Evgeni PlushenkoKLIZANJE

Međunarodna klizačka federacija kaznila Plušenka

 

Bivši olimpijski prvak u umetničkom klizanju, Rus Jevgenij Plušenko, najverovatnije neće moći da nastupi na zimskim olimpijskim igrama u Sočiju 2014. Međunarodna klizačka federacija (ISU) kaznila ga je zbog nastupa na egzibicionim predstavama bez dozvole ruskog saveza.

Plušenko se nije žalio na odluku ISU, koja je tako postala pravosnažna. Rus tako neće moći da nastupa ni na jednom takmičenju pod okriljem ISU, uključujući Olimpijske igre, Svetska prvenstva i Grand Pri takmičenja.

Povezana vest:  HOKEJ NA LEDU, Selektor ruske reprezentacije Bikov dobio otkaz

Trostruki olimpijski pobednik kažnjen je jer je nastupao na dve egzibicione predstave samo dve nedelje pošto je otkazao nastup na svetskoim prvenstvu, čime je prekršio pravila ISU.

Ovo pravilu ISU je doneo upravo da klizači ne bi mogli otkazivati učešća na velikim takmičenjima zbog „izmišljenih“ povreda, a potom nastupati na bogato plaćenim predstavama ili egzibicijama. Na njima mogu učestvovati samo uz dozvolu matičnog saveza.

Povezana vest:  KUGLANJE, Juniori Crvene zvezde BN Bos i juniorke SPC Vojvodine šampioni Srbije

Plušenko, koji će u novembru napuniti 29 godina, na OI u Vankuveru se vratio nakon trogodišnje pauze zbog povrede kolena i osvojio srebrenu medalju. Nakon toga je izjavio da će se takmičiti do Olimpijade u Sočiju.