mu je 690 čunjeva  u Nojkirhenu u Ligi šampiona, najslabiji  621 čunj protiv Dunava iz Bačke Palanke u  Kupu Srbije. Interesantno da je  drugi i treći rezultat u  šampionatu zabaležio protiv Crvene zvezde i oba puta bio igrač kola: 668 čunjeva u 11. kolu i  666 čunjeva u drugom kolu!  Na “Memorijalu Štikovac” u Banji Junaković je slavio sa 661 čunjem, a na turniru Vardara u Skoplju sa 644 čunja.

Beograd nastavlja borbu za titulu u 12. kolu Super lige Srbije narednog vikenda. Rival će mu, u Novom Sadu biti petoplasirani Radnički. U Kupu Srbije, gde brani titulu, Beograd  se plasirao u polufinale i čeka žreb koji će mu odrediti protivnika…