PREDSEDNIK KSS DRGOJLOVIC TEPSA CALIC ZAVARKO SLEKTOR PONJAVIC GORNJI RED S LEVA CUCE S LEVA OSTOJIC CALUKOVIC ANTALKUGLANJE

 

Selektor Miloš Ponjavić i reprezentatvci o SP u Ricingu

 

 

Selektor seniorske kuglaške reprezentacija Srbije Miloš Ponjavić, sumirao je utiske sa trećeg pojednačnog Šampionata sveta u Ricingu i smatra da je, uz tri medalje (dve zlatne, klasik i kombinacija i jedne srebrne u spintu) Vilmoša Zavarka morala da sa na kontu treće nacija prvenstva nađe još neka!

– Opravdanje ne sme da bude relativno loš žreb, jer se pokazalo da je Zavarko, koji je imao iz meča u meč sve teže rivale, došao do vrha. Još jednom mu čestitam, uz poruku da se svi ugledaju na njega u pogledu pristupa našem sportu, jer mislim da većina naših igrača nije došla dovoljno pripremljena za ovo takmičenje. Za šampionat sveta moraš da se spremaš i sam, sa mnogo discipline, upornosti, ambicije, a toga, kod pojedinaca, nije bilo. Smatram, takođe, da termin ovog prvenstva nije dobar i o tome sam razgovarao i sa sportskim direktorom FIK NBC Vagnerom i mora da se nađe bolji. Veoma je teško u razmaku od dve sedmice od Svetskog kupa vrhunske igrače ponovo dovesti u najbolju formu.

Ponjavić, koji je na klupi slovačkog šampiona Sporta iz Podbrezove za koji igraju Zavarko i Ćalić,  osvojio Svetski kup u Skoplju, smatra da je na ovom šampionatu najveću šansu propustio kapiten Jovan Ćalić:

– Mnogo je grešio u meču protiv Benedika i to ga je koštalo, po meni, najmanje bronzane medalje. Goran Čaluković, čija je kugla imala na stazama u Ricingu najbolji učinak, je takođe, „uspustio“ svog protivnika. Najteže je bilo Goranu Ostojiću i Arpadu Antalu. Ostojića je eliminisao Mađar Farkaš, kasnije osvajač bronze, a Antala drugi Mađar Kiš, koji je branio titulu u kombinacij iz Banjaluke pre dve godine. Danielu Tepši kugla uopšte nije radila a imao je i nesreću da naiđe na raspoloženog Čeha Jiroušeka koji je protiv njega postigao najbolji rezulta tog dana – 639 čunjeva. Siguran sam da ću u ciklus priprema za ekipno Prvenstvo sveta u maju iduće godine u Sarajevu uvesti i mlade igrače Čongora Baranja i Roberta Ernješija kao i Uroša Jagličića.

Povezana vest:  VAZDUHOPLOVNO MODELARSTVO, Održan 44. Memorijal „Đorđe Žigić“

Goran Ostojić je ispao u drugom kolu klasika od Mađara Šandora Farkaša zbog manje oborenih čunjeva 592:598 (2:2). U prvom kolu pobedio je Čeha Jirži Hetiha sa 3:1 (575:528). U miksu sa Natašom Savić, ispao je u prvom kolu posle dva razigravanja protiv tandema BiH Nasiha Selimović – Đorđe Paštar (27:26, 14:14, 13:12).

– Nisam zadovoljan, nije me Farkaš pobedio, poklonio sam mu pobedu! Teško sam igrao, kuglana mi nije legla. Takođe, sistem je surov, ispadneš sa 592 čunja a neko prođe sa 540! Cilj je bio da uđem u osam, a posle kako bude. U miksu je sve lutrija, pokazalo se to i u našem slučaju, ispali smo za čunj…

Daniel Tepša je igrao u prvom kolu klasika protiv Estonca Gvida Piksara i pobedio sa 4.0 (611:528). U drugom kolu je ispao od Čeha Jiroušeka sa 4:0 (639:575). U sprintu je posle 1:1 u setovima u prvom kolu na „zlatne kugle“ eliminisao Poljaka Grezijaka (20:9). U drugom je izbacio, takođe posle razigravanja, Makedonca Kostadina Maneva 1:1 (19:18) da bi ga u trećem zaustavio Mađar Boanta sa 2:0 u setovima!

– Mogao sam i više u kalsiku, Jiroušek je imao dan, ja nisam. Mnogo sam grešio, izbijao i u pune i u „čišćenju“. Najviše mi je žao sprinta. Bio sam blizu medalje, ali sam protiv Boante odgrao dva najgora seta na šampionatu! Jednostavno, nije mi išlo, sve što sam probao nije valjalo.

Povezana vest:  Udovičić: Pokazali smo da smo sportska nacija

Arpad Antal je, možda, imao i najteži žreb od svih srpskih kuglaša u klasiku. Prvo je eliminisao Rumuna Virdžila Dorina sa 4:0 (616:555), potom je naišao na svetskog šampiona Norberta Kiša (Mađarska) i poražen je sa 2,5:1,5 (609:598). U sprintu je, takođe, ispao u drugom kolu. U prvom je savladao Čeha Miroslava Jelineka sa 2:0, u drugom ga je izbacio Mađar Klaudije Boanta sa 2:0.

– Tako je to u klasiku , ispadneš a imaš odličan rezultat. Došao sam dobro pripremljen, od avgusta sam trenirao za ovoj špampinat sveta ali nisam ispunio ono što sam priželjkivao a to je ulazak među osam. Bio sam „naoštren“ da izbacim Kiša i napravim još jedno iznenađenje na šampionatu. Na žalost, nisam uspeo da osvojim ceo poen u trećem setu što bi, učinilo završnicu neizvesnijom a na mojoj strani bi bio i psihološki faktor.

Goran Čaluković je poražen u prvom kolu klasika od Mađara Klaudija Boante sa 3:1 (633:596). Bio je treći naš igrač koji je ispao sa dobrim rezultatom. Umiksu sa Marijom Gajin došao je do osmine finala: savladali su slovenački miks Barbara Fidel – Mitja Gornik posle „zlatnih kugli“ 1:1 (15:7) izbacili su u drugom kolu kombinaciju BiH Nasiha Selimović – Đorđe Paštar sa 2:0 i ispali, potom,  od slovačkog tandem Gabrijela Kuharova – Milan Tomka sa 2:0. U prvom setu su posle 140:140 razigravali za set i izgubili, u drugom su poraženi sa 138:127!

Povezana vest:  ALPSKO SKIJANJE, Kopaonik kandidat za domaćina Evropa kupa

– Protiv Boante sam napravio nekoliko grešaka Imao sam, na primer, šansu da povedem, jer sam prvi set izgubio sa 157:155. Poslednji hitac imao sam u pune, trebala mi je šestica da ga pobedim, izbio sam tri čunja kroz sredinu! Slično se dogodilo i u odlučujućem meču u miksu. Odigrao sma u pune hitac pre kraja i izbio pet čunjeva! Mariji Gajin su trebala dva čunja da ih pobedimo u tom setu, na žalost srušila je jedan i završili smo na 140:140! Bila je to moja, i samo moja, ogromna grška, iako sam verovao da sam „bacio“ dobro kuglu. Izgubili smo set  u razgiravanju sa 16:9. Na šampionatu sveta, još jednom se pokazalo, greške se ne opraštaju.

Kapiten Jovan Ćalić je došao u Ricing kao vlasnik srebrne medalje u sprintu sa SP u Banjaluci 2008.  Međutim, nije igrao ovu disciplinu, već samo klasik gde je poražen u drugom kolu. U prvom je izbacio hrvatskog mladog kuglaša Hrvoja Marinovića sa 3:1 (579:574). U drugom se namerio na raspoloženog makedonskog kuglaša Borisa Benedika, nekadašnjeg jugoslovenskog i slovenačkog reprezentatica. Izgubio je, u možda i najneizvesnijem meču prvenstva, sa 618:603 (2:2).

– Ljut sam na sebe, da sam ga pobedio put ka polufinalu bio bi mi  širom otvoren. Dosta sam grešio i to u odlučujućim trenucima, nisam u čišćenju dva – tri puta vezao pozicije i on je to, mudro, iskoristio. Odigrao je izvanredno. Mislim da, iako nije bila kompletna nemačka reprezentacija, da je šampionat sveta bio veoma kvalitetan. Pokazao je i sjajnu sliku češkog kuglanja, dolazi odlična generacija, imaju dosta igrača i biće u Banjaluci iduće godine ozbiljni kandidati za visok plasman.