Streljački klub Akademac će od petka do nedelje organizovati Sedmi memorijalni turnir „Ištvan Poljanac“.

Tradicionalno takmičenje, u znak sećanja pukovnika Poljanca, dugogodišnjeg trenera i predsednika Akademca, ove godine će posle jednogodišnje pauze ponovo imati međunarodni karakter. Prošle godine, zbog posledica pandemije koronavirusa, turnir je održan u „skraćenom“ formatu, a učestvovali su samo srpski strelci.

Za Memorijal „Ištvan Poljanac 2021“ prijavljeno je 115 takmičara iz devet zemalja: Gruzije, Jermenije, Hrvatske, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Bugarske, El Salvadora i Srbije.  Turnir će biti održan u Sportskom centru Vojne akademije.

Povezana vest:  RAGBI 13, Srpski ragbi posle trenerskog kursa dobio prvu ženu trenera

Među prijavljenima je olimpijski vicešampion vazdušnim pištoljem Damir Mikec, lider na evropskoj rang listi ovim oružjem za 2021. Uz Mikeca nadmetaće se još nekoliko srpskih seniorskih reprezentativaca – Jasmina Milovanović, takođe olimpijka, Dimitrije Grgić, Duško Petrov, Brankica Zarić. Od gostiju iz inostranstva ističe se Antonaeta Kostadinova (Bugarska), osvajač srebra vazdušnim pištoljem i četvrtog mesta MK sport pištoljem na OI u Tokiju.

Povezana vest:  STRELIČARSTVO, Dragan Svilanović i Danilo Mioković pobednci „Kupa Košutnjak“

U petak su na programu takmičenja mešovitih parova vazdušnom puškom i pištoljem (mečevi za medalje počinju u 18.30).

Svečano otvaranje biće održano u subotu u 14 časova, a drugog takmičarskog dana na programu su četiri discipline: pojedinačna takmičenja vazdušnom puškom u muškoj i ženskoj kategoriji, vazdušnim pištoljem za muškarce i MK sport pištoljem za žene. Finale MK sport pištoljem je u 12.45, a borbe za medalje vazdušnim oružjem su između 16.30 i 19.30.

Turnir se završava u nedelju, kada će svi učesnci gađati vazdušnim oružjem u pojedinačnoj konkurenciji. Prvo od četiri finala (puška žene) počinje u 14.30, a poslednje (pištolj muškarci) u 17.30.

Povezana vest:  ALPSKO SKIJANJE, Austrijanac Rajhelt pobednik spusta u Garmišu

Sem disciplina u klasičnom streljaštvu, na programu mitinga je nadmetanje i u target sprintu, kombinaciji streljaštva (gađanje vazdušnom puškom) i trčanja. Takmičenje u target sprintu biće organizovanio u subotu na stadionu Vojne akademije.

Sponzor turnira je proizvođač oružja „Valter“, koji je obezbedio nagrade najuspešnijima. Najbolji takmičar ili takmičarka pištoljem dobiće vazdušni pištolj.