beograd96_interliga_2010_1BEJZBOL

 

Beograd’96 ponovo na evropskoj sceni

 

Posle dve godine odsustva sa evropske scene, Beograd’96 će ove godine ponovo igrati u kvalifikacijama za Evropski  Kup .Od 30.maja do 4.juna šampion Srbije igraće, najverovatnije, na turniru u Atini, Grčka. Ostale grupe u isto vreme igraju se u Hajdelhajmu (GER), Monpeljeu (FRA) i Atnang Puhajmu (AUT).

Istoriju igranja u evropskim kupovima Beograd’96 počinje 1997. godine kada je u Beču osvojio odlično 5. mesto sa skorom od tri pobede i  dva poraza. Prvu pobedu Beograd je ostvario protiv ekipe iz Varšave. Zanimljivo je da je te godine trener-igrač  bio amerikanac Keith Houk, a asistirao mu je sunarodnik Kevin Chavez. Posle dve godine pauze klub ponovo igra u Škofijoj Loki gde neslavno prolazi i osvaja poslednje mesto. Sve do 2005. Beograd’96 nije imao zapaženih rezultata, ali posle višegodišnjeg igranja u interligi i vidljivog napretka, na Kupu u Blagoevgradu naš šampion gubi u finalu od Litvanike i to posle tri odigrane utakmice.

Povezana vest:  IZBORI U SPORTSKOM SAVEZU BEOGRADA, Izbor za predsednika – Kecman ili Krstivojević!

Ipak već sledeće godine kao organizator turnira, Beograd lako osvaja turnir bez poraza i tako ulazi među osam najboljih ekipa CEB Kupa.

Sledeće godine snaga Beograda dolazi do izražaja i sa najjačim timovima u Evropi.Posle dva poraza (Olimpija Karlovac i FC Barselone)na početku turnira, Beograd’96 vezuje tri uzastopne pobede (Dinamo Bukurešt, Tehnika Brno i BK Zagreb) i osvaja 5. mesto što garantuje ostanak među osam najboljih ekipa u ovom takmičenju.

Povezana vest:  Dan izazova 26. maja - Beograd protiv Teherana

Na žalost, sledeće godine CEB (Evropska Bejzbol Konfederacija) menja sistem takmičenja i predstavnik Srbije ponovo mora u kvalifikacije. Ponovo Beograd’96 ima šansu da osvoji prvo mesto na turniru 2008. u Blagoevgradu, Bugarska, ali vidno oslabljen gubi dve utakmice i osvaja tek treće mesto.

Svojim igranjem i rezultatima u takmičenjima za klubove pod okriljem CEB-a Beograd’96 omogućio je Srbiji da ima zagarantovano mesto za jednog predstavnika u kvalifikacijama.

Povezana vest:  BIATLON, Magdalena Nojner pobednica sprinta u Oslu

Tokom zime rukovodstvo Beograda imaće pune ruke posla kako bi za sledeću sezonu pronašli zadovoljavajuća pojačanja za Interligu i Evropski kup.