partizan_ekipa

Dominacija Partizanovih klubova – statistika

 

Sportisti Partizana ostvarili su na polovini ove takmičarske sezone dominaciju u domaćim nadmetanjima kakva odavno nije zabeležena u istoriji jugoslovenskog i srpskog sporta. Partizanovi sportisti, u osam sportova, osvojili su ukupno 17 titula prvaka ili pobednika kup takmičenja. “Crno-beli” sportisti su osvojili sedam titula prvaka države i šest pehara nacionalnog kupa. Osim toga, sportisti ovog kluba su pobedili i u tri međunarodne lige, a osvajači su i titule prvaka Evrope.

Do kraja godine taj bilans može biti uvećan, jer tek predstoje ekipna takmičenja u rvanju, karateu, džudou i tenisu, u sportovima u kojima Partizan, takođe, ima dugu i uspešnu tradiciju.

Državni prvaci postali su fudbaleri, košarkaši, vaterpolististi, košarkašice, rukometaši, odbojkaši i hokejaši.

Domaći kup pripao je fudbalerima, vaterpolistima, košarkašima i košarkašicama, ragbistima i rvačima.

Sportisti iz fudbalskog, vaterpolo, košarkaškog muškog i ženskog kluba, osvojili su “duple krune”.

Vaterpolo, košarkaška i hokejaška sekcija SD Partizana, pored pobede u domaćim ligama, trijumfovali su u međunarodnim regionalnim ligama – Evrointerligi, Slohokej i NBL ligi.

Najvredniji uspeh ostvarili su vaterpolisti, koji su, osim domaćih trofeja, kao i Evrointerligu, osvojili titulu prvaka Evrope.

Košarkaški klubovi Partizana, muški i ženski, su jedine sekcije koji su “crno-belom” društvu doneli trofeje u obe konkurencije. Sa ukupno pet osvojen trofeja ove godine za košarku se može reći da je najrazvijeniji sport u mnogočlanoj porodici Partizana.

Povezana vest:  KUGLANJE, Niš put protiv Bergfalkena u Ligi šampiona

Partizanova “porodica sportova”, trenutno broji 23 aktivna kluba u kojima se upražnjava 26 disciplina. Pored SD Crvena zvezda, Partizan spada u najveća slična društva u ovom delu Evrope, pa i sveta.

Ovogodišnji osvajači trofeja, u osam sportova i devet “disciplina” Partizanu su do danas ukupno doneli 251 titulu. Sa drugim trofejnim sportovima, koji ove godine nisu imali toliko uspeha, kao što su stoni tenis, tenis, šah i dr, Partizan je u svojoj istoriji upisao oko 450 titula državnih prvaka i osvajača nacionalnih kupova.

Teniseri su, recimo, ukupno 34 puta bili prvaci države u obe konkurencije. Stonoteniseri su 12 puta bili prvaci u muškoj i pet puta u ženskoj konkurenciji. Muška i ženska šahovska ekipa su preko 20 puta bili najbolji u bivšoj Jugoslaviji. Kuglaši Partizana su šest puta osvajili šampionsku titulu.

U takvom sazvežđu uspešnih sportista i klubova, vaterpolisti se posebno ističu sa sedam titula prvaka Evrope.

Povezana vest:  KUGLANJE, Čestitke igračima, selektorima i klubovima

Partizan je titule evropskih klupskih prvaka “Starog kontinenta” osvajao u pet sportova – vaterpolu (7 titula), košarci (1), šahu (3), rvanju (1) i karateu (2). Fudbaleri su 1966. igrali u finalu Kupa šampiona.

Visoke međunarodne domete sportisti Partizana iz kolektivnih sportova, osvajali su i kada su u dresu reprezentacije učestvovali u individualnim međunarodnim takmičenjima. Neozaobilazni deo istorije Partizana su Franja Mihalić (atletika), Stevan Horvat i Bora Vukov (rvanje), Svetomir Belić i Pavle Šovljanski (boks), Žarko Dolinar, Milivoje i Aleksandar Karakašević, Ilija Lupulesku, Zoran Primorac (stoni tenis) Goran Maksimović i Mirjana Mašić Jovović (streljaštvo) itd, koji su osvajali svetska, evropska i olimpijska odličja.

Vaterpolisti Partizana se u velikoj crno-beloj porodici izdvajaju ne samo po dometima u međunarodnoj konkurenciji, nego brojem osvojenih titula, postojanošću u svim takmičenjima u kojima su učestvovali. Vaterpolisti su, recimo, 24 puta bili prvaci države i 21 put su pobedili u nacionalnom kupu. Osim toga, oni su dubok trag ostavili u još tri međunarodna klupska takmičenja u kojima su učestvovali.

Ovakva godina, teško da će se skoro ponoviti na našim prostorima, jer ni druga sportska društva i klubovi ne sede skrštenih ruku, niti pristaju na to da samo aplauzima pozdravljaju Partizanove sportiste. To može da bude samo na korist srpskog sporta.

Povezana vest:  HOKEJ NA LEDU, Crvena zvezda opet izgubila

Samo osam trofeja iz kolektivnih sportova je otišlo u vitrine drugih klubova. Odbojkašice Crvene zvezde su osvojile nacionalno prvenstvo i kup, rukometašima Vojvodine pripao je kup, Zaječarke su osvojile prvenstvo u ženskom rukometu, dok je odbojkašima Zvezde pripao pehar pobednika kupa. Najzad, stonoteniseri zrenjaninskog Banata su bili najbolji u ekipnom delu državnog prvenstva. U ženskoj konkurenciji u finalu plej ofa, Senta je pobedila Čoku. U kuglanju u muškoj konkurenciji titula je pripala Beogradu “Poštanskoj štedionici”.

Pregled titula klubova Partizana proleća 2011:

Vaterpolo        1          1          1          1          4

Fudbal l           1          0          0          2

Košarka, m      1          1          1          0          3

Kosarka, ž       1         1          0          0          2

Hokej na ledu 1          0          1          0          2

Rukomet, m    1          0          0          0          1

Odbojka, m     1          0          0          0          1

Ragbi   0          1          0          0          1

Rvanje 0          1          0          0          1

Ukupno           7          6          3          1          17

Kolone znače: sport, državna titula, pobednik kupa, međunarodna titula, prvak Evrope i ukupno trofeja

(Kraj) sc bv