Skupština Streljačkog saveza Srbije je na današnjoj redovnoj godišnjoj sednici, održanoj u Sali Gradske opštine Novi Beograd, usvojila izveštaje o radu SSS u prošloj godini i program rada za 2019.

Članovi Radnog predsedništva Skupštine bili su Nenad Putnik, predsednik SSS, Jasna Šekarić, i Miomir Spasojević, a u radu im je pomagao Nenad Petković, generalni sekretar Saveza.

Nenad Putnik, predsednik SSS, je sumirajući učinjeno u 2018, istakao da je Savez minule godine imao mnogo aktivnosti, kako na takmičarskom tako i na organizacionom planu.

Izdvojio je nekoliko najvažnijih aktivnosti. Usvojen je novi Pravilnik o stručnom radu, koji , kako je istakao Putnik, stvara preduslove za bolje funkcionisanje Saveza. Preciznije su definisane uloge i veze svih učesnika u stručnom radu, posebno na relaciji Stručni štab, sportski direktor, Upravni odbor.

Prethodna godina je bila jedna od najuspešnijih  što se tiče aktivnosti Saveza u obezbeđivanju sponzora. Naglašeno je da je Streljački savez Srbije prošle godine, uz podršku predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i ministra za omladinu i sport Vanje Udovičića, dobio generalnog sponzora „Telekom Srbije“, s kojim je potpisan dvogodišnji ugovor. Savez je, navedeno je u izveštaju, potpisanim ugovorom dobio dodatna sredstva koja mu omogućuju realizaciju programa u punom kapacitetu, a i sredstva od kojih će i udružene članice imati značajnu korist.

Povezana vest:  Državno prvenstvo u motornom letenju i Državnoo prvenstva u raketnom modelarstvu

-Nedavno smo sa predstavnicima „Telekoma“ razgovarali o potpisivanju aneksa ugovora o nastavku saradnje i u narednoj, olimpijskoj godini – kazao je Purnik.

Pulu sponzora SSS, su se priključili i proizvođač municije „H end N“, proizvođač streljačke opteme „Sauer“, preduzeće „Đak“, očna klinika „Miloš“, a nastavljena je saradnja i sa proizvođačem municije „Ili“.

Realizovano je nekoliko aktivnosti u programu pomoći udruženim članicama, poput donacije municije, opreme, organizovanja kursa Trenerske akademije Svetske streljačke federacije, koji je besplatno pohađalo više od 20 srpskih trenera.

-Dosta toga je urađeno na rešavanju višedecenijskog problema našeg streljaštva, a to je pitanje objekata.Trenutno je u postupku realizacija planova izgradnje ili obnavljanja nekoliko strelišta – kazao je Putnik.

Do maja sledeće godine trebalo bi da bude završeno zatvoreno strelište za vazdušno i malokalibarsko oružje u nacionalnom trenažnom centru u Košutnjaku. U prodecudi je izrada dokumentacije za početak radova na strelištu Careva ćuprija. Streljački klub Niš je, uz pomoć grada, dobio novu streljanu, a SSS će, uz pomoć Ministarstva omladine i sporta i Olimpijskog komiteta, nastojati da strelište opremi elektronskim metama. Uskoro se očekuje i početak radova na izgradnji streljačkih centara u Boru i Valjevu.

Putnik je naglasio da je nastavljena izuzetno dobra saradnja sa Ministarstvom omladine i sporta i Olimpijskim komitetom Srbije.

Povezana vest:  EP 2011, BEOGRAD, Podeljeno 13 olimpijskih viza u Kovilovu

-Na osnovu Aneksa ugovora između Ministarstva omladine i sporta i Streljačkog saveza Srbije, prvi put su dobijena sredstva namenjena trenerima, koji su, na osnovu rezultata, prepoznati od strane Stručne komisije. Isplaćeno je 33 trenera. Streljački savez Srbije je jedini nacionalni granski savez koji ne spada u borilačke sportove, a dobio je sredstva za ovu namenu.

U zaključju je istaknuto da su najznačajniji ciljevi ispunjeni: obezbeđeni su uslovi za pripreme i nastupe reprezentacije, vrhunskih takmičara i organizaciju takmičenja. Afirmisana je politika „jednakih šansi“ za sve trenere i takmičare, stvoren ambijent za podmlađivanje reprezentacije, streljaštvo je zadržalo prvu kategoriju olimpijskog sporta, sa 29 kategorisanih sportista…

Na međunarodnim takmičenjima u 2018, osvojeno je 85 medalja (27 zlatnih, 37 srebrnih, 21 bronzana), a minule godine obezbeđena je i prva olimpijska kvota za Tokio 2020, koju je ispunila Zorana Arunović. Tokom ove godine kvote su izborili i Milutin Stefanović i Damir Mikec.

U finansijskom izveštaju je navedeno da je Streljački savez Srbije prošle godine ostvario pozitivan finansijski rezultat.

Sem MOS, OKS, sponzora, pomoć u radu saveza pružili su i Sportski savez Srbije, Nacionalna agencija za antidoping, Zavod za sportsku medicinu, Nacionalna asocijacija za oružje Srbije i značajan broj organizacija izvan sporta. U zaključku Izveštaja o radu je, između ostalog naglašeno da uspeha ne bi bilo bez entuzijazma streljačkih klubova, družina, strelaca, streljačkih radnika, koji su presudno uticali da se često u skromnim uslovima ostvare svetski vredni retzltati.

Povezana vest:  AMERIČKI FUDBAL, 2. kolo Juniorske lige Srbije

Predsednik SSS je naglasio da je postignut napredak u medijskom praćenju streljaštva u Srbiji. Partneri Saveza postali su TV „Arena sport“, agencija „Mondo“, a zabeležena je velika poseta internet prezentacije SSS i stranica saveza na društvenim mrežama.

Posle kraće diskusije, Izveštaj o radu, Finansijski izveštaj, Izveštaj Nadzornog odbora za 2018. i Program rada za 2019. su usvojeni, uz konstataciju da će se konstruktivni predlozi izneti u diskusiji uzeti u obzir, kako bi Savez još bolje funkcionisao.

PRIZNANJE BRANIMIRU VASIĆU

Na osnovu odluke Upravnog odbora, a po predlogu Komisije za priznanja, Streljački savez Srbije je posthumno plaketom za veliki doprinos streljaštvu nagradio Branimira Vasića, dugogodišnjeg novinara, koji je preminuo krajem prošle godine.

Vasić je tokom više od tri decenije rada kao novinar „Sporta“, „Sportskog žurnala“ i kasnije kao novinar u penziji, dao izuzetan doprinos afirmaciji streljaštva u Srbiji.

Predsednik SSS Nenad Putnik je na današnoj sednici plaketu uručio Jeleni Milojević, supruzi Branimira Vasića.