macevanje_takmicenjaMačevalački tim Srbije na prijemu u ambasadi Francuske

 

Ambasador Francuske u Beogradu Fransoa Gzavije Denijo primio je danas članove mačevalačke reprezentacije Srbije povodom njihovog učešća na prvenstvu sveta koje će biti održano od 4. do 13. novembra u Parizu.

-Mačevanje je duboko ukorenjeno u evropsku tradiciju i zahteva puno angažovanje duha i tela. Pored toga, ovaj sport je i amaterski, što potvrđuje i primer srpskih mačevalaca koji se, pored mačevanja, bave i drugim delatnostim – rekao je Denijo na konferenciji za novinare u ambasadi Francuske.

Povezana vest:  Počela peta Božićna škola sporta

Predstavnica Ministarstva omladine i sporta Srbije Ana Kosovac istakla je opredeljenje resornog ministarstva za razvoj, ne samo velikih sportova kao što su fudbal i košarka, već i takozvanih „malih sportova“ u koje spada i mačevanje.

-Nadam se da će nas naši mačevaoci obradovati medaljom – poručla je Kosovac.

Predsednik Mačevalačkog saveza Srbije Damir Baralić podsetiio je na istorijat srpskog mačevanja, istakavši da je prvi klub u Beogradu osnovan davne 1927. godine.

Povezana vest:  KUGLANJE, Druga vojvođanska liga

Baralić je napomenuo da je u Srbiji u 20 klubova registrovano 350 mačevalaca.

-To je skromno u odnosu na čak 120.000 mačevalaca registrovanih u Francuskoj, ali svakao nije zanemarljivo – rekao je Baralić.

Povodom predstojećeg šampionata sveta održana je prezentacija sve tri mačevalačke disciopline – mača, floreta i sablje.

Na prvenstvu sveta u dvorani „Gran Pale“ u Parizu u konkurenciji 900 takmičara iz 100 zemalja učestvovaće šestoro naših reprezentativaca – Danijela Ilić, Danilo Nikolić, Luka Nikolić, Smiljka Rodić, Igor Stojadinović i Ognjen Vesić.

Povezana vest:  Bah: Javnost mora da zna sve o slučajevima dopinga