reprezentacija^02AMERIČKI FUDBAL
Počinju kvalifikacije za Evropsko juniorsko prvenstvo
Kragujevac će od 20. do 22. avgusta biti domaćin turnira četiri nacije turnira u američkom fudbalu.
Četiri juniorske reprezentacije okupiće se u Kragujevcu da utvrde ko će biti protivnik Francuskoj u finalnim kvalifikacijama za Evropsko juniorsko prvenstvo u Španiji 2011. Domaćin turnira, Savez američkog fudbala Srbije – SAFS je od Evropske federacije američkog fudbala – EFAF dobio organizaciju ovog turnira zahvaljujući svojim rezultatima i uspešnom i brzom razvoju američkog fudbala u Srbiji. Srpski klubovi već učestvuju u zvaničnim Evropskim klupskim takmičenjima, seniorska reprezentacija je već imala svoj debi u C grupi na Evropskom prvenstvu 2007. godine, dok se ove godine juniorska reprezentacija po prvi put našla među 14 reprezentacija koje su učesnici kvalifikacija za Evropsko juniorsko prvenstvo 2011.
Pored debija na juniorskom prvenstvu, Savez američkog fudbala Srbije je takođe preuzeo odgovornost da bude domaćin turnira četiri nacije. Velika Britanija, Holandija, Češka i Srbija će igrati za preostalo mesto u poslednjem kolu kvalifikacija, da bi se pobednik kasnije suočio sa dvostrukim Evropskim prvakom, juniorskim timom Francuske, nakon čega će se pobednik te utakmice plasirati na finalni turnir u Španiji u leto 2011. Holandija i Češka igraće prvu polufinalnu utakmicu na turniru 20. avgusta sa početkom od 12 časova, zatim će Srbija i Velika Britanija odigrati drugu polufinalnu utakmicu istog dana u 17 časova. Drugom polufinalu će prethoditi ceremonija otvaranja na kojoj Svez američkog fudbala – SAFS očekuje uvažene goste koji će prisustvovati i prvoj utakmici juniorske reprezentacije Srbije u jednom Evropskom takmičenju. Kragujevac kao jedan od univerzitetskih centara Srbije, grad sa velikim brojem studenata, je savršeno mesto za turnir kao što je ovaj, za dalju popularizaciju američkog fudbala u Srbiji. Finale i utakmica za treće mesto na turniru su zakazani za 22. avgust.
Očekivanja srpske juniorske reprezentacije su velika, prednost domaćeg terena će biti bitan faktor igračima koji se nalaze pred teškim zadatkom da savladaju britanski juniorski nacionalni tim, koji je iza sebe ima decenije iskustva u američkom fudbalu. Britanski tim je već pobedio Holanđane u prvom krugu takmičenja i u Kragujevcu nastupaju kao favoriti. Holandski juniori će se suočiti sa timom iz Češke Republike, koj je veoma jak kandidat za titulu Evropskog prvaka, već nekoliko godina unazad. Pa tako Česi se nadaju da će se plasirati na finalni turnir Evropskog juniorskog prvenstva, na kojem su već učestvovali 2006. godine.
Sve četiri reprezentacije su dobile više mogućnosti od novog sistema kvalifikacija za Evropsko juniorsko prvenstvo. Novi system je upravo i doneo odigravanje ovajvog turnira u Srbiji, jer pruža više mogućnosti reprezentacijama da se takmiče. Pa tako 14 nacionalnih federacija koje su članice Evropske federacije američkog fudbala – EFAF učestvuju u kvalifikacijama, što pruža više mogućnosti za razvoj juniorskog programa u skoro svim zemljama u kojima se američki fudbal igra, što i jeste jedan od najviših prioriteta. Tako s uključeni skoro svi a ne samo u one zemlje sa dugom tradicijom, već i regioni gde je američki fudbal sam po sebi novi sport. Federacije u zemljama kao što je Srbija će imati koristi od iskustva svih „starijih“ članica Evropske federacije – EFAF i to upravo kroz pomaganje mladim domaćim igračima da razviju svoje veštine, što i jeste je najbolji način da se još više razvije Američki fudbal u zemljama poput Srbije.
Petak 20.08.2010.
12:00 Češka – Holandija
16:30 SVEČANO OTVARANJE
17:00 SRBIJA – Velika Britanija
Nedelja 22.08.2010.
11:00 Utakmica za treće mesto
15:00 FINALE
Povezana vest:  KUGLANJE, Srbija pobedila Hrvatsku i obezbedila najmanje bronzu na SP, Zavarko 705 čunjeva!