ŠAH

PRVI IZVRŠNI ODBOR ŠSS U NOVOM SAZIVU

Finansije na tapetu

 

sahPrvi Izvršni odbor ŠSS u novom sazivu, održan je juče u Nušićevoj ulici, a prvo što je privuklo pažnju prisutnih je puna svečana sala. Školski rečeno, odsutnih nije bilo, a iznenađujuća je i brzina kojom su preletane tačke dnevnog reda.

Nekoliko tačaka vrede pomena pošto će direktno uticati na šahiste u narednoj godini, a najbitniji je kalendar takmičenja, koji ipak nije preciziran. Pošto je sednica IO Vojvodine zakazana tek za danas, gde će ovaj područni Savez znati više o svojim takmičenjima, odloženo je usvajanje kalendara za naredni IO ŠSS, 15. januara. Takođe, usvojeno je da jedan od kriterijuma za naredni pojedinačni šampionat Srbije budu prethodne tri rejting liste, i to septembarska, novembarska i januarska.

Bitna stavka u narednom periodu, biće i obaveze prema FIDE. Poznato je da Međunarodna šahovska federacija ne prašta dugove, što su na svojoj koži osetili i šahisti iz BiH (izbačeni sa rejting liste), a ista sudbina se smeši i našim igračima, ukoliko ŠSS u narednom periodu ne izmiri nagomilana dugovanja prethodnog rukovodstva. Prema izveštajima, ta cifra nije mala, i za sada iznosi 7.149 evra. Manje obaveze su prema ECU (Evropskoj šahovskoj uniji) 780 evra, ali i one se moraju ispoštovati već početkom naredne godine.

Povezana vest:  Asmir Kolašinac najveća zvezda Međuopštinskih omladinskih sportskih igara

– Za to se u najskorijem roku moraju naći sredstva, i tu nema pogovora – jasan je novi predsednik ŠSS Aleksandar Milijanović, koga zatečena prazna kasa i nagomilani dugovi nisu obeshrabrili.

Najavljeni su pregovori sa potencijalnim sponzorima ŠS Srbije, o detaljima će biti reči već početkom naredne godine.

Na red su došli i stipendisti za 2010. godinu. Prema odluci komisije koju su činili Bora Ivkov, Milunka Lazarevi, Gordana Marković i sekretar ŠSS Zoran Peković, stipendije međunarodnog razreda, potvrdili su Nataša Bojković i Irina Čoluškina, dok su stipendisti saveznog ranga Sandra Đukić i Ivan Ivanišević (državni prvaci), Ana Benderać, Branko Damljanović, Dragan Šolak, Robert Markuš, Bojan Vučković i Miloš Perunović. Za narednu godinu, uslove nisu ispunile Alisa Marić i Vesna Živković, koje su se do sada nalazile na spisku stipendista.

Povezana vest:  RITMIČKA GIMNASTIKA, SPORTISTI GODINE GSS - PAUNIĆEVA NAJBOLjA

I šahovskim laicima je posle jučerašnjeg IO jasno da će do radikalnih promena u radu ŠSS vrlo brzo doći. Mnoge stvari su već sada najavljene, a ako se po jutru dan poznaje, dolaze lepši dani Šahovskog saveza Srbije…

 

NAJAVLJEN REVIZOR

U ŠS Srbije, nešto novo i u poslovanju. Tačnije, olakšaće se poslovanje dosadašnjeg rukovodstva ŠSS, a u tome će pomoći revizori.

– Da bi se olakšalo poslovanje u narednom periodu, i da bi se omogućilo namensko trošenje novca iz budžeta, potrebno je da se angažuje revizor, kako bi dao primedbe, sugestije i predloge za poslovanje u narednom periodu, a sve će biti u saglasnosti sa predlogom o finansijskom planu za 2010. godinu, kao i završnom računu gde je ŠSS u obavezi da ga dostavi Skupštini ŠS Srbije – kaže Milijanović.

 

PROBLEM I U PRAVILNICIMA

Zanimljivo, u ŠS Srbije još nema pravilnika o poslovanju.

– To nam je sada prioritet. Dostavljeno je 18 pravilnika koji nedostaju, a možda postoji i još neki kojeg se nismo u prvom mahu setili – kaže Milijanović.

Povezana vest:  KUGLANJE, Radnički i Kristal upisali bodove u zaostalim mečevima

Za sada to su pravilnici o radu Izvršnog odbora, sistematizaciji radnih mesta, organizovanju i radu stručne službe, zaradama i naknadama, kancelarijskom i arhivskom poslovanju, javnim nabavkama, načinu obračuna isplata nagrada i naknada, o disciplinskoj i materijalnoj odgovornosti, kao i o radu Stručnog odbora, Saveta za unapređenje i razvoj šaha, takmičarske komisije, sudijske komisije, statutarne komisije…

 

NAJAVLJEN NIKOLJDANSKI VIKEND TURNIR U NOVOJ PAZOVI

Prva nagrada 15.000 dinara

Šah klub Mladost iz Nove Pazove, u nedelju 27. decembra organizuje tradicionalni „Nikoljdanski“ vikend turnir, na kome je prva nagrada 15.000 dinara.

Turnir se igra u prostorijama OŠ „Rastko Nemanjić – Sveti Sava“ u Novoj Pazovi, sa početkom od 11 časova, devet kola, tempom od 15 minuta po igraču. Upisnina je 300 dinara, omladinci i šahistkinje plaćaju po 200, dok su velemajstori i igrači preko 2.500 rejting poena oslobođeni kotizacije.

Pored 15 redovnih, obezbeđene su i specijalne nagrade za najuspešnijeg omladinca i omladinku, šahistkinju, kao i najbolje plasiranog veterana.