podizanje zastaveTradicija, Snaga, Vizija

 

Povodom 100 godina Olimpijskog komiteta Srbije u hotelu Moskva, gde je februara 1910. osnovan Srpski olimpijski klub, održana je manifestacija TRADICIJA SNAGA VIZIJA.

Predsednik OKS Vlade Divac i Aleksandar Šoštar, predsednk Sportskog saveza Srbije u društvu praunuka generala Svetomira Đukića, Aleksandra i Olge, položili su venac na spomen ploču povodom stogodišnjice Olimpijskog  pokreta u Srbiji. Uz intoniranje nacionalne himne zastavu Srbije podigli su Simović Nikola i Jovana Crnogorac, koji će nas predstavljati na prvim Letnjim olimpijskim igrama za mlade u Singapuru i naš najstariji olimpijac Franjo Mihalić.

U svom obraćanju zvanicama Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Vlade Divac, još jednom je skrenuo pažnju na značaj onoga što su pre 100 godina nekoliko srpskih oficira na čelu sa generalom Svetomirom Đukićem učinili za našu zemlju, postavivši  temelje Olimpijskog pokreta u Srbiji, „Danas, čitav vek kasnije, imamo razloga da budemo veoma ponosni! Kroz svoju 100 godina dugu istoriju, OKS je izgradio ugled i reputaciju u Olimpijskoj porodici. Bogato nasleđe nas čini veoma ponosnim, ali i obavezuje. Tradicija, snaga i vizija tri su stuba na kojima gradimo našu budućnost. U olimpijskom duhu rečeno – mi znamo da možemo jače, više i brže i tako ćemo i raditi.“

Ćerka generala Svetomira Đukića,Tatjana Pavlović podsetila je na to kako se njen otac zalagao da olimpijske vrednosti približi našim građanima i da Srbiju uvede u Olimpijsku porodicu.

Zvanicama je potom pročitana poruka predsednika MOK Žaka Roga, u kojoj prvi čovek Vlade DivacOlimpijskog pokreta čestita veliki jubilej Olimpijskom komitetu Srbije: „Veliko mi je zadovoljstvo da u ime Olimpijskog pokreta, prenesem svoje čestitke i najbolje želje celoj sportskoj zajednici Srbije povodom stogodišnjice Olimpijskog komiteta Srbije. Stogodišnjica postojanja je dostignuće koje zaslužuje priznanje od strane Olimpijskog pokreta. Od svog osnivanja 1910. godine I zvaničnog prepoznavanja od strane Olimpijskog pokreta dve godine kasnije, Olimpijski komitet Srbije je bio jedan od najaktivnijih članova našeg Pokreta I postao je efikasan I pouzdan partner, ne samo za Medjunarodni Olimpijski Komitet, već I za celu Olimpijsku porodicu.”

Povezana vest:  Zrenjanin gradi golf centar

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Slavica Djikić Dejanović, ovom prilikom uputila je čestitku, povodom velikog jubileja, Olimpijskom komitetu Srbije, koja je pročitana u toku programa.

zvaniceU drugom segmentu programa pod nazivom SNAGA, Olimpijski komitet Srbije predstavio je tim za ZOI u Vankuveru 2010., koje će se održati od 12. do 28. februara. Na čelu sa šefom misije Branislavom Jevtićem, članovi tima došli su u hotel Mosku, obučeni u modele modne kuće Zekstra, sponzora OKS, koje će nositi i na svečanim ceremonijama otvaranja i zatvaranja Igara.

Ministarka Omladine i sporta u Vladi Republike Srbije, gospođa Snežana Samardžić Marković, u ime Vlade Republike Srbije, Ministarstva Omladine i sporta i svoje lično ime čestitala je svima 100 godina Olimpijskog pokreta u Srbiji.

„Velika mi je čast što se nalazim na mestu Ministra omladine i sporta u godini u kojoj se obeležava 100. godišnjica srpskog olimpizma.“ Ministarka je napomenuala da samo zajedničkim radom može da se dostigne cilj, da srpskom sportu pripadne mesto koje i zaslužuje u samom vrhu svetskog sporta.  „Želimo da Olimpijski komitet Srbije bude jedan od ključnih stubova srpskog sporta kao sto mu uostalom i pripada“, izjavila je gospođa Samardžić Marković. “Zahvaljujem se svim privrednicima

koji su pomogli Olimpijski komitet Srbije, jer pored podrške države, grada Beograda i AP Vojvodine, tu leži ogromna snaga za dalji napredak finansijskog stanja u sportu. Ovim putem pozivam i druge privrednike da što više ulažu u sport i Olimpijski komitet Srbije kao krunu srpskog sporta. Sportisti su

naši najbolji promoteri i najbolji ambasadori naše zemlje,“ izjavila je ministarka i  poželela našem timu sreću u Vankuveru.

Povezana vest:  BADMINTON, EKIPNO PRVENSTVO SRBIJE ZA MEŠOVITE TIMOVE, Odigrano prvo kolo

Uspešano učešće na XXI Zimskim olimpijskim igrama, našem timu, poželeo je i Ambasador Kanade, Džon Artur Morison.

Pošto je preuzeo zastavu Srbije od Jasne Šekarić, koja je bila nosilac na ceremoji otvaranja Igara u Pekingu 2008., predsednik OKS Vlade Divac predao je Jeleni Lolović, koja će imati čast da zastavu naše zemlje nosi, 12. februara, na svečanoj cermoniji otvaranja XXI Zimskih olimpijskih igara u Vankuveru, kojoj će prethoditi ceremonija podizanja zastave Srbije u olimpijskom selu 10. februara u 17h po lokalnom vremenu.

VIZIJA. U trećem segmentu programa gostima je predstavljena nova internet prezentacija Olimijskog komiteta Srbije. Osim potpuno drugačijeg vizuelnog identiteta, novi sajt Olimpijskog komiteta nudi  nove sadržaje i nov koncept.  Uz uobičajne informacije vezane za rad i istorijat Olimpijskog pokreta kod nas,  predviđeni su brojni novi sadržaji koji bi ovu veb prezentaciju trebalo da učine interesantnijom i interaktivnijom. Zamišljen kao portal, ovaj sajt bi trebalo da naše vrhunske sportiste, još više približi široj javnosti, odnosno ljudima koji ih podržavaju i za njih navijaju. Novu internet prezentaciju simbolično su pustili u rad jedan od naših najmlađih i najstariji olimpijac.

Na kraju programa, svečano je sečena rođendanska torta.

Svečanosti su prisustvovali zvaničnici Republike Srbije, predstavnici grada Beograda, diplomatskog kora, sponzori i partneri OKS, predstavnici sportskih saveza i olimpijci Srbije.

 

Poruka Žaka Roga, predsednika MOK

Veliko mi je zadovoljstvo da u ime Olimpijskog pokreta, prenesem svoje čestitke i najbolje želje celoj sportskoj zajednici Srbije povodom stogodišnjice Olimpijskog komiteta Srbije.

Stogodišnjica postojanja je dostignuće koje zaslužuje priznanje od strane Olimpijskog pokreta. Od svog osnivanja 1910. godine I zvaničnog prepoznavanja od strane Olimpijskog pokreta dve godine kasnije, Olimpijski komitet Srbije je bio jedan od najaktivnijih članova našeg Pokreta I postao je efikasan I pouzdan partner, ne samo za Medjunarodni Olimpijski Komitet, već I za celu Olimpijsku porodicu. Olimpijski komitet Srbije je nastojao da razvije sport, a promocija vrednosti I ideala sporta tokom godina je bila ogromna I visoko cenjena.

Od svog prvog pojavljivanja na Olimpijskim igrama 1912. godine u Stokholmu, srpski olimpijski pokret je prikazivao da fizičko vaspitanje I sport igraju važnu ulogu u zemlji, kao i svuda u svetu. Ovo je dovelo do ostvarivanja odličnih rezultata, kako na Olimpijskim igrama, tako I na svetskim I kontinentalnim šampionatima. Kroz svoje nastupe, srpski sportisti su izuzetno doprineli promociji sporta na svim nivoima, a takodje inspirišu mnoge mlade ljude da se bave fizičkim aktivnostima I da teže savršenstvu upražnjavanjem sporta kroz poštovanje I prijateljstvo. I ja sam ubedjen da će sportisti koji će učestvovati u Vankuveru na Zimskim Olimpijskim igrama 2010. ostvariti jednake rezultate. Srećno svima njima!

Hteo bih da zahvalim Olimpijskom komitetu Srbije, Predsedniku Vladu Divcu, kao I svima koji su uložili svoje vreme I energiju u razvoj sporta I fizičke aktivnosti za veliki broj ljudi. Dozvolite mi da iskoristim ovu priliku da posvetim pažnju počasnom članu MOK – a, mom kolegi Borislavu Stankoviću, koji je, više od 50 godina koristio svoja čvrsta uverenja kako bi služio svojoj zemlji I Olimpijskom pokretu, prvo kao sportista, a onda I kao sportski lider.

Dozvolite mi da još jednom prenesem svoje najlepše želje povodom 100 – te godišnjice Olimpijskog pokreta u Srbiji. Medjunarodni Olimpijski Komitet računa na Srbiju I njen Olimpijski komitet da ispune svoju važnu ulogu u našem Pokretu I neprestano nastave svoje akcije kroz sport za dobrobit budućih generacija svoje zemlje, posebno pred prestojeće Olimpijske igre u Vankuveru 2010 – te I Londonu 2012 – te godine, kao I Olimpijske igre mladih u Singapuru I Insbruku.

Želim Vam svima ugodnu proslavu. I još jednom, srećna 100 – godišnjica Olimpijskog komiteta Srbije.”