Veliki sampionski pehar u urkama Calica mali koji ostaje KSS u rukama Ponjavica

KUGLANJE

Kako su kuglaši Srbije vratili pehar šampiona sveta u Beograd

Pred polazak na Šampionat sveta u kuglanju generalni sekretar KSS Vojko Pavlović je mora da zapakuje veliki kristalni prelezni pehar Međunarodne kuglaške federacije FIK NBC i da ga ponese u Sarajevo da se uruči novom šampionu. U trajno valsništvo, nacionalni savez dobija isti takav pehar, ali manji i on se nalazi u vitrini u prostorijama saveza i Deligradskoj 27. Pavlović je izneo i jedan interesantan detalj:

– Kada sam veliki pehar izvadio iz vitrine da ga zapakujem, pomislio sam kako je onaj mali što ostaje tužan i sam, pa sam onako, za sebe rekao „Ne tuguj sine, vratićemo ti i „tatu“, ali i dobićeš i brata…“

Vilmoš Zavarko najbolji kuglaš sveta je, kada je u Sarajevu video Pavlovića da tegli drvenu kutijetinu sa peharom, rekao u šali:

– Što si ga džabe donosio, mogao si da ga ostaviš u Beogradu, jer ćemo ga sigurno osvojiti…

Tako je i bilo: kuglaši Srbije su odbranili titulu osvojenu u Detenhajmu 2009. u velikom stilu i vratili veliki pehar, „tatu“, u savez, a doneli su još jedan. Mali bata je, kako mu je obećao Vojko Pavlović,  dobio brata….

Srbija je savladali Mađare u finalu, Čehe u polufinalu, Slovence u grupi a ove dve potonje reprezentcije su se okitile bronzama! U ekipi Srbije je i Daniel Tepša, koji je postavio najbolji pojednačni rezultat prvenstva – 703 čunja, a u ovoj statističkoj kategoriji među  petoricom najboljih su dva srpska kuglaša. Tepša je prvi sa 703 čunja, Norbert Kiš (Mađarska) drugi sa 695, na deobi trećeg mesta su Vilmoš Zavarko (Srbija) i Levente Kakuk (Mađarska) sa po 692 čunja, Čeh Radek Hejkal je četvrti sa 686 i na deobi petog mesta su Zavarko u N. Kiš sa po 685 čunjeva!

Povezana vest:  Kostelić povredio koleno, moguć kraj sezone za njega

Srbija je napravila i najbolji ekipni rezultat šampionata 3.929 čunjeva u finalu protiv Mađarske i jedina je prebacila granicu od 3.900 „drva“! Koliko je ovo visoko, vidi se posle poređenje sa svetskim ekipnim rekordom koji je Srbija postavila u Detenhajmu 2009. od 3.969 čunjeva! Evo, još jednom  aktera finala i njihovih rezultata: Vilmoš Zavarko 682, Čongor Baranj 646, Arpad Antal 623, Daniel Tepša 703, Goran Ostojić 610, Jovan Ćalić 665, rezerve Tibor Sel, Uroš Jagličić i Robert Ernješi.

– Srbija, trenuto, ima sve tri ekipne titule u svetskom muškom kuglanju: kadetsku koju smo osvojili u Sarajevu pre seniorskog šamionata sveta, juniorsku osvojenu prošle godine u Rijeci i najcenjeniju, seniorsku.  Svi igrači i kompletan stručni štab u kome su bili selektor Miloš Ponjavić, sekundant Vojko Pavlović, vođa puta Milan Ostojić  i maser Velimir Zujić, zaslužuju samo pohvale – kaže predsednik KSS Uroš Dragojlović.- Meni je pre finala kapiten Ćalić reka: „Ne brini predsedniče, pobeđujemo“! Mislio sam da se hrabri, jer su odigrali veoma tešku utakimcu u polufinalu protiv Čeha, a izuzetno je bio naporan i meč u četvrtfinalu sa Rumunima. Oba su završena 4:4  i bojao sam se da li će se ekipa oporaviti. Selektor Ponjavić ih je, međutim,  fizički sjajno pripremio, kad god sam pomislio da više nemaju ni trunak snage, ubacivali su u jednu brzinu više. Ovo finale je po dramatičnosti i obrtima, bilo mnogo kvalitetnije od onog protiv Nemaca u Detenhajmu i svi koji su ga gledali pamtiće ga, kao i ja, dugo. Sedmi igrač reprezentacije bila devna armija srpskih navijača. Mnogi su po završetku meča jedva govorili, izgubili su glas od navijanja, ali su svakog trenutka davali glasnu i bezrezervnu podršku igračima.

Povezana vest:  KUGLANJE, Mušanić odbranio titulu na „Memorijalu Đuro Štikovac"

Posle titule u Detenhajmu kuglaše  je primio samo potpredsednik vlade Ivica Dačić. Po srdačnosti i toplini, svi će ovaj prijem pamtiti kao izuzetan  doživljaj i iskreno prizananje za veliki uspeh. Nije bilo ni mnogo čestitki, kuglanje nije tenis, košarka i vaterpolo…

– Uvek je teže braniti nego osvajati i zbog toga je titula u Sarajevu za mene „jača“ od one u Detenhajmu – bio je iskren selektor Ponjavić.- Bili smo i na fizičkom i na psihološkom planu jači od Mađara za koje, kuglana u Zetri, kao da je pravljena! Srbija je zemlja kuglaških šampiona, predvođenih vanzemaljcem Vilijem Zavarkom. Sada mu se u „klubu 700“ pridužio i Daniel Tepša i samo njih dvojica imaju na šampionatim sveta rezultate od 700 i više čunjeva, Zavarko dva u Detnhajmu – 700 i svetski rekor 728 i sada u Sarajevu Tepša. U odnosu na ekipu od pre dve godine, nova imena su Čongor Baranj, koji je zablistao na svetskom kuglaškom nebu, Uroš Jagličić i mladi supertalentovani kadetski prvak sveta Robert Ernješi. Još ćemo dugo vladati svetskim kuglanjem.

Povezana vest:  PLANINARSTVO, „Balkan" na krovu Evrope

Srebrnu medalju osvojila je Mađarska, bronzane Češka i Slovenija. Mađarice su pobedile u ženskoj konkurenciji, druge su Rumunke, dva treća mesta pripala su Slovenkama i Austrijankama. Kuglašice Srbije su, prema za sada još nezvaničnom redosledu, odlične šeste.

Pre ekipnog seniorskog Šampionata sveta u Sarajevu je održano i Prvenstvo sveta za kadete. Iz te selekcije na SP za seniore, selektori Ponjavić i Mirko Čukvas (seniorke)  su ostavili Milanu Pavlic i Roberta Ernješija. Srbija je završilo takmičenje na kadetskom šampionatu sveta kao najuspešnija zemlja sa ukupno osam medalja – četiri zlatne i četiri bronzane! Šampioni sveta postali su juniorska muška reprezentacija, kadetski tandem Balaž Kovač – Igor Kovačić, ženski tandem Milana Pavlic- Maja Đukić i Robert Ernješi u kombinaciji, dok su četiri bronze pripale Robertu Ernješiju – pojedinačno, miksu Balaž Kovač – Maja Đukić i u sprintu Ivoni Ač i Igoru Kovačiću. Po dva zlatna i bronzani trofej imaju Robert Ernješi, Balaž Kovač i Igor Kovačić i po tome su najuspešniji takmičari na šampionatu.

– Zahvaljujemo se Ministarstvu omladine i sporta Srbije koji podržava naš program, posebno onaj usmeren na mlade igrače i ovi uspeha ne bi bilo da nije te pomoći. Uz nas  su na ovom šampionatu bili i  sponzori Pak promet iz Kragujevca, kuglaški klub Rudar iz Kostolca sa osnivačima i Voda Vrnjci, koja je zvanično piće reprezentacije. Ponovo je autobus zvaničnog prevoznika Lasta bio pun medalja na povratku – dodao je predsednik KSS Uroš Dragojlović.