Kako bi doprineo rešavanju globalnih posledica prouzrokovanih pandemijom virusa COVID-19, L’Oréal pokreće socijalni i ekološki program solidarnosti „L’Oréal for the future“ („L’Oréal za budućnost“). Ovaj program u svom fokusu ima podršku ugroženim ženama i zaštitu životne sredine.

U sklopu ovog programa kompanija je osnovala dobrotvorni fond vredan 150 miliona evra, od čega je 50 miliona evra namenjeno za pomoć organizacijama koje podržavaju visoko ranjive grupe žena, a 100 miliona evra će biti usmereno ka obnovi prirodnih ekosistema i sprečavanju klimatskih promena.

Tokom narednih meseci naše društvo će se suočiti sa socijalnim krizama koje će pogoditi mnoge ljude, posebno one iz najugroženijih delova društva. Istovremeno, svesni smo i toga da je iz dana u dan sve više izazova na polju zaštite životne sredine. Izuzetno je važno da u ovim trenucima ne odstupimo od održive transformacije koja je svetu preko potrebna. Zbog toga želimo da potvrdimo našu posvećenost očuvanju životne sredine i biodiverziteta, kao i ublažavanju socijalne krize sa naglaskom na pomoći ženama. Ova dva izazova odražavaju vrednosti i istorijsku posvećenost kompanije  L’Oréal“, izjavio je Žan Pol Agon (Jean-Paul Agon), predsednik i izvršni direktor L’Oréala.

50 miliona evra za podršku ugroženim grupama žena

L’Oréal Grupa se od svog osnivanja zalaže za snažnu podršku ženama. Ova podrška je posebno važna u vreme pandemije COVID-19, imajući u vidu da je tokom ovih meseci mnogo žena ostalo bez posla i oseća posledice pada prihoda. Takođe, mnoge od njih su samohrane majke koje imaju teškoće da zadovolje najosnovnije potrebe. Istovremeno, stroge mere izolacije radi sprečavanja širenja zaraze širom sveta dovele su i do porasta porodičnog i seksualnog nasilja.

Povezana vest:  Viktorija Bekam želi da kćerki da ime Santa

Da bi direktno pomogao ovim ugroženim grupama žena, L’Oréal je pokrenuo dobrotvorni fond vredan 50 miliona evra koji će biti namenjen za podršku lokalnim organizacijama koje se bore protiv siromaštva, pomažu žene u socijalnoj i profesionalnoj integraciji, obezbeđuju hitnu pomoć izbeglim licima i ženama sa invaliditetom i pružaju podršku ženama koje su žrtve nasilja.

„Kriza prouzrokovana pandemijom Covida-19 nije poštedela nikoga ali je istovremeno pogoršala i postojeće nejednakosti u društvu, sa posebno pogubnim posledicama na ljude koji se već bili socijalno ili ekonomski ugroženi ili su žrtve zlostavljanja, među kojima je najviše žena. Zbog toga je važno da ih podržimo. Pored toga, ova situacija nije poništila važnost potpune posvećenosti zaštiti životne sredine. Ako želimo da pronađemo održiv način da pobedimo ovu krizu, moramo da se usredsredimo na sprečavanje klimatskih promena i erozije na polju biodiverziteta. Oba ova faktora prete da nam još dublje ugroze život, društvo i ekonomiju, a ponajviše žene koje su među prvim žrtvama“, izjavila je Alexandra Palt, direktorka korporativne odgovornosti L’Oréal Grupe. 100 miliona evra za očuvanje životne sredine 

Povezana vest:  Srbija dobila svoj VIP čet na Viberu

Pored višegodišnjeg nastojanja da smanji uticaj na životnu sredinu u sklopu sopstvenog programa održivog razvoja „Sharing beauty with all“, L’Oréal Grupa  je odlučila da uloži još 100 miliona evra u investicije koje će biti fokusirane na dva ključna ekološka izazova:

  • obnavljanje oštećenih ekosistema: 50 miliona evra biće iskorišćeno za finansiranje projekata obnove morskih i šumskih ekosistema, koji ujedno otvaraju i nove mogućnosti društvenog i ekonomskog razvoja za stanovništvo koje zavisi od njih (razvoj održive poljoprivrede i ribolova, eko-turizam itd). Uz to, fond L’Oréal Fund for Nature Regeneration za cilj ima i obnovu milion hektara uništenih ekosistema, smanjenje 15 do 20 miliona tona emisijeCO2 i kreiranje stotine novih radnih mesta do 2030. godine.
  • sprečavanje klimatskih promena: 50 miliona evra će biti namenjeno za finansiranje projekata vezanih za cirkularnu ekonomiju. Ovim fondom grupa L’Oréal želi da doprinese potrazi za rešenjima i stvaranju modela poslovanja koji podržavaju razvoj cirkularne ekonomije, posebno na polju reciklaže i upravljanja plastičnim otpadom.

Grupa L’Oréal planira da krajem juna predstavi i svoj novi program održivog razvoja za 2030, kojim će ujedno biti zaokružen i program „L’Oréal for the future“. Na taj način kompanija želi da osigura da će sve najavljene aktivnosti i nastojanja na ovim poljima biti u potpunosti poštovane i sprovedene širom sveta.

Povezana vest:  Beč pokrenuo onlajn upitnik za Covid-19 simptome

Više informacija o programu održivog razvoja Sharing Beauty With All

Kao deo programa održivog razvoja pokrenutog 2013. godine Sharing Beauty With All, L’Oréal se obavezao da nastavi sa održivim razvojem da 2020. godine, fokusirajući se na smanjenje uticaja svog vrednosnog lanca na životnu sredinu, od dizajna proizvoda preko nabavke sastojaka do proizvodnje i distribucije.

Na kraju 2019. godine postignuti su sledeći rezultati:

  • smanjena je emisija CO2 za 78% iz fabrika i distribucijskih centara u odnosu na 2005. godinu, uz povećanje proizvodnje za 37% u istom periodu
  • Za 85% poboljšan je društveni i ekološki profil proizvoda lansiranih u 2019. godini s obzirom da su svi novi proizvodi Grupe razvijeni pomoću alata ecodesign SPOT;
  • 635 ljudi iz siromašnih zajednica dobilo je pomoć u pronalaženju posla zahvaljujući L’Oréalovom programu Solidarity Sourcing;
  • L’Oréal je četvrtu godinu za redom dobio ocenu trostruko A, kao najbolji mogući rezultat prema svim ocenama organizacije CDP u tri ključna područja: zaštita klime, održivo upravljanje vodama i šumama. L’Oréal je jedina svetska kompanija kojoj su četiri godine za redom pripale CDP-ove tri A ocene.

Ovim programom održivog razvoja, kao i čvrstim zalaganjem za etiku, politikom podrške različitosti i filantropskim nastojanjima koje podržavaju L’Oréal Fondacija i brendovi, Grupa doprinosi sa 15 od 17 ispunjenih ciljeva održivog razvoja postavljenih od strane Ujedinjenih nacija 2015. godine.