Izvršni komitet Svetske streljačke federacije (ISSF) odredio je domaćine Svetskih prvenstava u periodu od 2021. do 2024. godine, kao i organizatore takmičenja u narednoj sezoni.

Šampionati planete u predstojećem olimpijskom ciklusu će biti održani na pet kontinenata – Evropa, Afrika, Azija, Južna Amerika i Australija.

Ritam Svetskih prvenstava u svim disicplinama ostaje isti – biće održavano svake četvrte godine. Domaćin narednog šampionata biće Rusija (Moskovski region) 2022. godine. Prvenstvo će biti organizovano u sportskom centru 40 kilometara udaljenom od centra Moskve. Glavni grad Rusije će treći put biti domaćin planetarnog šampionata u svim streljačkim disciplinama, prvi put posle 1990. godine.

Krajem 2019, na Kongresu ISSF je usvojen predlog da se u kalendar uvedu i šampionati planete samo za discipline puškom i pištoljem (bez letećih meta). Ova prvenstva će se održavati svake neparne godine. Prvenstva sveta samo za discipline u gađanju letećih meta odavno postoje.

Povezana vest:  ALPSKO SKIJANJE, Ana Feninger pobednica veleslaloma u Zemeringu

Prvi šampionat za discipline puškom i pištoljem biće priređen u Kairu (Egipat) 2023. godine. Biće to prvo SP u Africi posle dugo vremena, četvrto ukupno. I prethodna tri su održana u Kairu – jedno u svim disciplinama (1962) i dva u gađanju glinenih golubova (1959. i 2001)

Svetska prvenstva 2021 – 2024.

2021: Svetsko juniorsko prvenstvo u svim disciplinama – Las Palmas (Peru)

2022: Svetsko prvenstvo u svim disciplinama – Moskovski region (Rusija)

2022: Svetsko juniorsko prvenstvo – Čangvon (Južna Koreja)

2023: Svetsko prvenstvo u disciplinama puškom i pištoljem  – Kairo (Egipat)

2024: Svetsko juniorsko prvenstvo u svim disciplinama – Sidnej (Australija)

Povezana vest:  PADOBRANSTVO, Skokovi u finalu svetskog prvenstva

Takmičenja u 2021. godini

Određeni su i domaćini takmičenja u 2021. godini. Kad je o seniorskoj (apsolutnoj) konkurenciji reč, ISSF je objavila da će u narednoj godini će biti održana tri svetska kupa u svim olimpijskim disciplinama (Nju Delhi, Čangvon, Baku), kao i dva za takmičare u gađanju glinenih golubova (Kairo i Lonato).

Uvedena je i nova kategorija takmičenja – ISSF Gran pri turniri, kojih će u narednoj godini biti četiri.

Svetski kupovi u 2021.godini:

-Nju Delhi (Indija) – sve discipline

-Čangvon (Južna Koreja) – sve discipline

-Baku (Azerbejdžan) – sve discipline

-Kairo (Egipat) – glineni golubovi

-Lonato (Italija) – glineni golubovi

Gran pri turniri:

-Ruše (Slovenija) – vazdušno oružje

Povezana vest:  ALPSKO SKIJANJE, Četvrta pobeda Kušea u Kicbilu

-Rabat (Maroko) – glineni golubovi

-Džakarta (Indonezija) – vazdušno i MK oružje

-Osijek (Hrvatska) – vazdušno oružje

Svetski juniorski kupovi:

– Zul (Nemačka) – sve discipline

-Almati (Kazahstan) – glineni golubovi

Finalni turnir sezone  biće održan u Bakuu (Azerbejdžan) u drugog polovini oktobra. U svakoj disciplini učestvovaće po 12 najboljih na osnovu rezultata i plasmana na turnirima u organizaciji ISSF.

Dva nova miks takmičenja u programu ISSF

Napravljene su i izmene u tehničkim pravilima.

ISSF je saopštila da će od 2021. u programu Svetskih prvenstava biti dve nove discipline – mešoviti parovi u gađanju MK puškom iz trostava i miks takmičenja MK pištoljem brzom paljbom. Miks takmičenja vazdušnom puškom, pištoljem i u gađanju glinenih golubova (trap) su na šampionatima planete „debitovali“ 2018. u Čangvonu.