alisa_maric_kzn_bolnicaŠAH VESTI

Alisa Marić želi da se šah razvija u regionu

 

Najbolja srpska šahistkinja Alisa Marić rekla je danas u Beogradu da je njena kandidatura za potpredsednika Svetske šahovske federacije (FIDE) priznanje za ceo region i da će raditi na razvoju šaha na Balkanu ako bude izabrana.

-Ovo je izuzetno priznanje za mene i za Srbiju, zato što se ovim prepoznaje šta Srbija znači i šta je značila u svetskom šahu. Ovo je i priznanje za ceo region. Ja ću biti zadužena da se bavim razvojem šaha u bivšoj Jugoslaviji, koja je bila šahovska velesila – rekla je Marićeva Beti.

Povezana vest:  Američki fudbal, SAFS, Drugo kolo Nacionalne lige Srbije - NLS 2010.

Kandidat za predsednika FIDE Anatolij Karpov predstavio je danas u Beogradu svoju program i svog kandidata za jednog od dva potpredsednika, Alisu Marić. Ona je rekla da veruje da stanje u šahu na Balkanu može da se popravi.

-Poslednjih godina nedostaju nam dobri rezultati, ali uz dobru organizaciju i rad, stanje u šahu može da se popravi. Ali, jedna bogata istorija je za nama – rekla je Marićeva.

Nekadašnja Jugoslavija bila je šahovska velesila, a Beograd je bio jedan od centara svetskog šaha i mesto na kome su se održavali veliki turniri. Vlasti Srbije i njene prestonice obećali su pomoć razvoju šaha i vraćanju njegove popularnosti.

Povezana vest:  Udovičić dao rok savezima da popune "lične karte"

-Važno je da Karpov postane predsednik FIDE, zato što su, između ostalog, njegovi mečevi sa (Garijem Kasparovim) izazivali veliku pažnju, ne samo šahista, već i svih ljudi, koji su želeli da znaju ko je najbolji šahista na svetu – rekla je Marićeva.

-Zanimljivo je i da je njegov doskorašnji ljuti protivnik Kasparov izrazio podršku, a njih dvojica stvarno mogu da vrate popularnost šahu. To će i nama pomoći – kazala je najbolja srpska šahistkinja.

Povezana vest:  Austrijski skijaši u borbi za duplu pobedu u Svetskom kupu

U Karpovljevom timu nalazi se, pored Rusije, još pet zemalja – Srbija, Ukrajina, SAD, Angola i Malezija. Marićeva je, međutim, rekla da zna gde će se svečano obeležiti eventualna pobeda.

-Imam obećanje i od Karpova i od Kasparova da će zajedno doći u Beograd da proslave pobedu – rekla je uz osmeh Alisa Marić.

Izbori za predsednika FIDE održaće se na kongresu krajem septembra, tokom trajanja Šahovske olimpijade, koja će se održati u ruskom gradu Hanti-Mansijsk u zapadnom Sibiru.

PHOTO: ataimages.rs