Novi vicešampion sveta vazdušnim pištoljem i lider na svetskoj rang listi ovim oružjem Damir Mikec izabran je za člana Sportskog komiteta Svetske streljačke federacije (ISSF).

Izbori za komitet održani su tokom Svetskog prvenstva u Bakuu, a pravo glasa imali su svi strelci učesnici SP. Glasalo je 663 sportista.

Izabrano je šest članova komiteta – po dva iz svake od tri grupe disciplina (puška, pištolj, glineni golubovi).

Na listi je bilo 29 kandidata, a skoro polovina su bili takmičari i takmičarke pištoljem – njih 13. Drugi izabrani strelac pištoljem je Italijan Rikardo Mazeti, takmičar pištoljem brzom paljbom.

Povezana vest:  SKI SKOKOVI; Slovenac Prevc pobednik ski skokova u Saporu

Svetska streljačka federacija je saopštila da su izabrani – pištolj: Damir Mikec (Srbija), Rikardo Mazeti (Italija), puška: Kasijo Ripel (Brazil), Petar Gorša (Hrvatska), glineni golubovi: Ember Ingliš (SAD), Danijele Dispinjo (Italija).

Sportski komitet broji deset članova.

Tri člana (po jednog iz svake grupe disciplina) će izabrati Izvršni komitet ISSF. Izvesno je da će Izvršni komitet imenovati tri dame, jer Sportska komisija mora da ima najmanje četiri člana svakog pola, a u Bakuu je izabrana samo jedna sportistkinja.

Povezana vest:  STRELJAŠTVO, Oko sokolovo i „Škepo“ najuspešniji na novom strelištu

Predsednik Komiteta će biti izabran na prvoj sednici. Deseti član će biti predstavnik grupe disciplina iz koje dolazi predsednik sa najveći brojem glasova među strelcima koji nisu izabrani tokom Svetskog prvenstva.

Svetska streljačka federacija još uvek nije saopštila rezultate glasanja.

Poverenje sportskih prijatelja i rivala ukazano Mikeca je još jedno priznanje Streljačkom savezu Srbije i našem streljaštvu.

Povezana vest:  ALPSKO SKIJANJE, Veleslalom u Mariboru prekinut zbog otopljenog snega

Srbija ima predstavnika i u Sportskoj komisiji Evropske streljačke konfederacije (ESK), u koju je prošle godine izabrana Sanja Vukašinović.

Član Sportske komisije ESK je ranije bila Jasna Šekarić, dok je Zorana Arunović bila angažovana u Sportskoj komisiji ISSF u mandatu od 2014. do 2018. godine.

Srpski streljački radnici su uključeni i u druge komisije svetske i kontinentalne federacije.

Foto: Antonio Ahel/ATA Images