Prva etapa 60. Trke kroz Srbiju započela je na jednoj od najlepših planina u regionu, na Jahorini, a direktor Olimpijskog centra „Jahorina“ Dejan Ljevnaić dao je znak biciklistima za start. Tokom prve etape trke, biciklisti su imali priliku da voze 170 kilometara po brdovitom terenu, te je snaga i kondicija bila neophodna za savladavanje svih prepreka. Sa olimpijske lepotice krenulo je više od 100 vozača iz 18 zemalja širom sveta, što je odličan broj s obzirom na trenutnu situaciju i komplikovane procedure putovanja.

„Imali smo to zadovoljstvo da proglasimo start 60. međunarodne biciklističke trke kroz Srbiju. Srećan sam jer trka već drugi put startuje sa Jahorine spajajući dva planinska centra – Jahorinu i  Zlatibor, ali i Republiku Srpsku i Srbiju i to na najljepši način. Velika nam je čast da ugostimo bicikliste i prezentujemo sve što naša planina nudi. Veoma smo ponosni na činjenicu da su organizatori, Bicikistički savez Srbije i Republike Srpske, prepoznali potencijal naše planine i odlučili da nas uvrste među domaćine ove manifestacije. Imamo odličnu sradnju i radimo na tome da iskoristimo sve pogodnosti koje nam pruža Jahorina svojim prirodinim potencijalima i zajedničkim snagama ćemo uraditi sve da upravo naša planina postane centar ciklo turizma“, istakao je direktor OC Jahorina Dejan Ljevnaić i dodao da je sa čelnicima biciklističkih saveza razmatrao opciju dovođenja svetskog biciklističkog kupa na Jahorinu što bi bila idealna promocija planine na svetskom nivou.

Povezana vest:  ŠAH, Selektori Srbije odabrali reprezetativce za Olimpijadu u Bakuu

„Vozeći do najvećeg turističkog centra u Srbiji biciklisti su po prvi put prešli preko mosta Mehmed – paše Sokolovića, što je bila posebna atrakcija za snimatelje i fotoreportere. Cilj nam je bio da ovom trkom pokažemo sve najbolje i najljepše što imamo, a imamo mnogo. Zahvalio bih ovom prilikom načelniku Višegrada Mladenu Đureviću, koji je odmah rekao da je ideja veoma dobra. Veliko hvala i ljudima u OC Jahorina, gradu Istočno Sarajevo, te opštini Pale“, izjavio je direktor Trke kroz Srbiju Vladimir Kuvalja.

Povezana vest:  Srpski najmlađi biciklisti se kvalifikovali za Olimpijske igre mladih u Singapuru 2010!

Pored toga, od ovog leta OC Jahorina dodatno je obogatio ponudu novim letnjim atrakcijama, dok planinski bob koji je jedan od najdužih u Evropi i dalje izaziva najveću pažnju posetilaca. Ovo leto na Jahorini je po svemu istorijsko, prema poslednjem preseku ostvareno je gotovo 50.000 vožnji što je povećanje za više od 4 puta u odnosu na prethodnu godinu koja je bila najuspešnija po svim parametrima.

Povezana vest:  U „Ulici otvorenog srca“ OKS ušao u godinu velikog jubileja