Carlo-JankaALPSKO SKIJANJE

 

Karlo Janka: Biće jako teško stići Kostelića

 

Švajcarski 24-godišnji skijaš Karlo Janka smatra kako je jako teško očekivati da bi ove godine mogao odbraniti naslov ukupnog pobednika Svetskog kupa, sugerišući da je Ivica Kostelić predobar.

Prošle sezone je Janka ostvario šest od ukupno osam pobeda u karijeri u Svetskom kupu. Naravno da je tih šest pobeda odigralo značajnu ulogu u njegovom ukupnom trijumfu.

Međutim, ove sezone nije pobedio još ni jednom. U ukupnom poretku je osmi sa 415 bodova, a za vodećim Ivicom Kostelićem zaostaje 311 bodova.

Povezana vest:  ALPSKO SKIJANJE, Iznenađenje u Zeldenu, prva pobeda Brinjone u Svetskom kupu

-Očigledno je da će biti jako teško stići Kostelića. Ukoliko budem izrazito uspešan ovog vikenda u Kicbilu, možda bih mogao smanjiti zaostatak za njim. Nisam odustao od odbrane naslova ukupnog pobednika Svetskog kupa, ali moja glavna koncentrisanost je na Svetsko prvenstvo u Garmiš-Partenkirhenu – započeo je Janka, te nastavio.

-Ivica Kostelić je čovek koga ove sezone treba moći pobediti. U velikoj je formi i može da osvoji puno bodova u svim disciplinama. Moj zaostatak za njim je jako velik. Da bih ga mogao sustići, morao bi se popraviti u svim disciplinama, jer dosad još ni u jednoj trci nisam bio perfektan. Imam potencijala za napredak u svim disciplinama. Ali, ponavljam, moj prioritet ove sezone je Svetsko prvenstvo.

Povezana vest:  ALPSKO SKIJANJE, Hiršer pobednik veleslaloma u Banskom

Janka će na Svetkom prvenstvu braniti zlato u veleslalomu osvojeno u Val d’Izereu pre dve godine. Uzeo je tada i bronzu u spustu. Lani je, pak, na Zimskim olimpijskim igrama u Vankuveru, također bio osvajač zlata u veleslalomu.

-Imam sreću da se mogu nadati dobrim rezultatima u četiri discipline. Jasno da je prednost kada se takmičite u više disciplina. U veleslalomu već znam kakav je osećaj postati svetski prvak. Dosta sam u dobroj formi u toj disciplini. Ipak, moj najveći cilj je pokušati osvojiti spust.

Povezana vest:  Zorana Arunović osma na Svetskom kupu u Bakuu

Na kraju, Janka kaže da mu je lakše skijati u Austriji negoli u njegovoj Švajcarskoj.

-U Švajcarskoj očekuju vašu pobedu, pogotovo ako ste bili dobri na treningu. U Austriji sam ja lovac, a ne lovina. To je lakši zadatak.

Podsećamo, u petak će skijaši u Kicbilu voziti superveleslalom, u subotu spust, a u nedelju slalom. Spust i slalom bodovaće se i za klasičnu kombinaciju.