hans_gruggerALPSKO SKIJANJE

FIS skijaše planira da zaštiti vazdušnim jastucima po uzoru na motociklizam

 

Kako bi pokušala da zaštiti skijaše od teških povreda prilikom padova, Međunarodna skijaška federacija (FIS) je potpisala ugovor s kompanijom Dainese u svrhu mogućeg uvođenja tehnologije vazdušnih jastuka u alpsko skijanje.

Italijanska kompanija ovaj model već primenjuje u motociklizmu, a pokušaj uvođenja vazdušnih jastuka u skijaške kombinezone i kacige zasad je u eksperimentalnoj fazi. FIS već godinu dana radi na tom projektu, a saradnjom s Daineseom napravljen je korak dalje u ispitivanjima koja bi trebala dati konačne rezultate do 2013. godine.

Povezana vest:  AMERIČKI FUDBAL, Purpurno-zlatan ponos Kraljeva

Vazdušni jastuci koji se trenutno koriste u motociklizmu uključuju se 45 milisekundi nakon udara, što je brže od vazdušnih jastuka koji se koriste u automobilima. Oni reagiraju na udarac za otprilike 80 milisekundi.

Javna rasprava o sigurnosti skijaških staza za sportiste podstaknuta je nedavnim padom Hansa Grugera koji se teško povredio te se već danima nalazi u veštačkoj komi iz koje su ga tek počeli buditi. Kritike su FIS-u uputili i mediji, ali i skijaši, među kojima i Ivica Kostelić koji je se zalaže za promene kakve je uvela FIA nakon smrti Ajrtona Sene.

Povezana vest:  SLOHOKEJ LIGA, Slavija u poslednjem kolu