FUDBALSKA-LOPTA

Osuđena trojica optuženih za nameštanje utakmica

 

Nemački sud u Bohumu osudio je danas trojicu optuženih za nameštanje rezultata utakmica na kazne koje iznose od 11 meseci do tri godine zatvora.

Osuđeni su pripadnici organizovane kriminalne grupe koja je uključena u najveći skandal oko nameštanja rezultata, ilegalnog klađenja i vrbovanja igrača u cilju namernog gubljenja mečeva u istoriji Nemačke.

Povezana vest:  Sušić dobio otkaz u Evijanu

Tužilac Andreas Bahman nazvao je okrivljene „neprijateljima sporta“ i uoči izricanja presude zatražio još teže kazne.

Istraga i hapšenja koje je pokrenula nemačka policija počeli su pre godinu i po dana, a u toj akciji do sada je uhapšeno preko 200 ljudi.

Prema rezultatima dosadašnje istrage, optuženi su priznali da su učestvovali u nameštanju rezultata oko 200 mečeva širom Evrope, a sumnja se da se radi i o ishodima tri susreta Lige šampiona.

Povezana vest:  Juventus, Benfika, Lion i Valensija u četvrtfinalu LE

Tokom istrage utvrđeno je da su pripadnici organizovane kriminalne grupe stekli dobit od oko 10 miliona evra, a veruje se da je za sada otkriven samo „vrh ledenog brega“.

Dalja istraga uključiće ispitivanje fudbalera koji su, prema tvrdnjama zvaničnika tužilaštava, primili deo dobitka za učestvovanje u nameštanju rezultata.

Za rukovodstvo Evropske fudbalske unije (UEFA) u pitanju je „skandal bez presedana“ i slučaj sa kakvim se organi reda na „Starom kontinentu“ do sada nisu sretali.

Povezana vest:  Đilardino se vratio u Fiorentinu