15. sednica Predsednistva OKSOdržana 15. Sednica predsedništva OKS

 

U hotelu ZIRA danas je održana petnaesta sednica Predsedništva OKS u proširenom sastavu. Uz članove predsedništva OKS sednici je prisustvovao Dragan Atanasov, pomoćnik ministra Omladine i sporta, predsednik Rvačkog saveza Srbije, Željko Trajković i generalni sekretar Mladen Kecman, kao i predstavnici Nacionalne antidoping agencije.

Sednica kojom je predsedavao Vlade Divac, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije, zakazana je prvenstveno zbog značaja okolnosti vezanih za slučaj sportiste Radomira Petkovića, a koje bi mogle biti indikovane za neke buduće slučajeve.

Kao što je poznato Radomir Petković napravio je doping prekršaj na državnom prvenstvu održanom u maju mesecu u Subotici. Ova vrsta prekršaja prema propisima Anti doping agencije snosi sankciju od dve godine zabrane takmičenja i treninga. U periodu od počinjavanja prekršaja Petković je bio u komunikaciji sa Rvačkom federacijom Azerbejdžana sa kojom je potpisao ugovor koji mu omogućava da tokom trajanja suspenzije aktivno trenira, da nakon 2 godine (prema pravilima FILA) dobije državljanstvo ove zemlje i da po isteku suspenzije nastavi da se takmiči za Azerbejdžan.

Povezana vest:  Morgenštern otpušten iz bolnice

Predsednik OKS, Vlade Divac napomenuo je da je Radomir Petković bio kandidat OKS za uključenje u program stipendiranja Međunarodnog olimpijskog komiteta i da je ta kandidatura povučena, zbog počinjenog doping prekršaja. Predsednik OKS istakao je da je ovaj slučaj povod kada se moraju povući konkretni potezi kako bi se u budućnosti sprečili ovakvi udari na sport Srbije.

Povezana vest:  KUGLANJE, Pet pehara srpskim kuglašima i kuglašicama u Trgu Murešu

Predsednik Rvačkog saveza Srbije, a potom i sekretar Anti doping agencije Republike Srbije (ADAS) Bojan Vajagić upoznali su Predsedništvo sa hronologijom dešavanja u slučaju doping prekršaja Radomira Petkovića. Po iznetim informacijama Dragan Atanasov pomoćnik ministra omladine i sporta upoznao je Predsedništvo da je imao sastanak sa rukovodstom Rvačkog saveza i da je stav Ministarstva da je neophodna primena Zakona o sprečavanju dopinga u sportu kao i Svetskog antidoping kodeksa.

Na osnovu izrečenog, Predsedništvo OKS jednoglasno je usvojilo zaključak prema kojem se zahteva dosledna primena Zakona o sprečavanju dopinga u sportu i Svetskog antidoping kodeksa, jer odgovornost za upotrebu zabranjenih supstanci, ili zabranjenih metoda, ne snose isključivo sportisti, već svi koji predstavljaju okruženje sportiste, a pre svega treneri, medicinsko osoblje, odgovorni u sportskim klubovima i nadležni u nacionalnim granskim sportskim savezima.

Povezana vest:  ALPSKO SKIJANJE, Povreda Eklundove sanirana, sutra vozi slalom na Sljemenu

Donet je zaključak da je neopohodno preduzeti sve potrebne mere da se tačno definišu prava i obaveze sportista, trenera, medicinskog osoblja, sportskih klubova i nacionalnih granskih sportskih saveza pri svakom obliku finansiranja njihovih aktivnosti od strane MOS I OKS, koje će obuhvatiti ne samo obligacione odnose, već će utvrditi i moralne i etičke vrednosti i obaveze koje tim povodom nastaju.

Doneta je odluka da će Međunarodni olimpijski komitet i Međunarodna rvačka federacija biti obaveštene o svim relevantnim činjenicama vezanim za ovaj slučaj.