Ruska antidoping agencija (RUSADA) saopštila je danas da će reforme u ruskom sportu biti pod velikim rizikom, ako joj Svetska antidoping agencija (WADA) ponovo bude nametnula suspenziju.

WADA je u septembru vratila ovlašćenja Ruskoj antidoping agenciji pod uslovom da ruske vlasti do 31. decembra predaju ključnu dokumentaciju iz moskovske laboratorije.

Taj rok je prošao, a brojne sportske organizacije i sportisti tražili su novu suspenziju za RUSADA. Posle posete predstavnika WADA Moskvi, Rusija je obezbedila potrebnu dokumentaciju, pa su oni u četvrtak sa svim podacima napustili zemlju.

Povezana vest:  KUGLANJE, Prijateljski meč Srem (Sremska Mitrovica) – Crvena zveda BN Bos 3.221:3.278 (2:6)

Uprava WADA će u utorak glasati o statusu Ruske antidoping agencije.

Izvršni direktor RUSADA Juri Ganus rekao je da će nova suspenzija „destruktivno uticati na razvoj čistog sportskog pokreta u Rusiji“.

Ministar sporta Rusije Pavel Kolobkov juče je rekao da je njegovo ministarstvo „obezbedilo maksimalnu pomoć u rešavanju pitanja vezano za dokumentaciju“.

„Sada slobodno mogu da kažem da smo ispunili zahteve WADA“, dodao je on.

Povezana vest:  HOKEJ NA LEDU, Ogrizović: Još smo u trci za medalju

RUSADA prikuplja uzorke urina i krvi od sportista, ali ih ne testira i nema pristup laoboratoriji i podacima, koje je zapečatila ruska policija.