navijaci_srbije_srb_nem

Predlog zakona o sportu sledeće nedelje u skupštini

Odbor za omladinu i sport usvojio je danas većinom glasova Predlog zakona o sportu i predložio ga Narodnoj skupštini na razmatranje, koja će ga sledeće nedelje uvrstiti na dnevni red.

Predsednik tog Odbora Milan Vučković rekao je da će sledeće nedelje, kada skupština taj predlog uvrsti na dnevni red, uslediti i rasprava o amandmanima, za čije je podnošenje rok ističe u subotu.

-Očekujemo veliki broj amandmana iz poslaničkih klubova. Želja ministarstva je bila da razgovara sa svim poslaničkim grupama kako bi se razjasnile sve nejasnoće i to je dostavljeno predsednici Narodne skupštine – rekao je Vučković.

Povezana vest:  KROS KANTRI, Pelegrini i Oebergova najbrži u sprintu u Ribinsku

Sednici Odbora prisustvala je i Ministarka omladine i sporta Snežana Samardžić-Marković, koja je tom prilikom rekla da je od 1996. godine i donošenja važeće zakona o sportu, prošlo mnogo vremena, kao i da novonastala situacija zahteva izmenu.

Prema njenim rečima, Predlog zakona je usaglešen sa našom zakonskom regulativom, kao i sa aktima Saveta Evrope i EU.

Samardžić je dodala da novi zakon treba da definiše prava i obaveze subjekta u sportu, sve organizacione oblike u toj oblasti, zaštitu prava sportista, uvede obavezu licenciranja i reguliše privatizaciju klubova.

-Ovo je sistemski zakon. Postojala je mogućnost da bude stavljen na venrednu sednicu Skupštine, ali nismo želeli da se tako bitna oblast rešava na brzinu – kazala je ministarka.

Povezana vest:  ŠAH VESTI, Šolak na deobi trećeg mesta u Sarajevu

Samardžić-Marković je objasnila da privatizaciju može da pokrene nadležno ministarstvo, potencijalni kupac ili sam klub, ali da nije obavezna, već opciona i dodala da su odbijeni zahtevi da se uvede beneficirani radni staž za fudbalere, koji igraju nedeljom, kao i zahtev da se zabrani odlazak fudbalera pre 28 godine u inostranstvo.

Branimir Đokić iz poslaničkog kluba SRS rekao je da je donošenje zakona neophodno, ali da se njime ne mogu rešiti svi problemi u toj oblasti.

-Bitna je dobra namera da se uvede red u sportu i treba stvoriti uslove kako bi sport bio što čistiji. Opšte je poznato da u sportu postoje određene osobe, koje se pored sporta bave i aktivnostima, koje su sa druge strane zakona – rekao je Đokić. Slađan Mijaljevičh iz poslaničkog kluba SRS rekao je da je Ministarstvo za sport i omladinu imalo dobru nameru, ali da je uprkos tome državi dozvoljeno da duboko zalazi u automiju klubova.

Povezana vest:  FELIX BAUMGARTNER OTKRIVA MISIJU ZA PUT DO IVICE SVEMIRA

-Imao sam zamerke na odeljak nadzora i inspektroijata. Zakon je rogobatan i deluje kao da su ga pravile tri interesne grupe – ljudi koji se razumeju u sport, sportski entuzijasti i političari – rekao je Mijaljević i najavio podnošenje više od 80 amandmana.