Monografija o 129 godina šaha u Valjevu 

sahValjevski šah klub „Sveti Nikolaj“ objavio je monografiju o 129 godina šaha u tom gradu, čiji je autor doajen valjevske advokature Dragoljub Nikićević Macan, nekadašnji igrač VSSK-a. 
Na preko 400 strana monografskog formata, sa obiljem fotografija, data je istorija dnevne igre koju je krajem 19. veka u Valjevo doneo književnik i putopisac Čika Ljuba Nenadović, sin znamenitog ustaničkog tribuna i državnika pod Turcima Prote Mateje Nenadovića. 
Zabeleženi su i napori učitelja Mihaila Petrovića Mingeja, koji je između dva svetska rata šahu učio svoje đake u selima na obroncima Medvednika, o čemu postoje sačuvane fotografije i novinski napisi. 
U Valjevu su svojevremeno simultanke igrali velemajstori Tartakover, Tajmanov i Petrosjan, poslednjih godina činio je to i bivši svetski prvak Anatolij Karpov, koji je sada član VSSK-a, kao i Ljubomir Ljubojević, svojevremeno prva tabla reprezentacije bivše SFRJ. 
Posebna pažnja posvećena je prvoligaškim danima valjevskih šahista u dva navrata. Najpre su 1950-ih godina, između ostalih, boje VSSK-a branili Dragoljub Janošević, Petar Smederevac, Nikola Karaklajić, Milan Jovčić, Petar Pavlović Đavo i Slavka Ježek Romanović. 
Poslednjih godina za VSSK igraju najbolji srpski velemajstori Ivan Ivanišević, Branko Damljanović, Aleksa Striković, Dejan Pikula, Mihailo Stojanović, Draško Velimirović, Borko Lajthajm i Goran M. Todorović, a registrovan je i izraelski velemajstor Majkl Roiz. 
VSSK „Sveti Nikolaj“ je u 2009. osvojio prvu titulu ekipnog prvaka Srbije u Kragujevcu, a u tom gradu državni prvak postao je i Ivan Ivanišević, reprezentativac, dok je Damljanović selektor državnog tima Srbije. 

Povezana vest:  Počinje Sportklub CEFL Šampionat