kuglasice pripreme 1KUGLANJE

 

Čukvas okupio kandidatkinje za Šampionat sveta u maju u Sarajevu

 

Selektor ženske reprezentacije Srbije Mirko Čukvas okupio je u Vrbasu igračice sa šireg spiska kandidatkinja za četvrti ekipni seniorski Šampionat sveta koji će se održati od 17. do 29. maja u Sarajevu.

Pozvao je 12 igračica: Liviu Santo, Nevenku Joković, Renatu Vilov, Mimu Bogdanović i Estelu Gere (Pionir), Zoricu Barać i Natašu Savić (Apatin), Mariju Gajin i Bojanu Miletić (SPC Vojvodina), Mirjanu Dudevljev (Jedinstvo, Novi Bečej)), Jelenu Bogdanov (devojačko Majstorović, Srem – Ruma) i Jovanu Kilibardu (Vrbas Dana).

– Radimo već nekoliko dana na kuglani u Vrbasu okruženi pažnjom i ljubaznošću naših prijatelja iz sportskog centra – kaže selektor Čukvas.- Pripreme će trajati do 21. januara. Planiram ukupno tri okupljanja, naredno je  u prvoj polovni marta uoči prijateljskog meča sa Rumunijom i, potom, završne pripreme uoči Šampionata sveta. Atmosfera u reprezentaciji je izvanredna i što je najvažnije imamo dosta kuglašica koje konkurišu za reprezentaciju, što sigurno dodatno motiviše sve kandidatkinje…

Povezana vest:  Dani besplatnog stonog tenisa u novom stonoteniskom centru Locić&SDPS

Selektor muške reprezentacije Miloš Ponjavić još nije odredio širi krug kandidata, ali je najavio da će pripreme organizovati u Podbrezovoj u Slovačkoj, na kuglani šampiona Sporta čiji je, inače, trener.

Na Šampionatu sveta u Sarajevu, kuglašice Srbije igraće u D grupi sa šampionkama sveta Nemicama, Čehinjama i Makedonkama. U Detenhajmu 2009, Srbija je igrala u grupi sa Makedonijom i pobedila. Kuglašice Srbije su se, tada, plasirale i u četvrtfinalnu grupu, gde su završile takmičenje sa jednim bodom osvojenim protiv Austrije i porazom od Slovenki. Čehinje pre dve godine nisu prošle grupu…

U prvom kolu, 20. maja, Srbija će igrati protiv Češke, u drugom 22. maja rival je Makedonija i u trećem 24. maja sastaće se sa Nemicama.

Povezana vest:  Izvučeni brojevi za Prvu ligu u šahu

U A grupi kod kuglašica, igraće Slovenija (bronza u Detenhajmu), Slovačka, Italija i Estonija, u B grupi su Hrvatice (vicešampionke sveta), Poljska, Mađarska i Katalonija, u C grupi Austrija, Rumunija, BiH i Danska. Dve najbolje ekipe iz D grupe i dve iz C grupe formiraće četvrtfinalnu F grupu i odigrati još dve utakmice. Potom će dva najbolja tima u polufinalu unakrst odigrati sa dve najuspešnije reprezentacije iz E grupe, pobednici će igrati za šampionsku titulu, poraženi automatski dobijaju bronze…

Šampioni sveta iz Detenhajma 2009. kuglaši Srbije, su imali, utisak je, povoljan žreb za Sarajevo, jer su u B grupi dobili Makedonce, Austrijance, Estonce i debitante na seniorskim ekipnim Prvenstvima sveta Katalonce!

U prvom kolu 19. maja Srbija igra sa Estonijom, 21. maja rival je Katalonija, 23. maja protivnik će biti Austrija i u poslednjem kolu u grupi je 25. maja izabranici selektora Miloša Ponjavića igraće protiv Makedonije, koju su savladali u grupi na SP 2009… Dve najbolje ekipe plasiraće se, sa dve najuspešnije selekcije iz A grpe, u četvrtfinalnu grupu E i preneće bodove. Odigraće se još dve utakmice sa ekipama iz A grupe, a dve najbolje selekcije igraće unakrsno sa dva tima iz F grupe polufinalne duele. Pobednici idu u finale, ne igra se meč za treće mesto..

Povezana vest:  NHL rezultati, četvrtak 11. februar

U A grupi, igraće Nemačka (vicešampion sveta), Slovenija (treća u Detenhajmu), Slovačka, Italija i Švedska. Ne bi trebalo da bude dileme o dva putnika u četvrtfinalnu grupu, ali nikako ne treba unapred otpisivati Slovake. U C grupi igraće Mađarska, Rumunija, Hrvatska, Crna Gora i Danska. I ovde tri ekipe konkurišu za dva mesta, Mađari, Rumuni i Hrvati. U D grupi su samo četiri tima, Češka, Francuska, BiH i Poljska i možda je ovo i najneizvesnija grupa u pogledu dva putnika za četvrtfinale.