Juniorski reprezentativac Srbije Marko Ivanović osvojio je srebrnu medalju u gađanju malokalibarskom puškom iz trostava na Svetskom prvenstvu u Kairu.

Naši strelci se po tradiciji već decenijama sa Svetskih prvenstava vraćaju sa medajama, ali u seniorskoj konkurenciji. Niko od naših juniora se dugo nije popeo na postolje na SP.

Ivanović je danas prekinuo post.

Naime, prethodnu juniorsku medalju za našu zemlju na Svetskim prvenstvima u muškoj konkurenciji doneo je Dragan Marković, aktuelni sportski direktor Streljačkog saveza Srbije. Marković, koji je danas bio u finalu uz Ivanovića, je 2002.godine, kao juniorski reprezentativac Jugoslavije osvojio bronzanu medalju u gađanju malokalibarskom puškom iz ležećeg stava na Svetskom prvenstvu u Lahtiju.

Povezana vest:  Kejt Hansen osvojila Svetski kup u sankanju

Četiri godine kasnije, na Svetskom prvenstvu u Zagrebu uspehe su ostvarile juniorke. Zorana Arunović je postala prvakinja planete malokalibarskim, Brankica Zarić vazdušnim pištoljem,  a bronzane medalje su osvojili ženska ekipa vazdušnim pištoljem i ženski tim MK puškom.

Od Zagreba 2006. do danas naših juniora i juniorki nije bilo na postoljima.

Toliko o prošlosti, okrenimo se sadašnjici i današnjem finalu.

Ivanović je u finale ušao kao trećeplasirani u jučerašnjim kvalifikacijama. U finalu nije sjajno startovao. Posle prvog, klečećeg stavabio je na osmom mestu. Međutim, odlično je odradio ležeći i stojeći stav, popeo se na drugo mesto, ispred Amerikanca Grifina Lejka, koji je osvojio bronzu, a iza Kineza Linšu Dua, koji je blistao u prvoj fazi i postigao daleko bolji rezultat od svih pratilaca.

Povezana vest:  STRELIČARSTVO, Za šampionske titule u nedelju u Jagodini

Meč za zlazo je bio izjednačena borba. Sredinom duela, naš reprezentatiac je preuzeo kontrolu i poveo sa 10:6 u poenima. Kinez je u naredna tri hica bio precizniji, osvojio šest poena za redom i prešao u vođstvo (12:10). Ivanović je izjednačio na 12:12. Međutim, 13. i 14. hicem , Du je bio preciyniji i slavio trijumf od 16:12.

Preostala dvojica predstavnika Evrope u finalu, Mađari Deneš i Terek nisu bili blizu medalja, zauzeli su šesto, odnosno sedmo mesto.

Ivanović, strelac kragujevačkog „Čika Mate“, je današnjim srebrom, potvrdio kvalitet. Marko je ove i prošle godine osvojio dve srebrne medalje vazdušnom puškom u pojedinačnoj konkurenciji juniora na prvenstvima Evrope. Ove godine na EP vazdušnim oružjem u Hamaru je bio i bronzani u miksu sa Aleksandrom Havran. Nedavno mu je na prvenstvu Evrope malokalibarskim oružjem u Vroclavu zamalo izmakla medalja, bio je četrvrti u trostavu i kao član miks para.

Povezana vest:  BADMINTON, Pet medalja za Srbiju na Balkansko prvenstvo za igrače do 13 godina

MK puška trostav, juniori, medalje: 1. Linšu Du (Kina), 2. Marko Ivanović (Srbija), 3. Lejk Grifin (SAD)

Finale, prva faza: 1. Du 412,3, 2. Ivanović 402,3, 3. Lejk 400,3…Meč za zlato: Du – Ivanović 16:12.

Foto: Streljački savez Srbije