soci logoRusko Ministarstvo sporta pod istragom zbog malverzacija

 

Ruski istražni organi pokrenuli su istragu o navodnim milionskim malverzacijama prilikom priprema za Zimske olimpijske igre u Vankuveru. Istražni komitet je saopštio da ispituje tvrdnje o prevari koje su Rusiju koštale 231 milion rublji (oko 5,7 miliona evra). Imena osumnjičenih nisu saopštena, navedeno je samo da su pod istragom čelnici Ministarstva sporta.

Povezana vest:  KUGLANJE, Zavarko igrač dana – 691, u finalu šestoro Srba

Jedini primer nesavesnog trošenja novca koji su naveli istražitelji tiče se ministra sporta Vitalija Mutka, koji je tokom 20-dnevnog boravka u Vankuveru doručkovao 97 puta, barem prema naplaćenim računima. Ukupno je na skoro pet jutarnjih obroka dnevno potrošio oko 3.500 dolara dolara.

-Verujte, neće biti nijedne krivične optužbe zbog priprema za Vankuver. Sve je bilo transparentno – odgovorio je na optužbe ministar sporta Vitalij Mutko u izjavi za novinsku agenciju ITAR-Tas.

Povezana vest:  KUGLANJE, Dva derbija u četvrtfinalu Kupa Srbije Senta Visa prom – Beograd „Poštanska štedionica“ i Metalac – Partizan!

Rusija je u Vankuveru osvojila samo 15 medalja, od kojih tri zlatne. Svaka medalja je ruske poreske obveznike tako koštala 9,5 miliona evra. Pripreme za Olimpijske igre 2006. godine u Torinu koštale su pet puta manje, a tada je osvojeno osam zlatnih medalja.

Rusija će biti domaćin sledećih Zimskih olimpijskih igara, 2014. u Sočiju.

Povezana vest:  Doček srpskih reprezentativaca sutra uveče u Beogradu