dopingRusi tvrde: Do 2015. ćemo iskoreniti doping

 

Ruski sportski čelnici odlučili su da krenu u oštru borbu protiv dopinga, a njihove su najave toliko optimistične da govore čak i o potpunom iskorenjivanju dopinga do 2015. godine.

Ruski su sport poslednjih godina pogodile brojne doping afere, ponajpre u atletici i nordijskom skijanju. Zbog toga su Ruski olimpijski komitet i Ministarstvo sporta bili meta brojnih kritika iz međunarodnih organizacija, ali i to je počelo da se menja. Nedavno je iz Svetske antidoping agencije (WADA) stigla pohvala naporima koje Rusi čine kako bi izbacili zabranjena sredstva iz sporta.

Povezana vest:  Alisa Marić: Država sistemski rešava nasilje na sportskim terenima

-Povećali smo broj dopinških kontrola, a njima će biti podvrgavani i vrlo mladi sportista. Svi oni moraju da budu svesni da korištenjem dopinga štete svome organizmu i da će ih stići teška kazna – izjavio je ruski zamenik ministar sporta Jurij Nagornjih.

-Do 2012. ćemo izgraditi novi antidoping centar sa savršeno opremljenom laboratorijom koji će ispunjavati standarde WADA-e. Hiljade uzoraka koje ćemo uzeti tokom Svetskog atletskog prvenstva u Moskvi i Univerzijade u Kazanju 2013. godine će biti testirani u toj laboratoriji. Ali, naravno, novi će nam centar najviše koristiti tokom Olimpijskih igara u Sočiju 2014.-  najavio je Nagornjih.

Povezana vest:  ŠAH, DEVETO KOLO POJEDINAČNOG EP U RIJECI, Prvi poraz Vučkovića