PAVLOVIC SUNJKA DRAGOJLOVIC I PERENCEVIC S LEVA NA SKUPSTINI KSSKUGLANJE

 

Godina velikih uspeha srpskog kuglanja, ministarka obećala da će primiti reprezentativce

 

Srpski kuglaši su i ove godine zabeležili izvanredne rezultate i potvrdili da spadaju u sam svetski vrh, ali na žalost, osim časnih izuzetaka, niko im nije čestitao niti je za njih organizovan prijem u Ministarstvu omladine i sporta Srbije ili u Narodnoj skupštini Srbije, što je urađeno za neke druge sportiste!

-Činjenica da smo, iako uspešni, nekako skrajnuti, jedino kvari zadovoljstvo zbog izuzetne sezone – istakao je na redovnoj godišnjoj Skuštini KSS u Novom Sadu predsednik Kuglaškog saveza Srbije Uroš Dragojlović. – Zbog toga me je obradovalo obećanje minstra omladine i sporta Srbije Snežane Samardžić Marković da nas neće zaboravati i da će primiti najbolje kuglašice i kuglaše. Nadam se da će ispuniti obećanje, jer prošle godine, kada je muška seniorska reprezentacija osvojila svetsko ekipno zlato a kadetkinje svetsku bronzu, osim potpredsednika vlade Ivice Dačića, niko od političara nas se nije setio.

Satisfakcija je došla, na neki način, ove godine kada je Vilmoš Zavarko, svetski rekorder i najbolji igrač Prvenstva sveta u Detenhajmu 2009. dobio „Majsku nagradu“ najviše društveno sportski priznanje u Srbiji.

Upravo je Vilmoš Zavarko ove sezone doneo i najviše trofeja srpskom kuglanju. Na seniorskom pojedinačnom Prvenstvu sveta u Ricingu u Austriji osvojio je prvo mesto – pojedinačano i prvo mesto – kombinacija,  dok je drugi bio  pojedinačno – sprint. Srbija je na ovom prvenstvu bila ukupno prva po broju trofeja i treća u bodovanju nacija, čemu je doprineo i plasman među osam Nevenke Joković i Renate Vilov i miks para Marija Gajin i Goran Čaluković, ali i peto mesto Arpada Antala u kombinaciji!.

Povezana vest:  KUGLANJE, Pobede klubova srpskih kuglaša u Ligi šampiona

I na juniorskom Prvenstvu sveta u Rijeci, Vilmoš Zavarko se okitio sa dva zlatna trofeja – u tandemima sa Robertom Ernješijem i kao član zlatne reprezentacije Srbije. Srbija se ponosila i srebrnom medaom u tandemima (srpsko finale) Aleksandra Milinkovića i Miloša Simijonovića, kao i bronzom Jelene Petrović u sprintu.  Takođe u Rijeci održani su pojedinačni pionirski i kadetski Svetski kupovi. Robert Ernješi je osvojio kadetsko pojedinačno zlato, a Milana Pavlic je osvojila srebrnu kadetsku medalju.  Pionir Marko Antić je se okitio pojedinačnim srebrom, sa Herminom Lukač je osvjio srebro i u miks parovima.

– Čestitam, još jednom, svim reprezentativcima na ovim rezultatima kao i selektorima, pomoćnicima, trenerima u klubovima i rukovodstvima klubova jer  je i njihov rad utkan u svaki od ovih uspeha – naglasio je Dragojlović u izveštaju. – Da se dobro radi i u našim klubovima i pored veoma loše situacije sa objektima, potvrdio je subotički Pionir, koji je postao rasadnik reprezentativki, osvajanjem bronze na Svetskom kupu u Skoplju i četvrtog mesta na fajnal foru Lige šampiona. Takođe, bronzane medalje su prošle godine osvojili u Svetskom kupu kuglaši šampiona Bograda „Poštanske štedionice kao i kuglaši Niš puta u Evropskom kupu, a ove godine  Beograđani su bili peti u Svetskom kupu i plasirali se u Ligu šampiona. Zahvaljujući odličnoj saradnjni sa Ministarstvom omladine i sporta Srbije,  uspeli smo da pošaljemo na sva takmičenja naše selekcije a da se nismo zadužili i jedan smo od retkih svaza koji je domaćinskim poslovanjem kalendarsku godinu završiti u „plusu“.

Povezana vest:  SKVOŠ, Juniori uspešno počeli sezonu regionalne lige

Uz kuglaške selekcije bili su i autoprevoznik Lasta, kao i Voda Vrnjci i Pak promet, a Kuglaški savez Srbije je odlično sarađivao sa Sportskim savezom Srbije i OK Srbije. KSS je je prvi put u istoriji imao 11 zaslužnih sportista, šest sportista međunarodnog razreda u 13 sportista nacionalnog razreda i po tome je među najuspešnijim granama od 58 kategorisanih sportova. Na žalost KSS je dobio 10 stipendija, tako da je jedan zaslužni sportista ostao bez nje.

– I ubuduće, KSS će se truditi da što više sredstava usmeri ka mladima, i drago nam je što se, u sve većem broju sredina, kao na primer u Bačkom Gradištu, izuzetno dobro radi sa talentima i to je put koji moraju da slede i drugi gradovi – zaključio je Uroš Dragojlović. – Nismo se ove sezone bojali da pošaljemo naše kadete i pionire na takmičenja, za razliku od drugih saveza, jer smo znali da će uvek biti u prvoj trećini plasiranih i da će KSS moći da opravda sredstva. Dogodine nas čeka ekipno Prvenstvo sveta u Sarajevu gde Srbija brani titulu u muškoj konkurenciji i trudićemo se da uz pomoć Minastarstva omladine i sporta Srbije, ali i, nadam se, većeg broja prijatelja kuglaškog sporta jer moramo da proširimo naš sponzorki tim, obezbedimo najbolje uslove za pripreme.

Povezana vest:  Srpski strelci u Čangvonu, na testu za Svetsko prvenstvo

Skupštini KSS je prisustvovalo 20 delegata od 31. Iz regiona Srbija – Vojvodina bilo je 18 delegata, iz regiona Srbija – Centar samo dvojica. U radnom Predsedništvu bili su, uz Uroša Dragojlovića i potpredsednik KSS Radovan Šunjka i Slavko Perenčević. Skupštini su prisustvovali i Lazar Nerić istaknuti kuglaški radnik i član Opštinskog veća Bačke Topole, predsednik Takmičarske komisije KSS Miloš Mitrović i Ljubomir Štetin selektor ženskih pionirskih i kadetskih reprezentacija Srbije.