Kikinda-Mammoths2rszAMERIČKI FUDBAL

Mamutskim koracima napred!

Posle iskustava iz svoje prve, debitantske sezone u diviziji Sever Superlige Srbije, klub američkog fudbala Mamuti iz Kikinde su pripreme za novu sezonu počele još početkom novembra meseca. Podsećanja radi, oprema je prošle godine dobijena kasno, ali Kikinđani nisu želeli da gube celu godinu i hrabro su se prijavili za takmičenje.

Ne želeći da usporava njihov razvoj, Asocijacija im je izašla u susret, pa je napravljen presedan – dozvoljene su im dve dodatne nedelje za pripreme, ali uz zgusnuti kalendar.

– Dve utakmice su bile odložene, pa smo bili prinuđeni da sezonu odigramo bez ijednog slobodnog vikenda, što nas je onemogućavalo da održimo kvalitetne treninge. Naravno, svesno smo išli u taj rizik i znali da će nam to biti otežavajuća okolnost, jer je baš tada trebalo maksimalno trenirati, navići se na opremu, naučiti pravilnu tehniku, ispraviti greške i slično. Zato smo i krenuli rano sa pripremama, da pokušamo da uhvatimo priključak sa iskusnijim klubovima – objašnjava Mirko Jočić, agilni glavni trener i predsednik Mamuta.

Do kraja 2010. godine akcenat je bio na fizičko kondicionim pripremama, posle čega su se u taboru Kikinđana posvetili radu na usavršavanju tehnike.

– Već u januaru smo počeli sa „fudbalom“, tj. igrači već rade sa loptom i već smo počeli sa uvežbavanjem nekih akcija. Najmanje jednom nedeljno praktikujemo sastanke određenih grupa u učionici (ofanzivna linija, hvatači, trkači, odbrana…), na kojima se igrači, naročito novi igrači u klubu, upoznaju sa osnovama, tehnikama i svojim zadacima u okviru ekipe. Plan je da u februaru izađemo napolje na teren i da se posvetimo radu na tehnici koju u sali nije moguće usavršiti, kao i uigravanju akcija svih linija tima.

Povezana vest:  Završeno EP u Vroclavu: Još jedno zlato i bronza za Srbiju!

Za sada se pripreme odvijaju u školskim salama, što, kao i većini klubova, ne daje mogućnost za rad u realnim uslovima.

– To im je ujedno, kao i svima, najveći problem u ovim pripremama. Očekujem da za najviše mesec izađemo napolje, posle čega će biti dosta lakše.

Kao što je i najčešći slučaj uvek bio sa klubovima u početnom razvoju, Kikinđani tek formiraju bazu igrača proširivanjem na one koji dolaze iz drugih sportova.

– Ekipa je u odnosu na prošlu sezonu značajno pojačanja. Iako nemamo pojačanja iz drugih klubova američkog fudbala, imamo značajnih pojačanja iz drugih „sportova“. Ustvari, najveće pojačanje nam je, ako tako mogu da kažem, iskustvo od jedne sezone, kao i iskustvo mlađih igrača koji su odigrali i juniorsku ligu. Skladna smo celina, pa u bližoj budućnosti ne očekujemo odlazak nekog našeg igrača u drugi klub, kao ni dolazak nekog igrača drugog kluba u naše redove. Ne isključujem takvu mogućnost, ali je, za sada, ne očekujem – ističe Jočić, pa zatim dodaje. – U našem klubu se možda i najveći akcenat stavlja na razvijanje odlične atmosfere među igračima na treninzima i van njih. Od samog početka mi je zadatak kao glavnom treneru bilo stvaranje timskog duha i mišljenja sam da je to veoma značajno u kasnijem postizanju dobrih rezultata. Zahvaljujući takvoj atmosferi na treningu, KAF Mamuti još nije održao trening na kojem nije bio prisutan veliki broj igrača.

Povezana vest:  ŠAH, Marić: Prepoznatljivost šaha na visem nivou zbog Karlsena

Jedna sezona u seniorskom takmičenju, u već opisanim uslovima, nije bila dovoljna da se iskristališu nosioci tima.

– Svaki od jedanaest igrača na terenu je nosilac igre ukoliko kvalitetno odradi svoj deo posla. Ove sezone ćemo imati veliki broj igrača na raspolaganju, tako da ćemo biti u prilici da na teren izvedemo najspremnije, a oni samim tim i predstavljaju nosioce igre. Seniorski tim trenutno broji 49 igrača koji ravnopravno konkurišu za dres i nastup u sezoni, pa u ovoj fazi priprema ne bih nikoga izdvajao.

U Kikindi, kao mladom klubu, posebno su ponosni što su već uspeli da jednog igrača daju za juniorsku reprezentaciju Srbije. Radi se o hvataču Igoru Rakiću, koji je već prošao prvo sito selektora Zorana Damjanovića.

– On se nalazi na širem spisku reprezentacije koja se priprema za baraž utakmicu sa Francuzima i mislim da će to biti vrlo značajno za ceo klub, obzirom da će imati priliku da radi sa našim najboljim trenerim u Srbiji i da će kasnije imati mogućnost da svoja znanja podeliti sa ostatkom ekipe.

Povezana vest:  ZOI VANKUVER, Još jedan okršaj Norvežana i Šveđana

U klubu imaju poverenje u stručni štab, koji je nepromenje u odnosu na prošlu sezonu. Glavni trener je Mirko Jočić, dok je trener i čovek koji se više bavi fizičkom i psihičkom pripremom igrača Aleksandar Aćimov. Za sada ovo odlično funkcioniše, iako je otežavajuća okolnost za ekipu to što su obojica trenera ujedno i igrači na terenu. U nastupajućoj sezoni, nemaju nameru da angažuju još nekog trenera. Ipak, to ih ne oslobađa zdrave ambicije da pokušaju da postignu realne ciljeve u svojoj drugoj seniorskoj sezoni.

– Želimo da jačamo i stabilizujemo ekipu, ali i popularizujemo klub i sport u našem gradu, bližoj i daljoj okolini. Biće to demonstracija discipline, timskog duha i odlične atmosfere na terenu. U rezultatskom smislu, ambicije su malo veće nego što je to bio slučaj prošle godine, kada smo pokazali da nam ne treba puno da bismo se nosili sa ekipama iz našeg ranga. Obzirom da će ove sezone nastupiti dosta veći broj klubova u domaćem šampionatu, očekujem veliki broj zanimljivih utakmica, stvaranje novih i održavanje starih rivalstava i derbija. Dosta očekujemo i u marketinškom smislu, jer znamo da još ne vlada dovoljno interesovanje za naš sport, pa očekujem da svi zajedno učinimo napor, kako bismo i to promenili – zaključio je Jočić.