stratos (2)FELIX BAUMGARTNER OTKRIVA MISIJU ZA PUT DO IVICE SVEMIRA

Astronaut pukovnik Joseph Kittinger uvodi nas u napore istraživanja za Red Bull Stratos, slobodan pad koji će se izvesti brzinom od 1 maha.

 

Pilot Felix Baumgartner je danas najavio svoju nameru da proširi granice istraživanja svemirskog prostora, pokušavši da postane prva osoba koja je ikada probila brzinu zvučnog zida ljudskim telom. Baumgartner se nada da će u kapsuli koja će se uz pomoć helijumskog balona popeti u gornje slojeve stratosfere na visinu od najmanje 120.000 stopa (36.5km), zaštićen „svemirskimstratos_logo odelom“ pod punim pritiskom izvesti slobodan pad koji može da premaši i brzino od 1 maha – više od 690 milja na sat – pre nego što se padobranom spusti na Zemlju. Ukoliko bude uspešna, Red Bull Stratos misija se nada da će oboriti četiri svetska rekorda; podaci prikupljeni od strane vodećih svetskih naučnika koji učestvuju u misiji obećavaju nove standarde u sigurnosti leta u svemir, kao i poboljšane mogućnosti za ljudski let.

Povezana vest:  Kraft pobednik Četiri skakonice

Air Force SAD pukovnik Joseph Kittinger, koji je 1960. izveo stratosferski skok sa 102800 stopa, koji je otvorio vrata za istraživanje svemira, a čiji rekord Baumgartner planira da obori, predstavlja austrijskog pilota medijima iz celog sveta , tokom brifinga u Nju Jorku.

stratos (1)-Ljudi pokušavaju da obore moj rekord već pedeset godina i mnogi su poginuli pokušavajući“, rekao je Kittinger. „Ali ja verujem da sa našim jedinstvenim sredstvima, izvanrednim timom misije, posvećenosti Red Bull-a i fantastičnim veštinama Felixa Baumgartnera, Red Bull Stratos će biti uspešan.

Povezana vest:  ŠAH, PREDSEDNIK BUGARSKE ŠAHOVSKE FEDERACIJE STEFAN SERGIEV O PLANOVIMA ZA BUDUĆNOST BALKANA

Kittinger, Baumgartner (najpoznatiji kao osoba koja je preletela preko engleskog kanala uz pomoć karbonskog krila u 2003), Red Bull Stratos medicinski direktor Dr Jonathan Clark i direktor tehničkog projekta Art Thomson pružili su pregled misije čije se lansiranje planira u Južnoj Americi 2010.

-Ovo je zaista korak u nepoznato. Niko ne može da predvidi kako će ljudski organizam reagovati na prelazu u supersonične brzine – rekao je Baumgartner. – Ali moramo da saznamo. Kod budućih svemirski projekata mora da postoji mogućnost da piloti i astronauti iskoče na velikim visinama u hitnim slučajevima.

Clark, koji je radio kao hirurg u ekipi tokom šest svemirskih šatl misija, potvrdio je da će podaci do kojih se dođe tokom misije biti podeljeni sa naučnom zajednicom i naglasio je da očekuje da rezultat bude ustanovljavanje dugoočekivanih medicinskih protokola. Takođe je i prokomentarisao „Mislim da će najznačajnija korist koju će Red Bull Stratos imati biti inspiracija koja će se javiti kod mladih… Stvari koje Felix radi su slične stvarima koje su radili rani astronauti i kosmonauti.“

Povezana vest:  Završeno EP u Vroclavu: Još jedno zlato i bronza za Srbiju!

Red Bull Stratos je obezbedio specijalizovanu tehničku komunikaciju od Reidel Communications koja će olakšati pokrivanje Red Bull Stratos misije živim TV prenosom i živim webcastom koji će isporučiti Microsoft Silverlight. Paralelno, misija će takođe biti praćena na mobilnim platformama, mobilnim aplikacijama podržanim od strane Ovi by Nokia. BBC, koji će globalno prenositi materijal, napraviće 90-ominutni dokumentarac, koji će biti ekskluzivno pušten na nacionalnim BBC Worldwide televizijama.