hans_gruggerALPSKO SKIJANJE

 

FIS poručio: Grugerov pad je bio užasan, ali nećemo menjati stazu

 

Još nema novih vesti o nesretnom 29-godišnjem austrijskom skijašu Hansu Grugeru, koji je podvrgnut hitnoj operaciji mozga u Insbruku, nakon što je prethodno teško pao i povredio se na treningu spusta u Kicbilu na svetski poznatoj stazi Streif.

-Pratićemo Grugerov oporavak u sledeća 24 sata. Sve do tada, nemoguće je reći kako se Hans oporavlja – izjavio je glavni PR Austrijskog skijaškog saveza Josef Šmid.

Povezana vest:  KRIKET, Međunarodni Uskršnji kriket turnir ovog vikenda na Košutnjaku

Nesretni Gruger je nakon pada u obližnji Insbruck prebačen helikopterom s povredama grudnog koša i nagnječenjem mozga. Bio je peti skijaš koji se spuštao Streifom, te prvi koji je imao problema na delu Mausefalle.

-Spašavanje i evakuacija nesrećnog Grugera obavili su se jako dobro i precizno. Svi mu, naravno, želimo sve najbolje. Bio je to užasan pad, ali ipak nećemo praviti nikakve promene na tom delu staze na subotnjoj trci spusta – izjavio je Ginter Hujara, FIS-ov direktor za muške trke.

Povezana vest:  KUGLANJE, Beograd „Poštanska štedionica“ i Pionir jesenji šampioni

Gruger je treći skijaš koji se ozbiljno povredio u poslednje četiri godine na 3.3 kilometra dugom Sterifu, poznatom po svojim opasnim skokovima i krivinama.

Tako je 2008. godine Amerikanac Skot Makartni pretrpeo povrede mozga nakon pada na ledenu površinu prilikom završnog skoka na stazi, te je kasnije neko vreme proveo u veštačkoj komi. Sledeće je godine Švajcarac Daniel Albreht pretrpeo po život opasne povrede mozga i pluća u sličnoj nesreći. Srećom, obojica su se skijaša od povreda uspešno oporavili i vratili takmičarskom ritmu.

Povezana vest:  STONI TENIS, Stonotenisere IMT na ulicu izbacuju sudski izvršitelji

Daniel Albreht je teško pronalazio reči nakon Grugerove nesreće.

-Hansov pad jako me pogodio. Ne bih više ništa o tome želeo da komentarišem. Moje misli su uz njega i njegovu porodicu – poručio je Albreht.