DidierCucheALPSKO SKIJANJE

 

Didijer Kuše: Pobeda me iznenadila, nisam razmišljao o rekordu

 

Švajcarski veteran Didijer Kuše odbranio je prošlogodišnji naslov pobednika na legandarnom Streifu u spustu za Svetski kup u austrijskom Kicbilu.

Švajcarac je ušao u cilj s velikih 98 stotinki prednosti ispred dotad vodećeg i na kraju drugoplasiranog Amerikanca Bodea Milera. Za Kušea je to već četvrta pobeda u spustu i ukupno peta u Kicbilu (osvojio je i jedan super G), te 15. u karijeri u trkama Svetskog kupa.

Ispisao je Kuše subotnjim trijumfom nove stranice skijaške istorije. Četvrtom pobedom u spustu na legendarnom Streifu izjednačio se s Austrijancem Franzom Klamerom, a ujedno je s 36 godina i pet meseci postao najstariji pobednik jedne trke Svetskog kupa. Dosad je to s 36 godina i dva meseca bio Lihtenštajnac Marko Buhel koji je 2008. slavio na ovoj istoj stazi, ali u super G-u.

Povezana vest:  KUGLANJE, Marina Jokić – Arpad Antal i Ana Marton – Dalibor Popov najbolji na Prvenstvu Srbije u miks parovima

-O tome uopšte nisam vodio brigu, a pobeda me iznenadila. Dakako, ponosan sam na rekord koji sam oborio. Prvo sam mislio da moja vožnja neće biti dovoljno dobra. Nisam dobro startvao. Ali, zadnje dve trećine staze sam bio jako, jako brz, na čemu se posebno i najviše zahvaljujem mom serviseru koji mi je to omogućio. Jako je teško na Streifu odraditi perfektnu vožnju – rekao je Kuše, koji sada u ukupnom poretku ima 573 boda, samo 12 manje od Aksela Lunda Svindala iz Norveške na drugom mestu. Ivica Kostelić, koji je u subotu osvojio 11. mesto, i dalje je uverljivo vodeći sa 850 bodova.

Povezana vest:  ALPSKO SKIJANJE, Hiršer sedmi put uzastopno pobednik Svetskog kupa

U skijaškom karavanu kruže glasine da je Kušeu ovo zadnja sezona u karijeri.

-Uživaću u skijanju do kraja sezone. Nakon toga ću odlučiti hoću li se i dalje takmičiti – poručio je švajcarski veteran.

Amerikanac Bode Miler, koji je bio drugi, iza Kušea i 2008. godine, također je nudio zadovoljstvo.

-Skijao sam jako dobro danas, ali ovakvog Kušea je bilo nemoguće pobediti. Uzeo je veliki rizik i odradio izvanredni nastup – rekao je Miler.

Povezana vest:  Dodeljene godišnje nagrade – priznanja za seniorke Srbije, Zorana Terzića i Igora Kolakovića