Baseball

BEJZBOL

Bonds osuđen za ometanje pravde

 

Nekadašnja bejzbol zvezda Beri Bonds osuđen je za ometanje pravde, ali porota nije uspela da dođe do presude za još tri tačke optužbe, prema kojima je kralj houm-ranova lagao pod zakletvom. Bonds je optužen da je lagao pred velikom porotom da nije znao da je uzimao steroide i hormone rasta. Posle 12 dana suđenja i skoro četiri puna dana većanja, porota sastavljena od osam žena i četiri muškarca uspela je da donese jednoglasnu odluku samo za jednu tačku optužbe od četiri ukupno.

Okružni sudija zbog toga je proglasio suđenje neispravnim za ostale tačke optužbe. Ovako je okončan slučaj koji je Bondsa, ali i kompletan bejzbol, dovodio pod sumnju više od tri godine.

Povezana vest:  Uzbudljivi vikend za ljubielje zimskih sportova

Bonds nije reagovao tokom izricanja presude i nije pokazivao nikakve emocije. Njegov pravni tim odmah je zatražio od sudije da odbaci i presudu da je kriv, što ona nije učinila, već je zakazala saslušanje po tom pitanju za 20. maj.

Ovo suđenje je i kulminacija savezne istrage laboratorije BALKO, koja je obezbeđivala steoride za razne sportiste. Savezno Ministarstvo pravde moraće da odluči da li će se Bondsu ponovo suditi. Tačke optužbe za koje nije doneta presuda tereta Bondsa da je lagao kada je tokom istrage 2003. godine rekao da nije znao da uzima steroide i hormon rasta, kao i da mu nikad niko nije davao injekcije osim njegovog lekara.

Povezana vest:  Plušenku "zeleno svetlo" za amaterska takmičenja

Bonds sada ima 46 godina. On je rekorder MLB lige sa 762 houm-rana u karijeri. Bonds je optužen 15. novembra 2007. godine, tačno 50 dana posle njegove poslednje utakmice i 100 dana pošto je oborio rekord lige po broju houm-ranova.

Sudija Suzan Ilston nije dozvolila da tužilaštvo iznese dokaze o tri navodna pozitivna Bondsova testa, jer igračev lični trener i prijatelj iz detinjstva, Greg Anderson, nije želeo da svedoči, tako da niko nije mogao da potvrdi da su uzorci uzeti od optuženog.

Povezana vest:  Jansrud pobedom u Meribelu osvojio kristalni globus u spustu

Bonds je priznao da je uzimao steroide, ali je rekao da mu je Anderson govorio da to nisu u pitanju nedozvoljene supstance, već lanovo ulje i krema za artritis.

Andersona je isti sudija osudila na tri meseca zatvora i tri meseca kućnog pritvora 2005. godine. Trener je ponovo zatvoren 22. marta, pošto je ponovo odbio da svedoči protiv Bondsa. Pušten je prošlgo petka.