svi-ucesniciŠAH
Velika VIP simultanka sa Anatolijem Karpovim
Volkswagen-ov salon na Zrenjaninskom putu, bio je poprište teške bitke. Šahovske figure su još jednom ukrstili svetski majstor šaha Anatolij Karpov i brojne ličnosti iz javnog života Srbije. Domaćin, direktor centra Mitar Mitrović, je uručio mali poklon gdinu Karpovu, model automobila Scirocco GTI iz 1976. godine, vremena kada je velemajstor gospodario šahovskim poljima širom sveta.
Svi učesnici su pokazali puno znanja i hrabrosti, a rezultat je:
Jedna pobeda:
gdin Žarko Džomba
Tri remija:
dr Velibor Ristić
Profesor dr Boško Đukanović
gdin Milan Glišič
Karpov je juče imao ukupno 11 pobeda.
Spisak svih učesnika:
1. Zoran Lilić
2. Milan Glišić
3. Velibor Ristić
4. Dragan Životić
5. Mirko Vranić
6. Žarko Džomba
7. Zoran Milićević
8. Ljubivoje Ršumović
9. Karlo Minić
10. Marko Marković
11. Predrag Antić
12. Miki Jevremović
13. Zoran Jevremović
14. Željko Joksimović
15. Boško Đukanović i Vuk Drašković
simultanka-u-tokuKratka biografija Anatolija Karpova
Velemajstor Anatolij Karpov, rođen je 23. maja 1951. godine u Zlatoustu, bivšem Sovjetskom Savezu. 1969. godine postaje prvi sovjetski igrač koji postaje svetski juniorski šampion. Nakon odbijanja Fišera da igra meč za titulu prvaka sveta Karpov postaje prvak sveta 1975. godine i tu titulu zadržava do 1985.  godine kada gubi meč protiv Garija Kasparova. U tom periodu od 10 godina Karpov dominira svetskim šahom  pobeđujući na 75 super turnira na kojima učestvuju najbolji svetski šahisti. 1993. godine ponovo osvaja titulu svetskog prvaka braneći je 2 puta i to 1996. godine u meču protiv Gate Kamskog i 1998. godine u meču protiv Višvanatana Ananda 1998. godine. Te godine menja se sistem takmičenja FIDE i 1999. godine Karpov gubi titulu u meču protiv Halifmana.
U kasnijem periodu svoj šahovski put usmerava ka popularizaciji ove igre u svetu otvarajući šahovske škole u mnogim državama sveta. Može se reći da je Karpov najveći ambasador šaha u svetu. Posebno mesto u njegovoj karijeri zauzima odnos prema Srbiji i srpskom šahu gde je stekao ogromne simpatije našeg naroda angažovanjem u brojnim manifestacijama u Srbiji. Danas je Karpov čest gost u Srbiji a kao član Valjevskog Šah Kluba „Sveti Nikolaj Srpski“ dobio je i titulu počasnog građanina Valjeva.
Povezana vest:  Ruski ministar sporta spreman na ostavku