U okviru „Evropske nedelje sporta“, na Adi Ciganliji održan je „Sportski dan“, u organizaciji Olimpijskog komiteta Srbije i ministarstva omladine i sporta, a uz podršku delegacije Evropske unije u Srbiji.

Učešće u Sportskom danu uzelo je više od 4000 ljudi, među kojima je bilo najviše dece, a otvaranju su prisustvovali i obratili se prisutnima predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković, ministar omladine i sporta u Vladi Republike Srbije Vanja Udovičić, kao i zamenica šefa delegacije Evropske unije u Srbiji Mateja Norčič Štamcar.

Predsednik Olimpijskog komiteta Božidar Maljković poručio je najmlađima: “Vi ste najbolje što Srbija ima. Vi ste nabolji i najzdraviji deo naše zemlje. Uvek se bavite sportom, a sport će učiniti da sutra budete i bolji ljudi.”

Povezana vest:  KUGLANJE, Šampion Beograd „Poštanska štedionica“ počeo pripreme

“Sport nisu samo vrhunski rezultati i medalje sa velikih takmičenja. Sport je i druženje, edukacija, vaspitanje i sastavni deo svakodnevice i naših života. Bitno je da svoje drugare povučete da se bave sportom i da sport bude njihov izbor,” rekao je minister omladine i sporta Vanja Udovičić.

Zamenica šefa delegacije Evropske unije u Srbiji Mateja Norčič Štamcar iskoristila je prilku da se zahvali Olimpijskom komitetu i ministarstvu omladine i sporta, a prisutnima je poručila: “Uz malo fizičke aktivnosti u našim životima bićemo zdraviji, srećniji, efikasniji i razvićemo snažnije veze sa društvom oko nas.”

Povezana vest:  Zorana Arunović i Damir Mikec pogodili bronzu

Odmah nakon otvaranja startovala je biciklistička trka u kojoj su pored ostalih učešće uzeli i predstavnici ambasada zemalja Evropske unije u Srbiji, a Olimpijski komitet Srbije u ovoj trci je predstavljao generalni sekretar Đorđe Višacki sa porodicom.

Učesnici “Sportskog dana” su imali prilke da se oprobaju u različitim sportovima poput streličarstva, badmintona, veslanja, kajaka, softbola, golfa, basketa, fudbala, da se nadmeću u tradicionalnim sportskim igrama, da uzmu učešće u brojnim edukativnim i kreativnim radionicama, ali i da se druže sa šampionima iz različitih sportova. U okviru „Sportskog dana“ posetioci su mogli da posete i „Climate Village“ gde su imali priliku da se upoznaju sa različitim inicijativama i projektima na temu klimatskih promena.

Povezana vest:  KUGLANJE, Ernješi i Kovačić u finalu, Zavarko i Tepša za bronzu u Ligi šampiona

Među sportistima koji su se danas družili sa učesnicima „Sportskog dana“ bio je i džudista Nemanja Majdov, koji iskoristio prilku da se oproba u nekom drugom sportu.

 „Evropska nedelja sporta“ tradicionalno se širom Evrope obeležava poslednje nedelje septembra, a u Srbiji po prvi put ove godine. Olimpijski komitet je u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta i delegacije EU u Srbiji organizovao niz događaja prethodnih dana, a Sportskim danom na Adi obeležavanje nedelje sporta privedeno je kraju.