SENIORI U SARAJEVU

KUGLANJE

U petak 20. maja u Sarajevu počinje četvrti ekipni seniorski Šampionat sveta

Seniorske reprezentacije Srbije autobusom Laste doputovale su u Sarajevo gde u petak počinje, na kuglani sa osam staza u Zetri (debituje novi proizvođač kuglana firma Pauli) četvrti seniorski ekipni Šampionat sveta.

Selektor seniorske ženske reprezentacije Mirko Čukvas ima ovaj sastav: Nevenka Joković, Livia Santo, Renata Vilov, (sve Pionir), Zorica Barać i Nataša Savić (Apatin), Marija Gajin (SPC Vojvodina), Jelena Bogdanov (Srem, Ruma) i Milana Pavlic (Polet, Sombor) .

Kuglašice Srbije su u D grupi sa selekcijama Rumunije i Italije. Prvi meč Srbija će igrati 20. maja od 12,15 časova sa Italijom, a drugi 24. maja od 9 časova sa Rumunkama.

U A grupi su Austrija, Mađarska, Estonija i Danska, u B grupi su Hrvatska, Češka i BiH i u C grupi Slovenija, Slovačka i Makedonija.

Miloš Ponjavić, selektor kuglaša Srbije, koji brane titulu osvojenu na Prvenstvu sveta 2009. u Detenhajmu, odredio je ovu osmorku: Vilmoš Zavarko, Jovan Ćalić (obojica Sport, Podbrezova), Tibor Sel (Segedin), Daniel Tepša, Arpad Antal i Goran Ostojić (svi Beograd „Poštanska štedionica“), Čongor Baranj (Senta Visa prom), Uroš Jagličić (Metalac) a u Sarajevu je ostao i kadetski reprezentativac Robert Ernješi iz Sente Visa prom pa će se i on naći u sastavu.

Povezana vest:  Zoran Frenc potvrdio titulu državnog prvaka u vazduhoplovnom jedriličarstvu

I kuglaši su u D grupi sa Slovenijom, Italijom i Crnom Gorom. Prvu utakmicu igraće  21. maja od 14,30 časova sa Crnom Gorom, drugu 23. maja od 8 časova sa Italijom i treću 25. maja od 14,30 sa Slovenijom.

U A grupi su Mađarska, Makedonija, Slovačka i Poljska, u B grupi igraće Češka, Hrvatska, BiH i pobednik iz kvalifikacionog meča Katalonija – Danska, u C grupi su Rumunija, Fracuska, Austrija i Estonija.

Dve najbolje ekipe iz D grupe i dve iz C grupe formiraće četvrtfinalnu F grupu i odigrati još dve utakmice. Četvrtfinalnu E grupu činiće po dve najbolje ekipe iz A i B grupe. Potom će dva najbolja tima iz E i F grupa odigrati  polufinalne mečeve unakrst. Pobednici će igrati za šampionsku titulu, poraženi automatski dobijaju bronze…

– Zbog porodičnih razloga, otkazala je Mima Bogdanović, pa sam Milanu Pavlic koja je igrala na kadetskom Šampionatu sveta, ostavio u Sarajevu i ona će biti u seniorskoj reprezentaciji – kaže selektor Mirko Čukvas.- Imamo grupu u kojoj ne bi trebalo da bude problema da prođemo u četrfinale. Tamo će biti teže jer nas skoro sigurno čekaju Slovenke ali smatram da imamo ekipu koja može do polufinala i medalje. Optimista sam, pripreme su pokazale  da su sve igračice u formi, na meni je da malo taktiziram  jer imam zaista širok izbor, oko sastava a da sačuvam i po neki adut u rukavu.

Povezana vest:  MAČEVANJE, Igor Stojadinović mačem na 80. mestu na Šampionatu sveta u Parizu

Poslednja kontrola bila je prijateljski meč sa Mađarskom i Srbija je pobedila. I kuglaši su slavili protiv Mađara u Banji Junaković. Selektor Miloš Ponjavić smatra da ova reprezentacija ima jednu obavezu a to je da odbrani titulu:

– Mislim da su nam Mađari i najopasniji rival, kada nema Nemaca koje smo pobedili  u finalu u Detnhajmu 2009. Važno je da se ne sastanemo sa njima do finala. Oni su pre dve godine bili treći i izgubili su samo od Nemaca u polufinalu.  Međutim, nema opuštanja, opasni su i podmlađeni Slovenci, Hrvati dovode kombinovanu ekipu, spoj mladosti i iskustva, Česi su u prijateljskim mečevima dva puta savladali Austrijance, Slovaci dolaze sa velikim ambicijama i imaju u reprezentaciji petoricu igrača koje treniram u Sportu…

Povezana vest:  SKI SKOKOVI, Šlirencauer pobedio u Bišofshofenu i odbranio titulu

Miloš Ponjavić je ovee godine kao trener Sporta iz Podbrezove u kome igraju srpski reprezentativci Vilmoš Zavarko i Jovan Ćalić osvojio tri titule – u Svetskom kupu (Kupu šampiona), u Ligi šampiona i  šampionatu Slovačke. Ima i svetsku titulu sa reprezentacijom Srbije iz Detenhajma 2009.

– Uvek je teže braniti nego osvajati i to je činjenica na koju stalno ukazujem igračima. Ako želimo ponovo titulu  u svaki meč mormo da ulazimo kao da je finalni. Biće, po mom mišljenju i bez Nemaca ovo dobar i neizvestan šampionat.

Do sada srpsko kuglanje  ima tri ekipne medalje i sve su osvojili seniori– zlato u Detenhajmu 2009, dve bronze u Poznanju 2000. i Brašovu 2004.