KAPITEN CALIC ZAVARKO I SELEKTOR PONJAVICKUGLANJE, SP RICING

 

Vilmoš Zavarko osvojio dve zlatne i srebrnu medalju na Šampionatu sveta

 

Vilmoš Zavarko 22 – godišnji srpski kuglaš osvojio je dve šampionske titule i jednu srebrnu medalju na Prvenstvu sveta završenom u austrijskom mestu Ricing.

Zlatnim medaljama okitio se u disciplini pojedanačno – klasik, kao i u kombinaciji, dok je srebro osvojio u disciplini pojedinačno – sprint i nauspešniji je takmičar prvenstva!

U finalu pojednačno – klasik, Zavarko je sjajnom igrom savladao Jana Kotizu iz Češke sa 3:1 u setovima (181:161, 150:151, 158:150 i 162:156) i 651:618 u čunjevima. Zavarku je ovo najbolji rezultat na prvenstvu sveta.

Bronzane medalje pripale su Mađaru Atili Nemešu koga je Zavarko eliminisao u polufinalu i Slovaku Ivanu Čehu.

U kombinaciji,  gde se sabiraju najbolji  rezultati klasika i sprinta, Zavarko je sa 887 čunjeva (651 u klasiku i 236 u sprintu) bio bolji od Mađara Atile Nemeša koji je imao 869 čunjeva i  Makedonca Branka Maneva sa 862 čunja.

KOMBINACIJA NEMES ZAVARKO I MANEV-Presrećan sam, ostvario sam cilj zbog koga sam se pripremao skoro pola godine – rekao je Vilmoš Zavarko. – Bojao sam se, iskreno, kako ću naterati sebe da pružim maksimum, jer smo pre dve nedelje sa klubom za koji igram Sport iz Podbrezove u Slovačkoj, osvojili ekipni Svetski kup u Skoplju. Teško je za tako kratko vreme tempirati ponovo formu za ovako težak turnir, jer se igralo svaki dan…

Zavarko je igrao dva veoma teška meča za jedno pre podne. Prvo je u polufinalu pobedio Šandora Farkaša (Mađarska) sa 4:0 u setovima (147:139, 154:153, 172:137 i 149:137). U čunjevima bilo je 622:566 za srpskog reprezentativca. U drugom polufinalu, Čeh Jan Kotiza savladao je Slovaka Ivana Čeha na više oborneih čunjeva 606:581, jer je u setovima bilo 2:2.

Povezana vest:  HOKEJ NA LEDU, SP u Rejkjaviku, IV kolo: Hrvatska bolja od ‘orlova’

– Osećao sam umor, ali sam krajnje ozbiljno ušao u meč, što pokazuje i rezultat. Nisam se štedeo, iako sma počeo da osećam bol u levoj nozi i jedino me je to brinulo pred finale – objasnio je Zavarko.- Znao sam, međutim, da je i rival umoran, i on je prošao kroz pakao da dođe do prilike da se bori za titulu.

Finale je Zavarko počeo fantastično, 181 u prvom setu. Prvih hicem u pune oborio je devetku, poslednjim, 15. hicem u pune ponovo je srpušio devet čunjeva! Čišćenje (16. hitac)  je takođe poče devetkom, a imao je još dve u 23. i 28. hicu i odmah je stekao 20 čunjeva prednosti.

– Jedina greška koju sam napravio u ovom delu bila je u drugom setu. Nije me Kotiza pobedio, poklonio sam mu pobedu – bio je iskren Zavarko, kome je za pobedu bilo potrebno da u 28. hicu sruši tri vezana desna čunja i uđe u pune. Čistio ih je, međutim,  jedan po jedn i Kotiza je pobedio u tom setu za jedno „drvo“!

U preostala dva seta, Zavarko je pokazao koliko je psihološki jak. U taktički mudroj igri, držao je protivnika na distanci, čuvajući prednost koju je stekao u pune (105:88 u trećem i 102:96 četvrtom setu) i sa po jednom devetkom u čišćenju u ta dva seta priveo meč kraju bez problema!

– Vili je veliki igrač. Ja sam se borio, ali počele su da me izdaju noge. Čestitam mu na svemu što je pokazao, on je najveće blago svetskog kuglanja – rekao je Jan Kotiza, a to je potvrdila i publika. Prepuno gledalište je posle finala pet minuta stojeći aplaudiralo novom šampionu sveta!

Povezana vest:  Otpušten selektor hokejaškog tima Rusije Biljaletdinov

SVETSKI SAMPIONI BARBARA FIDEL I VILMOS ZAVARKOSrebrnu medalju Zavarko je osvojio u sprintu. U finalu je poražen od Atile Nemeša (Mađarska). U setovima je vilo 1:1 (105:103 i 96:109) i odlučivale su tri dodatne „zlatne kugle“. Zavarko je srušio pet, tri i sedam čunjeva, ukupno 15, protivnik šest, osam i osam ukupno 22 i osvojio titulu. Dve bronze su pripale Mađaru Klaudiu Boanti koga je Zavarko eliminisao u polufinalu i Mekedoncu Branku Manevu.

Među zvaničnicima koji su uručivali zlatne medalje Zavarku bio je i Uroš Dragojlović predsednik KSS i potpredsednik Međunarodne kuglšake federacije FIK NBC.

U ženskoj konkurenciji slavila je u veoma uzbudljivom finalu Slovenka Barbara Fidel. Pobedila je Čehinju Luciju Vaverkovu sa boljim rezultatom u čunjevima 592:590, jer je u setovima bilo 2:2. Dve bronze osvojile su hrvatske kuglašice Zdenka Orehovec i Ines Maričić. Fidelova je u polufinalu savladala Hrvaticu Maričić sa 3:1 (598:560), dok je Vaverkova bila bolja od Hrvatice Orehovec 2:2 (555:521).

U kombinaciji slavila je Ursula Cimerman iz Nemačke, ispred Ines Maričić (Hrvatska) i Gabrijele Drajko (Mađarska)

U bodovanju nacija Srbija je treća sa 154 boda. Najbolja je Hrvatska sa 161 poenom ispred Mađarske sa 159.

 

Bilans medalja na 3. pojedinačnom Šampionatu sveta

 

1. Srbija           2          1          0          3

2. Češka          1          2          0          3

3. Hrvatska      1          1          3          5

4. Mađarska     1          1          3          5

5. Slovenija     1          0          1          2

6. Nemačka     1          0          0          1

7. Makedonija 0          1          2          3

8. Austrija       0          1          0          1

9. Slovačka      0          0          2          2

10. Italija         0          0          1          1

Povezana vest:  HOKEJ NA LEDU, Pobede Partizana i Beograda

(Napomena: dodeljuju se u sprintu, klasiku i miksu po dve bronze).

 

Uspesi Vilmoša Zavarka

 

Zavarko je karijeru počeo u Bečeju u klubu Univerzal, odakle je, kao kadet, došao u tim superligaša Vojvodine iz Bačkog Gradišta gde je prve dve sezone, igrajući na dvojnu registraciju i za Kanjižu. Potom je petroa u Mašparski Kozolg, a od ove szeone je u šampinu Slovačke Sportu iz pdobrezove s akojim je pre mesec dna osvjio titulu u Sveskom kupu.

Zavarko je raskošan talenat pokazao  2005. na junirskom Šampionatu sveta u Nahodu, gde je igrao kao kadet, i osvojio zlato u kombinaciji i najsjajniji trofej u paru sa Gavrom Ćosićem. Potom je 2006. na kadetskom Šampionatu sveta u Sarajevu, trijumfovao u paru sa Zoranom Pavlicem i, ponovo, slavio u kombinaciji. Italijanska ambasada nije 2006. izdala vize srpskim juniorima za Šampionat sveta u Bolcanu i Zavarku je uskraćena prilika da osvoji još neku medalju. U Zadru na juniorskom Šampionatu sveta 2008. je  osvojio tri šampionske titule – pojedinačno, kombinacija i u paru sa Milošem Radojičićem i bio član vicešampionske muške reprezentacije Srbije..

Kuglaški svet je oduševio u Banjaluci 2008.  na seniorskom Šampionatu sveta kada je osvojio zlato u miksu sa Zoricom Barać, srebro u sprintu i srebro u kombinaciji.

Prošle godine je bio najbolji igrač reprezentacije Srbije koja je na seniorskom Šamionatu sveta u Detenhajmu osvojila svetsku titulu, postavila ekipni svetski rekord a Vilmoš Zavarko je sa 728 čunjeva oborio i pojedinačni svetski rekord!

Ove godine na Šampionatu sveta za juniore u Rijeci okitio se sa dve zlatne medalje – u tandemu sa Robertom Ernješijem i kao član šampionske juniorske selekcije Srbije. Majsku nagradu Srbije dobio je u maju ove godine.