ZAVRŠEN FINALNI TURNIR BALKANSKOG GRAN PRIJA U PLEVENU

Trofej Vučkoviću

 

bojan vuckovic 2Beogradski velemajstor Bojan Vučković (29), osvojio je prvo mesto na finalnom turniru Balkanskog gran prija u Plevenu. U poslednjem kolu, Vučković je kao beli remizirao sa direktnim konkurentom Rumunom Lupuleskuom u 14 poteza, čime je osigurao titulu prvaka Balkana.

Zadovoljan sam kako je turnir prošao – kaže novi prvak Balkana, Bojan Vučković. – Nisam razmišljao mnogo o prvom mestu, pokušao sam da što bolje odigram. Najgore je kad se opterećuješ rezultatom. Nijedna partija nije bila laka, i u onima koje sam pobedio uspevao sam da iskoristim prednost tek u završnicama.

Neočekivano visok procenat odlučenih partija u poslednjem kolu, pre svega zbog razlike u nagradama, a među igračima koji se mogu pohvaliti pobedom je i Nikola Sedlak.

Povezana vest:  HOKEJ NA LEDU, Zvezda ubedljiva u majstorici polufinala, serija protiv Beograda počinje već u sredu

Subotički velemajstor odlično se snašao u duelu sa mladim Jotovom, čime došao do deobe druge pozicije. Ipak, zbog lošijeg međusobnog odnosa u gripi sa Lupuleskuom i Nikolovom, Sedlak je zauzeo tek četvrtu poziciju.

Relativno lako sam ga nadigrao – kaže Sedlak. – Našao sam pravu varijantu, i posle njegove „mlake“ igre, brzo sam došao do inicijative. Pozicionom žrtvom kvaliteta, došao sam do dobijene pozicije, što sam bez problema uspeo da realizujem. Beli je predao pred promocijom dame.

Kada se sve sabere, Sedlak može biti zadovoljan, iako je mogao uknjižiti možda i poen više, čime bi i plasman bio bolji. Posle sedam dana sportskog života, konačno može da se opusti…

Minim sam pola poena više trebao da imam, jer sam bio jasno bolji protiv Nikolova, ali u jednakoj poziciji sam dobio Saboa. U principu, zadovoljan sam, jer sam ostao veran svom stilu igre. Nisam, za razliku od prethodnih turnira, pravio velike previde. Osećam da mogu i bolje, što me motiviše da se u potpunosti posvetim šahu u ovoj godini – nadovezao se Sedlak.

Povezana vest:  Trofej Beograda - Alpe Adria Cup u vožnji rolera

Prema subotičkom velemajstoru, titula je otišla u prave ruke.

Vučković je prvim mestom dokazao da je trenutno broj jedan u Srbiji. U svim segmentima igre je odličan. Tu mislim, pre svega, na teoriju, taktiku, strategiju i završnice. Jednostavno, kompletan igrač – uveren je Sedlak.

Malo je nedostajalo da Sedlak bude treći, ali Gergelji Sabo nije izdržao pritisak u partiji sa Nikolovom. Mladi bugarski šahista, pobedom nad Gergeljijem, došao je do drugog plusa na turniru, deoe druge pozicije sa Lupuleskuom i Sedlakom, ali i završne velemajstorske norme, što mu je i prvenstveno bio cilj uoči starta.

Povezana vest:  Kasparov dobio hrvatsko državljanstvo

Rezultati poslednjeg, devetog kola: Vučković – Lupulesku remi (14, karo kan), Draško – Krivokapić 1:0 (61, reti), Jotov – Sedlak 0:1 (34, grinfeldova odbrana), Stojanović – Čatalbašev remi (23, pričeva odbrana), Nikolov – Gergelji 1:0 (61, grinfeldova odbrana).

 

KONAČAN PLASMAN

1. Bojan Vučković (Srbija, 2.626) 6, 2-4. Konstantin Lupulesku (Rumunija, 2.592), Momčil Nikolov (Bugarska, 2.539) i Nikola Sedlak (Srbija, 2.563) po 5,5, 5. Boris Čatalbašev (Bugarska, 2.561) 5, 6-7. Dalibor Stojanović (BiH, 2.473) i Valentin Jotov (Bugarska, 2.575) po 4, 8. Milan Draško (Crna Gora, 2.537) 3,5, 9-10. Marko Krivokapić (Crna Gora, 2.422) i Gergelji Andraš Đula Sabo (Rumunija, 2.541) po 3 poena.