sahŠAH OLIMPIJADA

Šahistkinje briljirale

 

U osmom kolu šahovske Olimpijade, koja se održava u Rusiji, ženska reprezentacija Srbije savladala je selekciju Gruzije rezulatom 2,5:1,5 i tri kola pre kraja nalazi se na drugom mestu.

Naša muška selekcija igrala je protiv Slovačke nereseno 2:2, uz četiri vezana remija, zadržala 17. poziciju sa 11 bodova i ostala u trci za plasman među 15 najboljih selekcija sveta.

Pobeda šahistkinja u duelu protiv četvrte ekipe po prosečnom rejtingu predstavlja pravi podvig. Iako zasluge za to imaju sve četiri reprezentativke, junakinja je ipak bila Nataša Bojković, koja je u izvanredno vođenoj partiji savladala devetu šahistkinju sveta Nanu Dzangidze.

Povezana vest:  KUGLANJE, Jovan Ćalić dobitnik nagrade za životno delo „Somborskih novina“

Bojković je u obostranom cajtnotu uoči vremenske kontrole lepom kombinacijom osvojila kvalitet, a kasnije je bez većih problema realizovala materijalnu prednost.

Izvanrednu partiju je odigrala i Irina Čoluškona, koja je Salomi Melija žrtvovala figuru za matni napad i zabeležila petu pobedu iz šest partija. Anđelija Stojanović je remizirala, a Jovana Erić izgubila.

Šahisti su odlučili da sa Slovacima odigraju taktički remi, kako bi izbegli da u narednom kolu dobiju neku od najjačih selekcija. Žreb je odlučio da u devetom kolu igraju protiv Norveške, koja je dva mesta slabije rangirana od našeg tima.

Povezana vest:  Kraft pobednik Četiri skakonice

U devetom kolu šahistkinje će u četvrtak igrati protiv prve ekipe Rusije, koja je prema prosečnom rejtingu najbolja selekcija na olimpijskom turniru. Ruskinje su dobile svih osam mečeva i ukoliko bi naše šahistkinje sutra ostale neporažene, bio bi to istinski podvig.

U muškoj konkurenciji, posle osmog kola u vođstvu je Ukrajina sa 14 bodova, a bod manje imaju prva ekipa Rusije, Gruzija, Azerbejdžan, Mađarska, Jermenija i Francuska.

U konkurenciji šahistkinja, prva ekipa Rusije i dalje ima stopostotan učinak od 16 bodova. Srbija i druga ekipa Rusije imaju tri boda manje, a po 12 bodova sakupile su selekcije Kine, Gruzije, Ukrajine, Kube, Mađarska, Indija, Bugarska i Hrvatska.

Povezana vest:  Trofej Beograda u vazduhoplovnim sportovima u nedelju

Srbija – Slovačka 2:2

Nikola Sedlak – Sergej Movsesijan remi (17)

Aleksandar Kovačević – Lubomir Ftačnik remi (28)

Ivan Ivanišević – Jan Markos remi (25)

Tomas Petrik – Robert Markuš remi (26)

Srbija – Gruzija 2,5:1,5

Nataša Bojković – Nana Dzagnidze 1:0 (45)

Salome Melija – Irina Čoluškina 0:1 (28)

Anđelija Stojanović – Sopiko Kukašvili remi (36)

Bela Kotenašvili – Jovana Erić 1:0 (33)