Kanađanin Dejvid Urkuhart novi je selektor hokejaške reprezentacije Srbije, saopšteno je danas.

Urkuhart je kao pomoćni trener u poslednje četiri godine radio na Univerzitetu MekGil. Rođen je 1984. godine, a tokom igračke karijere nastupao je u Američkoj hokejaškoj ligi za Hartford i Hamilton, a u hokejšakoj Ligi istočne obale branio je boje Šarlota i Vilinga. Tri godine proveo je i u Italiji gde je osvojio šampionsku titulu 2014. godine.

Povezana vest:  AMERIČKI FUDBAL, Operacija Karataš završena, objavljen spisak za Austriju

Predsednik Sveza hokeja na ledu Marko Milovanović rekao je da Upravni odbor ovaj potez smatra dugoročnim, posebno iz ugla razvoja hokeja u Srbiji.

„Sigurni smo da će Urkuhart svojim znanjem i energijom doprineti da se nivo igre na taktičkom planu poboljša“, naveo je on.

Milovanović je izrazio zadovoljstvo i zahvalnost svima koji su pomogli da ;Urkuhart postane selektor i predvodi reprezentaciju na predstojećem Svetskom prvenstvu u Holandiji.

Povezana vest:  SLOHOKEJ LIGA, Partizan ubedljiv na gostovanju Slaviji

„Najveće zasluge za to pripadaju sadašnjem selektoru reprezentacija do 18 i do 20 godina Fredu Perounu kao i bivšem dugogodišnjem kapitenu reprezentacije Marku Kovačeviću koji je bio Dejvidov saigrač na Univerzitetu MekGil. Na Urkuhartovu odluku da prihvati naš poziv uticao je i Danijel Džejkob, pomoćni trener reprezentacije Kanade do 18 godina i glavni trener tima u najjačoj juniorskoj ligi sveta“, rekao je on.

Povezana vest:  Udovičić:Vlada ulaže srazmerno uspesima sportista

Urkuhart će predvoditi Srbiju na Svetskom prvenstvu Druge divizije A grupa od 23. do 29. aprila u Holandiji. Rivali srpskom timu u borbi za plasman u A diviziju osim Holnđana biće još selekcije Australije, Islanda, Belgije i Kine.

Tokom pripremnog perioda Srbija će odigrati dve prijateljske utakmice sa Hrvatskom 12. aprila u Beogradu i 17. aprila u Zagrebu.