Vuk VuckovicAMERIČKI FUDBAL

 

Srpski trener u Timu sveta

 

 

Trener Kraljevo Royal Crownsa i juniorske reprezentacije Srbije Vuk Vučković, pozvan je da bude član selecije Tima sveta, koja će se se 2. februara 2011. godine suprotstaviti selekciji SAD. Vučkoviću je specijalna pozivnica za meč koji će se odigrati u Ostinu, državi Teksas, stigla od Džeka Rida, koordinatora Tima sveta svetske federacije.

 

– Presrećan sam, jer mi je ukazana ogromna čast. Kao prvi srpski učesnik ovakvog duela, potrudiću se da Srbiju i američki fudbal predstavim na što je moguće bolji način. Imaću šansu da nešto naučim od najboljih svetskih stručnjaka, a potrudiću se da ostavim što je moguće bolji utisak – rekao je Vučković.

 

U timu sveta biće ukupno 11 trenera iz osam zemalja sa četiri kontinenta. Glavni trener biće Kanađanin Greg Maršal, dok je ofanzivni koordinator Pol Manera (Australija), a defanzivni Voren Kranej (Kanada). Vuk će biti asistent ofanzivnog koordinatora na pozicijama kvoterbekova i vajdrisivera.

Povezana vest:  KUGLANJE, Milinković drugi senior, Vujović prvi junior u Skoplju

 

– To sam saznao iz razgovora sa koordinatorom celog programa. Shvatio sam zadatak vrlo ozbiljno, pa se uveliko pripremam. Siguran sam da ću biti na nivou očekivanja – ističe Vučković.

 

Srbija je dobila predstavnika u Timu sveta, iako koreni igranja ovog sporta u opremi datiraju tek iz 2005. godine. Da je postala respektabilan faktor u američkom fudbalu, najbolji je primer što su svetski stručnjaci u moru trenera primetili nekog iz Srbije.

 

– Svi nas smatraju zemljom sa vrlo dinamičnim razvojem. Za samo pet godina koliko igramo u opremi, stigli smo neke sa tri decenije tradicije. Stvorili smo bazu od dvadesetak klubova, učestvovali na evropskom prvenstvu C kategorije, a najveći odjek imao je trijumf juniorske reprezentacije na kvalifikacionom turniru za plasman na Evropskom prvenstvu.

Povezana vest:  Majdov najbolji sportista, a Dabetićova sportistkinja Zvezde

 

Vuk Vučković je kao aktivni član Asocijacije trenera Amerike pozvan i da učestvuje na trenerskoj konvenciji u Dalasu, koja će se trajati u periodu od 9. do 12 januara. Biće u prilici da sluša predavanja preko 100 predavača, od kojih je najzvučnije ime osvajač dva Superboula Toni Dandži, proslavljeni trener Indianapolis Koltsa, Tampa Bej Bakanirsa, Pitsburg Stilersa, Minesota Vajkingsa i Kanzas Siti Čifsa.

 

Dvadesetčetvorogodišnji Vučković je počeo karijeru kao vajdrisiver u kraljevačkim Krunama. Već 2006. godine prešao je u kragujevačke Divlje veprove, sa kojima je osvojio SELAF titulu. Posle samo dve godine bavljenja ovim sportom, uspeo je da ode na koledž Mesa u Arizoni, gde je iznenadio trenere i pružao zapažene partije već svojoj u ruki sezoni. Posle povrede, okrenuo se trenerskom poslu, vratio u Kraljevo i preuzeo ambiciozan juniorski program Kruna.

Povezana vest:  SLOHOKEJ, Hokejaši Partizana dočekuju Maribor u Pioniru

 

– Učio sam od Majka Džejkobsa, bivšeg ofanzivnog koordinatora Ohajo stejta i osvajaču NCAA titule, kome sam na Mesi bio pomoćnik. Bilo je to poslednjih pola godine, pošto sam zbog povrede završio igračku karijeru u SAD. Rad sa njim, kao i predstojeće aktivnosti oko tima sveta, smatram velikim iskustvom koje ću pokušati da maksimalno da iskoristim i steknem nova znanja – rekao je Vučković.