BPanteri trofejbAMERIČKI FUDBAL, FINALE JUNIORSKE LIGE SRBIJE

Panterima titula posle trilera!

 

Kragujevac Wild Boars – Pančevo Panthers 31:32 (12:7, 7:12, 0:7, 12:6)

 

Stadion: FK „Sušica“. Gledalaca: oko 1.000.

 

Kretanje rezultata:

6:0 Stefan Stevanović trčanje 2 jarda, neuspešan PAT, 6:7 Stefan Dedić trčanje 5 jardi, Dedić uspešan PAT. 12:7 Stefanović pas 18 jardi ka Petru Goiću, neuspešan PAT. 12:13 Ivan Ilijevski trčanje 8 jardi, neuspešan PAT. 19:13 Goić trčanje 12 jardi, Đorđe topalović uspešan PAT. 19:19 Vojislav Milenković pas 3 jarde ka Dediću, neuspešan PAT. 19:26 Milenković pas 25 jardi ka Dediću, Dedić uspešan PAT. 25:26 Stefanović pas 24 jarde ka Đorđu Petroviću, neuspešan PAT. 25:32 Milenković pas 29 jardi ka Dediću, neuspešan PAT. 31:32 Stefanović pas 76 jardi ka Petroviću, neuspešno pretvaranje dva poena.

 

Panteri iz Pančeva juniorski su prvaci Srbije u 2010. godini. U uzbudljivom finišu, predvođeni univerzalcem Stefanom Dedićem, koji je imao istaknutu ulogu na pozicijama raningbeka, vajdrisivera i šutera, uspeli su da na kolena bace domaćina finala, kragujevačke Wild boarse.

bwild boars - panteri iz igreTrijumf je obezbeđen tek 30 sekundi pre kraja, a pre toga na terenu je bila prava drama, u kojoj su uživali kako navijači domaćeg, tako i front gostujućih pristalica. Sve je bilo gotovo kada je, pri rezultatu 32:31 za Pantere i lošem pantu pri četvrtom pokušaju, odbrana Kragujevčana loše odreagovala, dodirnula loptu, koja se dokotrljala u ruke gostiju. Bio je to uvod u veliko slavlje gostiju, poneku suzu domaćih igrača, ali i osećaj ponosa i jednih i drugih zbog odigrane sjajne utakmice vredne finala.

Povezana vest:  STRELIČARSTVO, Četiri državna rekorda na turniru u Pančevu

Pokušaćemo da dočaramo šta se sve dešavalo na stadionu FK „Sušica“. Počelo je u pravom revolveraškom stilu. Odbrane oba tima nisu mogle da se izbore sa vrlo raspoloženim napadima. Sjajne akcije su se nizale kao na traci, ali je od početka utisak bio da su Panteri lakše prelazili teren. Predvođeni gotovo nepogrešivim kvoterbekom Vojislavom Milenkovićem, ubojitim raningbekom Stefanom Dedićem i vajdrisiverom Ivanom Ilijevskim bili su nerešiva enigma za odbranu Veprova. Domaće navijače je posebno frustrirao Milenković, koji je u nekoliko situacija koristio nedovoljnu agresivnost odbrane domaćeg tima da se izmigolji iz situacija u kojima je „već viđen“ na zemlji.

U prvom poluvremenu, odlično je odgovarao napad Veprova. Maštovitim akcijama, u kojima je kvoterbek Stefan Stefanović najčešće pronalazio vajdrisivere Petra Goića i Petrovića i Đorđa Petrovića, ali i kratkim dodavanjima iz option napada raningbeka Marka Bakovića, Kragujevčani su uglavnom bili tačdaun ispred Pantera, koji su uspešno odgovarali na izazove.

Povezana vest:  KUGLANJE, Fantastična serija Vilmoša Zavarka

bWild Boarsi utesni trofejZanimljiva situacija desila se tri sekunde pre kraja prvog poluvremena, kada su pri rezultatu 19:19 Kragujevčani stigli do 8 jardi od end zone. Umesto šuta, Vajld borsi su se odlučili da pokušaju da poentiraju tačdaunom i nisu uspeli. Odlično zamišljena akcija, u kojoj je vajdrisiver Petar Goić posle snepa uposlio kvoterbeka Stefanovića, po mišljenju sudija, zaustavljena je tik ispred linije. Panteri su se odbranili, Veprovi bez prednosti otišli na veliki odmor.

Prvi napad u nastavku imali su Panteri, a obzirom na poteškoće obeju odbrana i inicijativu u rezultatu, jer su posle pasa Vojislava Milenkovića i pravog slaloma kroz odbranu domaćih Stefana Dedića, gosti po prvi put imali tačdaun prednosti.

Divlji veprovi su odgovorili dva puta na postavljene izazove Pantera u poslednjoj deonici, ali ih je loše izvođenje ekstra poena koštalo toga da su sve vreme bili u nedostatku jedan poen.

Prava drama je nastala u poslednjih pet minuta utakmice. Najpre je, pri vođstvu Pantera 32:25, Stefan Dedić presekao pas Stefana Stefanovića. Činilo se tada da su to bili poslednji trzaji Kragujevčana i da se teško vratiti u meč. Međutim, već u sledećem napadu gostiju, odbrana domaćih je isforsirala faml kvoterbeka Milenkovića. U nekih minut i po, desile su se dve velike akcije odbrana, koje su i jedni i drugi čekali ceo meč.

Povezana vest:  ZOI VANKUVER, Lakše povređen australijski takmičar u bobu

Sada su Veprovi imali četiri minuta da pokušaju da se vrate u meč. Već u drugom napadu tog drajva, sevnula je akcija Stefanovića i Petrovića, koji je po levoj strani terena istrčao 76 jardi dug tačdaun – 31:32 je bio rezultat u tim trenucima.

Videlo se tada koliko glupost u finišu može da košta jedan tim. Pored očajnog izvođenja ekstra poena (do tog trenutka 1 od 4), Veprovima nije trebala nesportsko ponašanje posle postignutih poena. Lopta za ekstra poen je postavljena 15 jardi iza, a domaći zatražili tajm aut. Umesto nesigurnog šutera, pokušali su da ponove podvig iz polufinalnog meča sa Vukovima i poentiraju za dva poena sa linije od 17 jardi. Nisu uspeli.

Vreme je radilo sa Milenkovića i drugove, uspešno su ga trošili do 30 sekundi pre kraja, kada je usledio pant iz četvrtog pokušaja, opisan na početku teksta.

Medalje finalistima i trofej „Veljka Makojevića“ učesnicima finala je podelio potpredsednik Srpske asocijacije američkog fudbala Dušan Obradović.