Nakon ukidanja vanrednog stanja i donešenja odgovarajućih mera Vlade Srbije kojim se dozvoljavaju sportske aktivnosti, Ragbi 13 federacija Srbije nastavlja sezonu koja ja prekinuta zbog pandemije COVID-19 virusa. Prateći sve instrukcije nadležnih organa, domaći klubovi su od sredine marta prekinuli sve aktivnosti, da bi se ovih dana posle skoro dva meseca pauze vratili treninzima.

– Napravili smo okvirni kalendar takmičenja, ali spremni smo da reagujemo ako se okolnosti promene – kaže generalni sekretar Ragbi 13 federacije Srbije Vladan Kikanović – Nama su bezbednost i zdravlje naših igrača na prvom mestu i klubovi su nastavili da treniraju strogo poštujući sve instrukcije Vlade Srbije. Morali smo da reagujemo u hodu pa smo napravili promene u sistemu takmičenja i raspored do kraja sezone.

Shodno novonastaloj situaciji čelnici Federacije prilagodili su kalendar i sistem takmičenja kako bi se domaća takmičenja privela regularno kraju. Sezona će se zvanično nastaviti 6. i 7. juna kada će se igrati mečevi četvrtfinala Kupa Srbije.

Povezana vest:  SKI SKOKOVI, Pobeda Morgenšterna u Lilehameru

Pobednici duela Car Dušan Silni – Crvena zvezda, Beogradski ORK – Partizan, Tašmajdan – Radnički Novi Beograd pridružiće se narednog vikenda Radničkom iz Niša u polufinalu nacionalnog Kupa. Pre samog uvođenja vanrednog stanja, Nišlije su odigrale svoj meč četvrtfinala i eliminisale Moravu (44:24).

Finale Kupa Srbije predviđeno je da se igra nedelju dana kasnije, odnosno 20. ili 21. juna, da bi se potom prešlo na odigravanje mečeva Super Lige Srbije. Pre jesenje pauze planirano je da se odigraju tri kola, a nakon završetka kvalifikacija pre pandemije, poznato je da će u eliti ove godine igrati prošlogodišnji finalisti, prvak Crvena zvezda i Partizan, odnosno dva Radnička – iz Beograda i Niša.

Povezana vest:  KUGLANJE, Ruža i Miljojka ruše čunjeve i prkose godinama

Sredinom jula predviđeno je da se ode na letnju pauzu koja će biti nešto kraća ove godine i trajaće malo manje od mesec dana. Zbog globalne pandemije Evropska ragbi liga federacija (RLEF) pomerila je odigravanja Evropskog prvenstva za igrače do 19 godina starosti za narednu 2021, godinu, što dovodi do promene i međunarodnog kalendara takmičenja.

Naša U19 reprezentacija koja je učesnika EP, nastaviće sa pripremama, pa je tako predviđeno da od 13. do 16. avgusta Srbija bude domaćin tradicionalnog Trofeja Beograd. Zbog još uvek neodređenih uslova putovanja i otvorenosti granica, protivnici nisu potvrđeni.

– Pored nastavka domaćih takmičenja nama je prioriteta da spasemo što je moguće više internacionalnih obaveza, pogotovu za našu mladu reprezentaciju koja je na prošlom EP bila peta u Evropi. Takođe, kao jedan od nosilaca regionalne Balkan Super Lige, važno nam je da se održi kontinuitet takmičenja, što će opet naglašavamo zavisiti od nekih faktora na koje nemamo kako da utičemo. Naravno kraj godine je rezervisan za seniorski Evropski šampionat B grupe gde kao i uvek imamo velike ambicije – dodao je Kikanović.

Povezana vest:  Potraga za dvoje nestalih takmičara

Pored Trofeja Beograd i Evropskog šampionata B, jesenji deo sezone proteći će u završnim borbama domaće i Balkan Super Lige. Regionalno takmičenje imaće drugačiji format u odnosu na prve tri sezone – igraće se po kup sistemu od osmine finala. Finale Super Lige Srbije predviđeno je da se u prvoj nedelju oktobra, odnosno igra pre B prvenstva Starog kontinenta gde će rivali Srbije biti Rusija i Grčka. Završni meč Balkan Super Lige zakazan je za sada za termin 1. ili 2. novembra ove godine.