Delegacija OKS u zvaničnoj poseti MOK

 

predsednik RoggeDelegacija Olimpijskog komiteta Srbije danas je u poseti Međunarodnom olimpijskom komitetu. To je prva zvanična poseta predsednika Vlade Divca i generalnog sekretara Đorđa Višackog ovoj instituciji, od njihovog stupanja na dužnost u OKS. Program posete pripremljen je i usklađen sa potrebama OKS u delu tema o programima koje OKS sprovodi.

Prvi sastanak i dobrodošlicu delegaciji upriličio je Pere Miro, direktor Odeljenja za saradnju sa NOK i ujedno rukovodilac Olimpijske solidarnosti MOK. Miro je upoznao predstavnike OKS sa istorijatom Vile Mon Repos, jednom od četiri lokacije u kojima MOK ima svoja odeljenja. Tokom sastanka sa Pere Miroom predsednik i generalni sekretar OKS preneli su planove ovog rukovodstva OKS za očuvanje i unapredjenje autonomije sporta na području naše zemlje, što je jedan od osnovnih ciljeva za koje se zalaže MOK.

Povezana vest:  NHL DOIGRAVANJE, Vard s dva gola i asistencijom produžio nadu Nešvila

Usledili su sastanci sa odeljenjem Olimpijske solidarnosti gde je gospođa Pamela Vipond, zamenica Direktora OS MOK-a, predstavila programe koji se NOK-ovima stavljaju na raspolaganje u ovom četvorogodišnjem ciklusu. Generalni sekretar OKS predstavio je projekat finansiranja sportista na putu za London 2012. čija je realizacija, po principima koje sporovodi i OS MOK-a, naišla na odobravanje i podršku Pamele Vipond. Tokom sastanka predstavljeni su i drugi programi koje OKS realizuje sa naglaskom na programe iz dela očuvanja nasleđa NOK-a koje je podržala Olimpijska solidarnost, s obzirom na značaj jubileja 100. godišnjice pripadanja olimpijskom pokretu koju OKS ove godine obeležava.

Centralni susret ove postete MOK-u bio je sastanak sa predsednikom MOK-a gospodinom Žakom Rogom (Jacques Rogge). Predsednik Rog izrazio je svoje zadovoljstvo posetom predsednika Divca i generalnog sekretara Višackog, ali i činjenicom da se na čelu OKS kao i u njegovom Predsedništvu i komisijama nalazi veliki broj olimpijaca i osvajača olimpijskih odličja. Teme koje su bile razmotrene ticale su se pre svega programa i projekata koje OKS sprovodi, što je naišlo na Predsednikovu podršku i odobravanje, a posebno projekat finansiranja priprema sportista za Letnje olimpijske igre u Londonu 2012. i projekat koji se po principu MOK-a planira za pripreme sportista Srbije za predstojeće Olimpijske igre za mlade u Singapuru sa naglaskom na ne samo sporskim već i kulturnim i edukativnim stranama ovog programa.

Povezana vest:  FIDE ustanovila nagradu u čast Svetozara Gligorića

Energija koju OKS ulaže u razvoj programa, kojima u prvi plan stavlja sportiste i entuzijazam na polju njihove realizacije, koncept su koji će MOK uvek podržati, istakao je u razgovoru predsednik Rog.

Volonterski pokret, kao jedan od bitnih činilaca olimpijskog pokreta, koji je zaživeo tokom EYOFa u Beogradu 2007., a unapredjen je u protekle dve godine, takodje je bio jedan od ključnih činilaca uspeha ovogodišnje Univerzijade u Beogradu, istaknuto je u razgovoru kao još jedan od pozitivnih koraka koje je OKS započeo.

Povezana vest:  ALPSKO SKIJANJE, Svindal pobedio u spustu u Lejk Luizu

Na kraju sastanka predsednik Rog obećao je da će posetiti Beograd u novembru, kada će biti organizovana centralna proslava povodom 100. godišnjice OKS i 39 Generalna skupština EOK.

Nakon sastanka sa predsednikom Rogom održani su sastanci sa Sportskim odeljenjem, gde je razgovarano o programima post karijere sportista i predstojećim Prvim Olimpijskim igrama za mlade, a potom i sastanci sa Odeljenjem sa saradnju i razvoj i Marketing odeljenjem MOK.Tokom sutrašnjeg dana predviđen sastanak sa Informacionim odeljenjem i poseta Olimpijskom muzeju.