Evropska streljačka konfederacija je u svoj sistem uvrstila novo takmičenje – Ligu šampiona.

Iako naziv asocira na klupska takmičenja, reč je o novom timskom nadmetanju najboljih seniorskih reprezentacija. U Ligi šampiona učestvovaće po četiri muško-ženske ekipe vazdušnom puškom, vazdušnim pištoljem i u gađanju glinenih golubova disciplina trap.

Lista učesnika će se znati u septembru, po završetku poslednjeg Svetskog kupa u sezoni. Prema trenutnoj situaciji, Srbija ima realne šanse da se plasira u Ligu šampiona vazdušnim pištoljem, a i ekipa puškom je u konkurenciji za plasman među četiri najbolje selekcije.

Za Ligu šampiona kvalifikovaće se po tri najbolje reprezentacije na osnovu bodova osvojenih na pojedinačnim godišnjim rang listama Evropske streljačke konfederacije, dok će četvrti učesnik biti domaćin, koji će ove godine biti Mađarska. Sabiraju se bodovi po dva najbolje rangirana muškarca i žene iz svake zemlje.

Povezana vest:  KUGLANJE, Oba miks tandema prošla, teški protivnici u sprintu na SP

Srbija je, na osnovu bodova koje su skupili Damir Mikec, Zorana Arunović, Dimitrije Grgić i Brankica Zarić trenutno na prvom mestu juče objavljene liste najuspešnijih zemalja vazdušnim pištoljem, ispred Ukrajine, Nemačke, Italije, Turske… Razlika u poenima između prvih pet timova nije velika.

Naša zemlja je na rang listi za pušku trenutno na 12.mestu. Naši najbolje plasirani strelci u muškoj konkurenciji su Lazar Kovačević i Milutin Stefanović, a u ženskoj Teodora Vukojević i Andrea Arsović. Vodi Mađarska, koja je siguran učesnik kao domaćin, ispred Nemačke, Norveške, Češke, Poljske…

Međutim, do kraja kvalifikacionog ciklusa će, pre Svetskog kupa u Rio De Žaneiru, biti održano i Svetsko prvenstvu u Bakuu, pa su moguće mnoge promene na listama.

Povezana vest:  Udovičić zahvalio Mahornu što pomaže srpskim talentima

Turnir puškom i pištoljem biće organizovan 3. i 4. novembra u Budimpešti. Prvog dana će biti održana polufinala (prvoplasirana protiv četvrtoplasirane i drugoplasirana protiv trećeplasirane zemlje na listi), a sutradan finale i meč za treće mesto.

U svim mečevima biće održana četiri direktna duela (muški strelac broj jedan iz ekipe A protiv muškog strelca 1 iz ekipe B, ženski strelac broj 1 iz ekipe A protiv odgovarajuće takmičarke iz ekipe B, itd). Pobednik duela donosi bod svojoj ekipi. Ukoliko se susret završi nerešeno (2:2), produžetak meča biće susret miks parova koji će odlučiti pobednika.

Povezana vest:  SREMAČKI PRESKOK 12. juna na terenima salaša Stremen

Svi pojedinačni i eventualni duel miks parova će biti održani po istom formatu – posle svakog hica strelac sa boljim rezultatom od rivala osvaja dva poena. Pobeđuje strelac (ili miks par) koji prvi stigne do 16. poena.

Evropska streljačka konfederacija će svakom kvalifikovanom timu obezbediti sredstva za pripreme i troškove putovanja. Pobednik Lige šampiona će svom savezu doneti  10.000 evra. Nagrada za drugo mesto je 7.500, za treće 5.000 i za četvrto 2.500 evra.

Tokom turnira Lige šampiona, u Budimpešti će biti održan sastanak Tehničkog komiteta Evropske streljačke konfederacije. Potpredsednik Strellajčkog saveza Srbije Nikola Marić je član Tehničkog komiteta zadužen za discipline puškom.

Foto: Streljački savez Srbije