nykaenen_mattiSKI SKOKOVI, FINSKA

Nikenenu zatvorska kazna od 16 meseci

 

Sud u Helsinkiju izrekao je danas kaznu od 16 meseci zatvora legendarnom ski skakaču Matiju Nikenenu zbog fizičkog napada na bivšu suprugu Mervi Tapolu. Nikenen je na Božić prošle godine, u porodičnoj kući na jugu Finske, nožem napao suprugu i posekao je na nekoliko mesta. Nakon ovog incidenta par se razveo.

Povezana vest:  ZOI VANKUVER 2010, Loh će dominirati sankanjem u narednim godinama

Nikenen je pred sudom izjavio da je u pitanju bila samoodbrana, a da se njegova bivša supruga posekla dok su se borili ko će uzeti nož. Zbog nedostatka dokaza sud je odbacio deo optužnice u kojem je stajalo da je Nikenen pokušao kaišem od bade-mantila da udavi suprugu.

Nikenen će bivšoj supruzi morati da plati i 10.295 evra na ime odštete i sudskih troškova. Advokat bivšeg sportiste Tero Laka kazao je da će Nikenen uložiti žalbu na presudu. Bivši ski skakac osvojio je četiri zlatne olimpijske medalje (na OI 1984. i 1988), a četiri puta je bio i svetski prvak.

Povezana vest:  BADMINTON, Milić i Milošević na istorijskom evropskom prvenstvu

Nikenen je i 2006. godine, zbog napada na suprugu, bio osuđen na četiri meseca zatvora. Pre toga Finac je odslužio 13 od 26 meseci zatvorske kazne koju je dobio zbog napada nožem na porodičnog prijatelja.