Anna_FENNINGER

ALPSKO SKIJANJE

Prvom pobedom u superkombinaciji Ana Feninger donela Austrijancima drugo zlato na SP

Bolje takmičenje od 41. Svetskog šampionata u Garmiš-Partenkirhenu za prvu seniorsku pobedu u karijeri Ana Feninger (21) teško da je mogla da zamisli. Pa dobro, tu su i Zimske olimpijske igre. Austrijanka ima četiri svetske titule u juniorskoj konkurenciji, a dodala je i prvu zlatnu medalju od kako se takmiči na vrhunskom nivou pobedom u super kombinaciji.

Feningerova je posle spusta, odnosno prve discipline, bila na četvrtoj poziciji. U tom trenutku su iskusnije Elizabet Gergl, Dominik Žisin i Anja Person bile ispred nje. U odnosu na sunarodnicu Gerglovu, zaostatka Feningerove bio je četiri desetinke. Međutim šansu je, sada već svetska šampionka, dočekala u slalomu. Stuštila se niz stazu Kandahar za 53,56 sekundi i ostvarila ukupno vreme od 2:43,23 minuta, za prvo slavlje u karijeri sasvim dovoljno i drugo zlato za Austriju na Svetrskom šampionatu Garmiš-Partenkirhenu.

Povezana vest:  KUGLANJE, Beograd ubedljiv protiv Banata

Srebrna medalja otišla je u nekadašnju bratsku republiku Sloveniju. Tina Maze nije nije bila preterano dobra u spustu što je i rezultiralo tek 10. mestom posle prve vožnje. Teško da je neko očekivao da će se Slovenka uopšte naći u borbi za odličije osim nje same. Ipak, u slalomu je bila najbrža sa 52,94 sekunde, ali je sigurno da će Mazeova žaliti zbog loše vožnje u spustu gde je zapravo i izgubila priliku da osvoji zlatnu medalju jer je razlika između Feningerove i nje u ukupnom rezultatu bila samo devet stotinki. U svakom slučaju zlato ostaje nedosanjani san za Tinu Maze, osvajača srebra u veleslalomu na Svetskom šampionatu pre dve godine i dva srebra na ZOI u Vankuveru prošle godine.

Anja Person je bronzom u superkombinaciji broj osvojenih medalja sa Svetskih šampionata povećala na 11, od kojih čak sedam zlatnih. Šveđanka je imala prilično sigurno takmičenje obzirom da je posle spusta bila na trećoj poziciji, a situacija se za Personovu nije promenila ni posle slaloma iako nije blistala.

Povezana vest:  KROS KANTRI, Kanađanin Keršo pobednik kros kantrija u Deminu

Trenutno vodeća u generalnom plasmanu Svetskog kupa i dvostrukab olimpijska pobednica iz Vaknuvera Marija Riš razočarala je u superkombinaciji. Doduše teško da je krivica zbog osvojenog 11. mesta njena, jer se Nemica još uvek oporavlja od virusa zbog kojeg je četvrtak provela u krevetu.

Trostruka pobednica Svetskog kupa Lindzi Von, ujedno i najveća rivalka Marije Riš, nije čak ni startovala u slalomu. Amerikanka je odlučila da propusti drugu vožnju iz jednostavnog razloga jer se još oporavlja posledica pada na treningu prošle nedelje. To je i bilo jasno kada je spust Vonova završila tek na 12. mestu.

Definitivno je u superkombinaciji viđena borba između mladosti i iskustva. Iako je iskustvo, slikovito rečeno, imalo više predstavnika mladost je ipak stigla prva na cilj. Tu su se osim Feningerove našle i Švjacarkinjea Deniz Ferabend na šestom, Slovenka Maruža Ferk na devetom i Norvežanka Lote Smiset Sejersted na 10. poziciji.

Povezana vest:  Plušenko uspešno startovao na prvenstvu Rusije

REZULTATI

Superkombinacija, staza Kandahar 2.180m: 1. Ana FENINGER (Austrija) 2:43,23 minuta, 2. Tina MAZE (Slovenija) 2:43,32, 3. Anja PERSON (Švedska) 2:43,50, 4. Dominik Žisin (Švajcarska) 2:43,90, 5. Elizabet Gergl (Austrija) 2:44,12, 6. Deniz Ferabend (Švajcarska) 2:44,51, 7. DŽulija Mankuzo (SAD) 2:44,56, 8. Johana Šnarf (Italija) 2:44,59, 9. Maruža Ferk (Slovenija) 2:45,00, 10. Lote Smiset Sejersted (Norveška) 2:45,02…

BILANS MEDALJA

AUSTRIJA     2          1          0

ITALIJA         1          0          0

SLOVENIJA  0          1          0

SAD    0          1          0

HRVATSKA  0          0          1

NEMAČKA   0          0          1

ŠVEDSKA     0          0          1

Subota, 12. februar:

11.00 Spust, muškarci